Topbaş, sele kapılan Beykoz'da inceleme yaptı

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, etkili olan yağışla birlikte sele kapılan Beykoz bölgesinde yaptığı incelemelerde bin civarında binanın hasar gördüğünü belirterek, "Maddi zararların tespitini yapılacak, bu konuda sosyal yardımlaşma kurumlarımız, valiliğimiz, kaymakamlığımız ve valiliğimizin yardım fonları gerekli yardımı yapacak" dedi.

İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sel baskınına maruz kalan Beykoz'un Tokat Köy ve Akbaba Köyü'nü ziyaret etti. Bölgede incelemelerde bulunan Topbaş, yetkililerden konuyla ilgili bilgi aldı. Basın mensuplarına açıklamalar yapan Topbaş, bin civarında binanın hasar gördüğünü belirtti. Topbaş, "Yüz sene önce insanlar burada dere kenarına ev yapmamışlar demek ki geçmiş insanlar doğayı daha iyi tanıyordu. Ama şimdi insanlarımız daha düzde olsun diye evlerini dere kenarına yaparak yanlış bir yerleşim oluşturmuşlar. Maddi zararların tespitini yapacaklar, bu konuda sosyal yardımlaşma kurumlarımız, valiliğimiz, kaymakamlığımız ve valiliğimizin yardım fonları gerekli yardımı yapacaklar. Çalışmalar tamamlanana kadar çalışma ekipmanlarınız görev başında olacaklar. Biz ikazlarımızın arkasından dere yataklarını temizlemeye başladık, ancak muhtarımızın ifadesi buradaki vatandaşlar bu dereye iş makinelerini sokmamışlar. Evlerinin duvarları yıkılır diye yerimizi bozmayın diye sokmamışlar" dedi.

Reklam
Reklam

"Dereyi temizlemek için bırakmazsan sonuç bu noktaya gelecek. Şimdi biz burada dere yataklarındaki bir takım yerleri kaldırıp dere kenarını derinleştireceğiz" diyen Topbaş konuşmasına şöyle devam etti:

"Yoksa biz devlet olarak her yıl bunu bir kader olarak yaşayamayız. Pazartesinden bu yana etkili olan yağışın özellikle Beykoz ve çevresinde etkili olacağını söylemiştik. Sabah 05.00'lerde başlayan 07.00'lerde şiddetini arttıran yağmurun bu bölgede ciddi etkisi olduğunu Beykoz Belediye Başkanı bana anlattı. Başkana söyledim 'Beni 05.00'te neden aramadın?' diye kendisi 'Başkanım sorunu çözüyorduk sizi rahatsız etmek istemedik' dedi. Oysa sorumluluğumuz İstanbul boyutunda biz asla rahatsız olmayız. Bir dert varsa mutlaka orada olmamız gerekiyor. Burada çok şükür ki bir can kaybı olmamış bütün tesellimiz bu. Buna hamdediyoruz. Ancak maalesef birtakım yanlışlıkların faturalarını bu şekilde görmekteyiz."

Mevsim ortalamalarının üstünde olan aşırı yağışların dünyanın neresinde olursa olsun sel baskınlarına neden olduğunu söylenen Başkan Topbaş, dünyanın ekolojisinin devamlı değiştiğini belirtti. Topbaş, "İnsanoğlu doğal dengeyi bozmada adeta yarışıyor. Bu bölgedeki kurtarma çalışmalarını Beykoz Belediyemiz askeriyemiz ve bölgedeki insanımızla başlattık. Şimdi yaraları sarma dönemi geliyor. Tabi3 ki bu yaralar sarılır, buraya biz her türlü sıcak yemek ekmek ve diğer barınma gibi ihtiyaçlarını geçici olarak karşılayacak her türlü hazırlığı yapıyoruz. Bu olayları düzelteceğiz. Ama önemli olan buna sebebiyet veren ortamı izole etmek . Bu yağışlar bir kader olmamalı. 100-200 yıllık hezeyanları da dikkate alarak İstanbul'daki tüm dere yataklarını genişleteceğiz ve derinleteceğiz. Dere yatakları bir çok eşyalarla kapatılıyor. Bunlar da yağmurlarda taşkınlara sebep oluyor. Yaşayan insanların gerekli hassasiyeti göstermeleri lazım" ifadelerinin kullandı.

Reklam
Reklam

Vatandaşlara ve Beykoz Belediye Başkanımıza geçmiş olsun dileklerini ileten Başkan Kadir Topbaş, "Sabahleyin yangın uçaklarımızı uçuş yaptırarak bütün bölgenin hava kayıtlarını aldık. o kayıtlar üzerinden durum değerlendirmesi yapıyoruz 4 gibide koordinasyon toplantısında bütün bu bilgileri değerlendireceğiz. Burada bin civarında yapı maalesef etkilenmiş. Geçen sel baskınında Mahmut Şevket Paşa Köyü'nde yaptığımız yardım ve desteğin aynısını burada da yapacağız. Buradan esirgemeyeceğiz. Sıkıntıları birlikte giderip yaraları birlikte saracağız. Bir okulda su baskını vardı. Çok ciddi bir şey değil toparladık. Tokat Köyü'ndeki sorun bu kadar ciddi değil. Su basan yerlerdeki vatandaşlarımızın hiç birinin hayati tehlikesi yok. Hepsi kurtarıldı. Şimdi yaşamın normale dönmesi için ne gerekirse yapacağız" şeklinde konuştu.

Akbaba Köyü'nde yaşayan akciğer hastası Emine Tiryaki isimli kadının hastaneye kaldırılması için hemen talimat verdiği dile getiren Topbaş, "Vatandaşımız hastaneye kaldırıldı. Beykoz Belediye başkanına mahalle sakinleri tepki gösterdi 'çatımızı yapmaya geldiklerinde bizden para alıyorlar. Bir çatı için 5 milyar istiyorlar. Ama sel basıyor burayı hiç bir şey yapmıyorlar bura nasıl bir yer biz burada yaşamıyor muyuz' şeklinde tepki gösterdiler" dedi.

Reklam
Reklam