Topbaş'ın başı fena halde dertte

Basına Büyükşehir Belediyesi'nde çekilmiş kamera görüntülerini dağıtan Saadet Partisi adayı Bekaroğlu yüzde 80'i tamamlanan işin ihalesinin bir yıl sonra yapıldığını öne sürdü. Topbaş ve belediye iddiayı şiddetle yalanladı.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Saadet Partisi'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Bekaroğlu, rakibi CHP'li Kılıçdaroğlu gibi belediye ihalelerini büyüteç altına aldı. Bekaroğlu dün düzenlediği basın toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ihalelerdeki usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığını öne sürdü. 19 Ocak 2009 tarihinde ihalesi yapılan Muammer Aksoy Caddesi-Gümrük Yolu-Halkalı Caddesi 2. Kısım Yol İnşaatı ile ilgili de çarpıcı iddialarda bulunan Bekaroğlu ihaleyi, 8 milyon 230 bin 970 lira bedelle Gürhan İnşaat adlı firmanın kazandığı belirterek, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"23 Ocak 2009 tarihinde, yerinde yapılan incelemede imalatın yüzde 80'inin bittiği görülmüştür. Rekabet şartlarında ihalesi yapılması gereken iş için, yüzde 80'i bitirildikten sonra ihaleye çıkılmıştır. Şubat 2008'de başlanmış işin ihale ve sözleşmesi, 26 Ocak 2009 tarihinde yapılmıştır. Yani ihalenin kimde kalacağı belli olmayan iş, bir yıl önceden firmaya yaptırılmıştır. İhale cetvelinde, yapılmayacağı halde eklenmiş bazı kalemlerde yüklenici firma indirim yapıyor gibi görünürken, yapılacak işlerde ise aksine fiyat yükselttiği görülüyor. "

İhalesiz yaptık itirafı

Bekaroğlu basın toplantısı sırasında gazetecilere, bu ihale ile ilgili olarak müteahhit firma yetkilisi ile belediye bürokrati arasında geçen konuşma kaydının yer aldığı görüntü kayıtlarını da cd içerisinde dağıttı. 27 Ocak 2008 tarihli görüntüde konuşan Gürhan İnşaat yetkilisi, Halkalı'daki yol çalışması işine yaklaşık 1 yıl önce başladığını ancak ödemelerinin yapılmadığını söylüyor. 12 aylık sürede çeşitli yerlere "avanta" para ödediğini de anlatan müteahhit firma yetkilisi, inşaat işini "ihalesiz" yaptıklarını da itiraf ediyor.

Reklam
Reklam

'Topbaş, görevden alınsın'

SP'li Bekaroğlu, görüntülerle ortaya çıkan yolsuzluğun hukuki ve siyasi yükümlülükleri olduğunu belirterek Topbaş'ın görevden alınmasını istedi. Bekaroğlu, konuyla ilgili olarak suç duyurusunda bulunduklarını da söyledi.

‘Kurtların kucağına attınız'

Mehmet Bekaroğlu'nun basına dağıttığı görüntülerde Gürhan İnşaat yetkilisi belediye görevlileriyle yaptığı görüşmede "Beni kurtların kucağına attınız" diye yakınıyor. Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan bir bürokratın odasında çekildiği iddia edilen gizli kamera kayıtlarında, firma yetkilisinin oldukça sinirli ve gergin olduğu göze çarpıyor. Gürhan İnşaat firmasının yetkilisinin kamera kayıtlarına yansıyan 32 dakika, 57 saniyelik konuşması oldukça dikkat çekici:

"...Bu inşaatların bana bir maliyeti var. Bunun dışında da maliyetleri var. Bunu siz de biliyorsunuz. Beni kurtların kucağına attınız, 700-800 milyar para ödettiniz. Bu iş 7 trilyon, 3 trilyon da avantadan para ödemişim. Yani bu vicdana, ahlaka, müslümanlığa sığmaz. Kardeşim ne istiyorsanız onu yapın. Ama biraz elinizi vicdanınıza koyun ya! Biz hepimiz aynı taraftayız. Şimdi siz piyasa araştırması yapıyoruz diyorsunuz. Neyin araştırmasını yapıyorsunuz. Sen bunu 50 milyona, 100 milyona malettiğin zaman birileri sana aferin mi diyecek? Diyecekse o birilerini söyle ben onlara gideyim, sana yine aferin desinler. "

Reklam
Reklam

Bekaroğlu'nun basın açıklamasında "Görüntüden İnciler" başlığı altında şu sözlere yer verildi:

* Beni getirip kurtların kucağına attınız, 700-800 milyar da onlara ödedik

* Beni işin içine sokmuşsun, metazori ihale olmuş

* Ben bu işi yaptım bir hafta sonra da açılış yapacaklar

* Bak hepimiz aynı taraftayız

* Burası siyasi bir yer, her türlü hizmeti size yapıyorum

* Sen kardeşim elli bin yüz, yüz bin ucuza mal ettiğin zaman, yani birileri sana aferin diyecekse ben o birilerine söyleyim yine sana aferin desinler

* Cebindeki 8 trilyon parayı sekiz ay önce bağla, gelip sekiz ay sonra alırsın...

* Ben dün Abdurrahman beye çıktım, konuştum, hem de gergin konuştum. Ya boşver dedi. Ben seni biliyorum dedi. Sonra ben yanındayken açtı telefonu, elektrik peyzaj pozlarını bilmiyorum, diğerleri (inşaat pozları) neyse odur dedi.

* O zaman işi yaparken bana kim yap dediyse benim muhatabım o olsun

* Ben bu idareye kırgınım, bu kırgınlığımı en üste kadar söyleyeceğim

* Ben Saraçhane'ye gidip, beni bu işin içine sokanlara derdimi anlatayım

Reklam
Reklam

* Ben bu işi 6 ay önce yapmışım.

‘Alnımız açık'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bekaroğlu'nun iddialarıyla ilgili şunları söyledi: "Gümrük yolu diye Halkalı'da bahsedilen yere, ikinci inşaatın normal ihalesi yapılıyor. Bunlar ne ihaleyi, ne işi, ne sistemi bildiklerinden böyle farklı şeyler ortaya koymaya çalışıyorlar. Burada hiçbir sorun yok. Alnımız açık. Hiçbir zaman da bu tür tavırlardan rahatsız değiliz. Bu iddialarınızda doğruysanız yargıya gider dava açarsınız. İhale üst kurumları var. Oralara şikayetlerinizi yaparsınız. Hukuk devletinde yaşıyoruz." Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada da Bekaroğlu'nun yanlış yönlendirildiği söz konusu ihalenin 2006'da yapıldığı ileri sürüldü.