Toplatıla Toplatıla Türkiye'de Halkın Matemetiğini Geliştirmiş Yasaklı 23 Edebi Eser

Topla gel, topla topla, o kitabı da topla, dur! Türkiye'de toplatılmış, yasaklanmış 23.000 den fazla kitap arasından, en bilinen 23'ü.

Medarı Maişet Motoru - Sait Faik Abasıyanık

Ciddi bir siyasi hedef göstermemesine rağmen romanda yazar kahramanlarından birine eski bir asker kaputu giydirmiş olduğu için yayımlandığı yıl olan 1944’te Türkiye'de sıkıyönetim mahkemelerince toplatılmıştı.

Sınıf - Rıfat Ilgaz

1944'te yayımlanan şiir kitabının adı toplumsal "sınıf"ları ve dolayısıyla sol görüşü çağrıştırdığı için, üstelik de kabı kırmızı olduğundan Türkiye'de yasaklandı. Yazarı 6 ay hapse mahkûm edildi.

Bizim Köy - Mahmut Makal

1950 tarihli kitap Anadolu köylerinin fakir ve sefil yanlarını göstererek komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle Türkiye'de yasaklandı, yazarı tutuklandı.

Reklam
Reklam

Sırça Köşk - Sabahattin Ali

Yazarın 1947 yılında yayımlandığı bu son öyküsü, devlete bir başkaldırış olduğu iddiasıyla yasaklandı.

Renkahenk - Can Yücel

Türkiye'de 1980'de müstehcenlik suçlamasıyla toplatıldı.

Böyle Bir Sevmek - Atilla İlhan

1979'da basılan kitap 1980'de 12 Eylül Darbesi sırasında toplatıldı.

Darağacında Üç Fidan - Nihat Behram

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan'ın yakalanmalarından idamlarına kadar olan süreci anlatan kitap 1974'te yayımlandı, ve hemen toplatıldı. Kitap 1998'e kadar yasaklı kaldı. Bugün 65. baskıya erişti.

Fikrimin İnce Gülü - Adalet Ağaoğlu

Askeri aşağılamak ve küçük düşürmek suçlamasıyla Türkiye'de 1981 yılında toplatıldı. 2 yıl süren dava sonunda yazarı aklandı. 1992'de Sarı Mersedes adıyla sinemaya da aktarıldı.

Bitmeyen Aşk - Pınar Kür

Halkın ar duygularını incittiği gerekçesiyle 1985'te Türkiye'de toplatıldı.

Yarın Yarın - Pınar Kür

Müstehcenlik suçlamasıyla toplatıldı.

Asılacak Kadın - Pınar Kür

Halkın ar duygularını incittiği gerekçesiyle 1985 yılında toplatıldı. Davadan karar çıkmak üzereyken, Başar Sabuncu romanı sinemaya uyarlıyordu. Romanla aynı adı taşıyan film sinemalarda serbestçe gösterilirken romanın yasağı halâ kalkmamıştı.

Reklam
Reklam

835 Satır - Nazım Hikmet

Nazım Hikmet 6 Mayıs 1931'de "bir zümrenin başka zümreler üzerinde hâkimiyetini temin etmek gayesiyle halkı suça teşvik ettiği" gerekçesiyle yargılandı, 1929'da yazdığı bu şiir kitabı, diğer 4 şiir kitabıyla birlikte yasaklandı.
Yasaklanan diğer kitapları

  • Jokond ile Si-Ya-U

  • Varan 3

  • 1+1=1

  • Sesini Kaybeden Şehir

Sudaki İz - Ahmet Altan

Basıldığı yıl olan 1985'de müstehcen içeriği nedeniyle toplatıldı.

Çizgilerle Nazım Hikmet - Müjdat Gezen, Savaş Dinçel

1979'da yazarları mahkemeye verildi, hakim davayı saçma bulunca beraat ettiler. Kitap 2011'de yeniden basıldı.

Minyeli Abdullah - Hekimoğlu İsmail

İnançlarından dolayı zorluklara maruz kalmış bir insanı konu alan 1967 tarihli roman önce yasaklandı. Serbest kaldıktan sonra 84. baskıyı yaparak Türk edebiyatının en çok baskı yapan romanı ünvanını kazandı.

Allah'ın Kızları - Nedim Gürsel

2008'de çıkan kitap, "halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçlamasıyla soruşturmaya uğradı. Takipsizlik kararı verilince kitap serbest kaldı.

Reklam
Reklam

Baba ve Piç - Elif Şafak

Biri Türk diğeri Ermeni asıllı iki aile üzerinden Türk-Ermeni ilişkilerini 90 yıllık bir zaman dilimi içerisinde inceleyen 2006 tarihli bu romanın yazarı ve yayımcısı hakkında "Türk milletini soykırımcı olarak göstermek, Türklüğü aşağılamak" iddiasıyla dava açıldı. Dava Avrupa Parlamentosu’nda da yankı buldu ve sonunda beraatle sonuçlandı.

Pazar Sevişgenleri - Metin Üstündağ (Karikatür)

Önce toplatılmış, sonra da mahkeme kararı ile yayımlanmasında sakınca görülmemiştir.

İmamın Ordusu - Ahmet Şık

Gazeteci Ahmet Şık Mart 2011'de Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanınca henüz basılmamış kitabına da el kondu. Kitap sanal ortamda "Dokunan Yanar" adıyla yayıma verildi. Kitabının internette yayımlanması üzerine Basın Savcılığı inceleme başlattı.

Zabit ve Kumandan ile Hasbıhal - Mustafa Kemal (Atatürk)

Atatürk'ün 1914 yılı Mayıs ayında Sofya'da yazdığı kitap, yakın arkadaşı Ali Fethi Okyar'la birlikte 1918'de Mondros Mütarekesi dönemi başlarında İstanbul'da bir süre çıkardıkları Minber Gazetesi nin matbaasında bin nüsha olarak basıldı. 7,5 kuruş fiyat konan kitabın birkaç nüshasını tanıdıklarına hediye etmek için yanına alan Mustafa Kemal, Anadolu'ya geçtikten sonra kitabın kalan nüshaları Damat Ferit Paşa tarafından toplatılarak imha edildi. Kitap 1956 yılında Hasan Âli Yücel tarafından İş Bankası Kültür yayınlarının ilk kitabı olarak yeniden yayımlandı.

Reklam
Reklam

Vatan Haini Değil - Büyük Vatan Dostu Vahidüddin - Necip Fazıl Kısakürek

1968'de basılan bu kitap nedeniyle yazarı 1983 yılında hapse girmişti, kitap 1968, 1977 ve 1980 yıllarında üç kez toplatıldı.

Yaşadıkça - Rıfat Ilgaz

1947'de basılan şiir kitabı 10 Temmuz 1948'de Bakanlar Kurulu kararı ile toplatıldı.

Azizname - Aziz Nesin

1948 tarihli kitap 27 Aralık 1948'de Bakanlar Kurulu kararı ile toplatıldı. Sonraki yıllarda aklanıp Türkiye'de 12 baskı yapan, defalarca sahneye uyarlanan kitabın 2001 yılında hala yurt dışına çıkartılması yasağı kalkmamıştı.