İngiltere'nin eski başbakanı Tony Blair Irak'ta yaşanan Irak Şam İslam Devleti (İŞID) isyanının sebebinin 2003'te Irak'ın işgal edilmesi olmadığını söyledi.
BBC'den Andrew Marr'a konuşan Blair'e göre, Saddam Hüseyin 2003 yılında devrilmeseydi de ülkede "büyük bir sorun" olmaya devam edecekti.
Blair, "2003 yılında Saddam'ı koltuğunda bırakmış olsaydınız bile, sonra 2011 yılı geldiğinde ve siz Tunus ve Libya ve Yemen ve Bahreyn ve Mısır ve Suriye'de Arap devrimleri olurken - Irak'ta hala büyük bir sorununuz olacaktı" dedi.
O dönemki ABD Başkanı George Bush ile birlikte hareket ederek ülkeye asker gönderen eski başbakan "Doğrusunu söylemek gerekirse, şu anda Esad ile olup bitenlere bakarsanız, bir diktatörü yerinde bırakırsanız neler olacağını görebilirsiniz. Sorunlar ortadan kaybolmuyor" dedi.
2003 yılında olup bitenlerle ilgili tartışmaları yeniden yapabiliriz ve her iki tarafında oldukça meşru argümanları var diyen Blair, "lakin artık 2014'teyiz, bunun bölgesel bir sorun olduğunu anlamalıyız, ama bu sorun bizi de etkileyecek" dedi.
Dün kendi web sitesinde Orta Doğu'da olup bitenlerle ilgili "Irak Suriye ve Orta Doğu" isimli bir yazı yayınlayan Blair, İngiltere eyleme geçmeyi her ertelediğinde, daha sonra "geçmek zorunda bırakıldığımız eylem çok daha büyük olacak" diye yazdı.
Blair Irak'ta şu anda yaşanan şiddetin "öngörülebilir" olduğunu ve Suriye'de yaşananların "kötü bir yan etkisi" olduğunu söylüyor.
Blair, "Kendimizi 'buna biz sebep olduk' fikrinden kurtarmamız gerek" diye yazdı, "Biz sebep olmadık." 2003'de Irak'ın işgaline ABD ile beraber karar veren eski başbakan, "Aşırılık yanlıları savaştığında sert bir şekilde karşılarında olunmalı, güç kullanarak" diyor.
Güvenlik analisti Profesör Eric Groves ise Blair'in takındığı tutumu "tuhaf" olarak nitelendirdi.
BBC'ye konuşan Groves, eğer İngiltere Suriye'ye müdahalede bulunsaydı, bunu Esad rejimine karşı yapacaktı, ki bu da İŞID'in savaştığı rejim diyor.
Groves, "Yani, Suriye'ye müdahale etmek IŞİD'in çıkarına olabilecekti...Yani tüm bunlarn bizim müdahale etmememiz nedeni ile olduğunu söylemek, eğer Blair gerçekten Suriye'ye gitmenin ve basitçe herkesle savaşmanın daha iyi bir sonuç vereceğini düşünüyorsa, bence fikirleri biraz tuhaf açıkçası. Mantık göremiyorum içlerinde" diyor.
Irak'ın işgalinin onuncu yıldönümün arifesinde BBC'ye konuşan eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, işgal kararından pişmanlığı olmadığını söylemişti.
"Dev katliamlar yapan bir canavarı devirmekten nasıl pişman olabilirsiniz ki?" diyen Blair, işgal olmasa da Iraklıların Saddam Hüseyin rejimine karşı ayaklanacağını ve durumun bugünkü Suriye'den 'çok daha kötü' bir hale gelmiş olabileceğini söylemişti.
Nisan 2009'da çekilmesini tamamlayan İngiliz ordusu, Irak'ın işgalinde İngiltere 179 asker kaybetti.
İşgal ve sonrasında yaşanan mezhep çatışmasında ölen Iraklıların sayısıysa en iyimser tahminlere göre 100 bin dolayında.
Tony Blair 2010'daki Irak savaşı soruşturmasında tartışmalı Irak dosyasıyla ilgili soruları yanıtlamıştı. Eylül 2002'de yayımlanan dosyada, Irak'ın 45 dakika içinde kitle imha silahlarını kullanabileceği iddia edilmişti ve kitle imha silahlarının varlığı iddiası Irak'ın işgalinde temel rol oynamıştı.
Blair o dönem ellerindeki istihbaratın şüpheye yer bırakmayacak şekilde, Irak'ın kitle imha silahları geliştirmeye devam ettiğini gösterdiğini savunmuştu.