Toplu görüşmelerde ilk ayak sona erdi

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, memur sendikaları ile yapılan toplu görüşmelerin ilk gününde izlenecek usül, esaslar ve takvim konusunda uzlaşmaya varıldığını açıkladı.

Kamu Görevlileri Sendika Yasası gereğince memurlar bugün Cumhuriyet tarihinde ilk kez Hükümet'le toplu görüşme masasına oturdu. Görüşmelerin ardından Devlet Bakanı Keçeciler, Kamu Sen ve KESK temsilcileri ile birlikte açıklama yaptı. Kapsamlı ve karşılıklı anlayış içinde geçen bir görüşme yaptıklarını ifade eden Bakan Keçeciler, görüşmelerin ilk gününde usül, esaslar ve takvim konusunda uzlaşma zemini bulduklarını ifade etti. Her iki konfederasyonun da kamu çalışanları ile ilgili çok ayrıntılı hazırlıkları bulunduğunu belirten Keçeciler, bu hazırlıkların görüşülüp tek bir metin haline getirilmesi konusunda da anlaşma sağlandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Konfederasyonlara 20 Ağustos'a kadar süre tanıdıklarını söyleyen Keçeciler, iki konfederasyonun bir araya gelerek tekliflerini ortak bir metinde buluşturacaklarını, anlaşamadıkları konuları ise ayrı ayrı masaya getireceklerini açıkladı. Keçeciler, 20 Ağustos'ta bir alt komisyon kurularak çalışacağını ve 26 Ağustos'ta kendisinin başkanlığında yapılacak nihai toplantıda uzlaşma sağlamaya çalışacaklarını ifade etti.

2 MİLYON KAMU ÇALIŞANI KESK Başkanı Sami Evren ise, 2 milyona yakın kamu çalışanının bu görüşmeleri izlediğine işaret ederek çalışanların birikmiş sorunlarını bugün masaya getirdiklerini söyledi. "Kamu çalışanlarının insanca yaşayabileceği bir ücreti bu masada kabul ettirmeye çalışacağız" diye konuşan Evren, görüşmelerden kamu çalışanlarının yararına bir sonuç çıkması için mücadele edeceklerini vurguladı. Evren, "Umarım 57. Hükümet bize zorluk çıkarmaz. Kamu çalışanlarının hak ettiği ücreti kabul ederler. Bu olmazsa KESK kamu çalışanlarının hak ve çıkarlarını koruma noktasında mücadelesini sürdürecektir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise, çok uzun yıllara varan gasp edilmiş ve kısıtlanmış hakların kazanılması sorununun bir günde çözülemeyeceğine dikkat çekerek, buna karşın toplu görüşmeleri, bu sorunların çözülmesi için bir başlangıç noktası olarak gördüklerini ifade etti. Kamu çalışanlarının adil bir ücrete kavuşması ve personel rejiminin çağa uygun hale getirilmesi için önemli adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Akyıldız, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın ertesi günü 31 Ağustos'u da bir bayram olarak kutlamak istediklerini söyledi. Akyıldız, "Umduğumuzu bulamazsak yine meydanları dolduracağız. Siyasi iradenin de bunu göz ardı etmeyeceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Açıklamaların ardından Devlet Bakanı Keçeciler, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Keçeciler, memur maaşlarında yapılacak artışın bütçede yer alması konusunda umutlu olup olmadığı sorusu üzerine Meclis'in bunu görüşüp görüşmeyeceğine kendisinin karar vereceğini belirtti. Keçeciler, memurlarla toplu görüşmelerin 2003 bütçesi Meclis'e sevk edilmeden önce tamamlanacağına işaret etti. Keçeciler, kamu çalışanlarının daha köklü yapısal sorunları bulunduğunu da belirterek, buna ilişkin yasal hazırlıkları da başlatacaklarını ifade etti.

Reklam
Reklam