İSTANBUL(İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabul edilen AB'ye Uyum Paketi maddelerinin Türkiye'ye orta ve uzun vadede neler getireceğini değerlendirdi.
"Şu an top gerek İlerleme Raporu, gerek Brüksel Zirvesi, gerekse Kopenhag Kriterleri ile büyük ölçüde AB'nin ortaklarında" diyen Recep Tayyip Erdoğan, "Atacakları adımlarla ne kadar samimi olduklarını göreceğiz. Ama oylanan 13 maddelik paket, bir son değil. Onun dışında daha başka maddeler var. Korkarım ki yarın onları da önümüze getirebilirler. Onları da dayatabilirler. Tabii bu Meclis'in çok büyük bir başarısıdır. Özellikle TBMM'yi taktir ediyor ve alkışlıyorum. Siyaset kurumunu küçültenler, siyaseti karalamaya çalışanlar, 'Zannediyorum ki bu kadar kısa sürede çıkarılamaz' diyenler, cevabı almış oldular" diye konuştu.
"Siyasetteki bazı partilerin birleşmeleri ile ilgili yaptıkları çalışmaların, anketlerde birinci parti olarak çıkan AK Parti'nin öne çıkmasına karşı bir önlem olarak değerlendirilebilir mi?" şeklindeki bir soruya Erdoğan, "Demokrasi bir hizmet yarışı olarak ele alınırsa, AK Parti karşısında bu tür birleşmeler veya önlem almaları, demokrasinin yapısına ters buluyorum. Bu, demokratik mücadeleyi hazmedemeyenlerin tavırları olarak görünüyor. Hepimiz bu ülkenin evlatlarıyız ve bu ülke için hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu konuda ülkenin nereye getirildiği belli ve millet AK Parti'ye bir şans veriyor. 'Birinci sırada sensin, seni iktidarda görmek istiyoruz' diyor. Temenni ederim ki 3 Kasım'dan itibaren böyle bir dönem başlayacaktır" cevabını verdi.
Recep Tayyip Erdoğan, "İdam cezasının kaldırılması, terörden ağızı yanmış bir milletin siyasi partilere bakışını seçim öncesi nasıl etkiler?" sorusu üzerine de, "Bu adım geleceğe yönelik bir adımdır. Ölüm cezası kaldırılarak, yerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının getirilmesi olayı, bir cezalandırmadır. Ancak, şu andaki getirilenin yeterli olduğuna biz yine inanmıyoruz. Bazıları üçte iki çoğunluk getiriyor. Ama bu kanun ile geldiği için yine kanun ile kaldırılabilir. Biz bunun için AK Parti olarak 'Anayasal güvence' dedik. Birileri çıkıyor, bunlar malum MHP'liler 'Üçte iki çoğunlukla geldi' diyor. Ancak kanun ile gelen yine kanun ile kaldırılabilir. Anayasa değişikliği yapılarak gelirse o zaman 367 gerekmektedir. Biz bunu istedik. İşi zorlaştıralım istedik. 'Kamu vicdanını rahatlatalım' dedik. Ama kamu vicdanının bu kanunla rahatlayabileceğine inanmıyorum" diye konuştu.