Toplu görüşmelerde "fahişe" tartışması

ANKARA (İHA) - Hükümet ve memurlar arasında 15 Ağustos'ta başlayan toplu görüşmelerin dün yapılan 3. turuna "fahişe" tartışması damgasını vurdu. Memur-Sen Genel Başkanı Aksu'nun konuşması sırasında kullandığı 'fahişe' sözü, KESK ve Memur-Sen yöneticileri arasında sert tartışmaların yaşanmasına yol açtı. Aksu, gelen yoğun tepki ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in uyarısı üzerine, 'fahişe' sözünü 'hayat kadını' olarak değiştirmek zorunda kaldı.

Başbakanlık merkez binasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin başkanlığında gerçekleştirilen toplu görüşmelerin 3. turu ilginç bir tartışmaya sahne oldu.

Reklam
Reklam

Gişelerde 'trafik teknisyeni' unvanıyla görev yapan memurların sıkıntılarını dile getirmek için söz alan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu'nun, "Üyelerimiz yol kenarındaki fahişeleri kovmak zorunda kalıyor" sözleri üzerine salonda tartışma başladı. Aksu'nun 'fahişe' ifadesine sinirlenen KESK'e bağlı Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, "Bedenini satarak hayatını kazanmak zorunda kalan bayanlardan özür dilemenizi bekliyoruz" diye çıkıştı.

Bu arada tartışmaya katılan KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen'in bayan Genel Başkanı Vicdan Baykara, Aksu'nun 'fahişe' ifadesine tepki göstererek, kelimenin kadınlara hakaret anlamına geldiği gerekçesiyle kavramın düzeltilmesini istedi. Baykara'nın, "Sayın Bakan müdahale edin" sözü üzerine oturuma başkanlık eden Bakan Şahin, "İnsanların ağzı torba değil ki büzeyim" cevabını verdi. Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, 'fahişe' ifadesi kullanan Aksu'nun kadınlarla sorunu olduğunu öne sürerek, "Toplu görüşme masasında bir konfederasyon başkanı belden aşağı muhabbet edecek tarzda konuşamaz" dedi.

Reklam
Reklam

"ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK"

İHA muhabirine bir açıklama yapan Baykara, Aksu'nun kamu çalışanlarını temsil edecek bir yapıya sahip olmadığını iddia ederek, "İsterseniz 'o' ile başlayan kelimeyi söyleyelim" diyen Aksu'nun özrünün kabahatinden büyük olduğunu öne sürdü. Türkiye'de bedenini satarak geçinmek zorunda kalan kadınların bulunduğunu hatırlatan Baykara, "Bu onların sorunu değil. Hiçbir kadın bunu istemez, hayat kadını olmak onların özel tercihleri değil. Ben devletin onlara sahip çıkması, koruma altına alması gerektiğini düşünüyorum; çünkü bedenlerini satmaktan başka seçenekleri yok. Aksu, kadınları aşağılayan ve hiç şık olmayan bir konuşma yaptı. Gişe memurlarının sorunlarını anlatırken, 'Fahişeleri kovalıyorlar' dedi. Sonra Alaaddin Bey itiraz edince Aksu, 'Fahişe değil de 'o' ile başlayan kelimeyi mi söyleyeyim?' diyerek kendini savundu. Ardından bir bayan olarak bu tartışmaya katılmak zorunda kaldım. Aksu'ya 'Sözleriniz çok ayıp' dedim, Bakana ise 'Masanın düzeyi düştü, müdahale edin' önerisinde bulundum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Toplu görüşmelerin yapıldığı salonda kendisinin yanı sıra Personel Daire Başkanı ile bir memur bayanın bulunduğunu da kaydeden Baykara, "Özrü kabahatinden beter. Toplu görüşme masasında konfederasyon başkanı beden aşağı muhabbet edecek tarza konuşabilir mi? Ben bu ifadeden bir kadın olarak rahatsız oldum. İçeride kadınlar var. Kadın bile olmasa toplu görüşme masasında bu tür konuşmalar şık değil. Kadınlara ilgili hitap şekli çok çirkin. Aksu, kamu çalışanlarını temsil eden bir yapıya uygun değil. Sözleri kadılara olan bakış açısını da gösterdi. Demek ki bu arkadaşımızda bir problem var" diye konuştu.

Kullandığı 'fahişe' sözüyle şimşekleri üzerine çeken Memur-Sen Genel Başkanı Aksu ise, KESK'lileri 'olayı saptırmak' ve 'demagoji yapmakla' suçladı. 'Fahişe' kelimesi için kimseden özür dilemediğini vurgulayan Aksu, "Memur-Sen'e üye trafik teknisyenleri var. Toplu görüşme masasında konuşurken gişe memurlarının zor şartlarda çalıştığını belirttim. Üyelerimizin hayvan ölüleri topladığını belirttim ve aynı zamanda yol kenarında trafiği aksatan fahişeleri kovaladıklarını dile getirdim. Vicdan hanım, 'Onlar vücutlarını satarak emekleriyle çalışıyorlar. Fahişe ifadesini kullanamazsınız' diye itiraz etti. Özür dilemem; çünkü onlar bu işi yapıyor. Türk Dil Kurumu'nun verdiği sözlükte 'fahişe' kelimesi var. Ben de 'İsterseniz 'o' ile başlayan kelime var, onu kullanayım' dedim. Ama ısrar ederseniz hayat kadını diyelim. Neticede ikisi de aynı. Onlar olayı saptırdılar, demagoji yaptılar" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam