"Topluma kazandıracağız"

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kahraman Eroğlu, şiddet, yoksulluk ve sevgisizlik üçgeninin çocukları sokağa ittiğini belirterek, "Çocuklarımızı topluma kazandırmak için mücadele veriyoruz, halkımızın destek ve yardımını bekliyoruz" dedi.

Sosyal Hizmetler olarak konu ile ilgili üzerlerine düşen görevleri eksiksiz olarak yerine getirmekte olduklarını ifade eden Eroğlu, "Ancak sokakta çalışan çocuklarımızı içinde bulundukları bu durumdan kurtarmak için halkımıza, sivil toplum örgütlerine ve diğer kamu kuruluşlarına da bir takım görevler düşmekte. Vatandaşlarımızdan rica ediyoruz, sokakta çalışan çocuklardan alışveriş yapmasınlar. Çocukların kazandıkları her lira onları sokağa daha da fazla bağladığı gibi madde bağımlılığına da iter. Çocukların istismar edilmesine izin vermeyin, eğer böyle bir duyum alıyorsanız bize ulaşın. Vatandaşlık sorumluluğuyla el ele verirsek bu çocukları sokaktan kurtarırız. Eğer şimdiden önlem alamazsak bu çocuklar ilerde potansiyel suçlu olarak karşımıza çıkacak" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

İstanbul'un çeşitli nedenlerden dolayı yoğun göç alan bir şehir olduğuna dikkat çeken Kahraman Eroğlu, "İstanbul nüfus yoğunluğunun yüksek, önemli sanayi ve ticaret merkezlerinin bulunduğu ülkemizin ve dünyanın belli başlı metropollerinden biridir. Bu metropole yapılan bilinçsiz göç, aile planlaması uygulamalarının benimsenmemesi, ebeveynlerin eğitsel ve mesleksel açıdan niteliksiz olması, ne yazık ki, ailelerin gecekondu bölgelerinde mutlak yoksulluk sınırına yakın bir düzeyde yaşamalarına neden olmaktadır. Bu ailelerden bazıları, içinde bulundukları bu olumsuz koşullardan kurtulmak için, 18 yaş altındaki çocuklarını metropollerin kalabalık bölgelerinde her türlü fiziksel ve sosyal risklere karşı savunmasız bırakarak çalışmaya zorlamaktadırlar" dedi.

ERKEK ÇOCUKLAR SOKAKTA Sokakta çalışan çocukların büyük bir çoğunluğunun yoksulluk sınırında olan ailelerin çocukları olduğunu belirten Eroğlu, "Sokakta çalışan çocukların yüzde 83.1'i erkek, geri kalan kısım ise kız çocuklarıdır. Bu çocukların yüzde 49.5'inin 9 ile 12 yaş, yüzde 39'u 13-16 yaş, yüzde 8.2 ise 6-8 yaş arası olduğu saptanmıştır. Bu rakamlara ek olarak bu çocukların yüzde 51.1 i hala okula devam ederken, yüzde 19.7'si hiç okula gitmemiştir. İlköğretim okulunu terk edenlerin sayısı yüzde 19.2'yi bulurken, ilkokul mezunu olup okuluna devam etmeyenlerin sayısı da yüzde 10'dur" açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kahraman Eroğlu; sokakta çalıştırılan, çocuğun bu ortamdan kurtulmasına yardımcı olunarak sağlıklı bir yaşam ortamının oluşturulması için çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini anlatarak, "Her şeyden önce çocuğunu sokakta çalıştıran ebeveynleri bilinçlendirmeye çalışıyor, bu durumun çocukların psikolojisini olumsuz yönde etkileyeceğini, onların eğitsel gelişimi açısından büyük riskler taşıdığını anlatmaya çalışıyoruz. Ayrıca ebeveynlere 18 yaş altı çocukların sokakta çalıştırılmasının aile üyeleri açısından cezai müeyyide içeren hukuksal bir durum olduğunu söylüyoruz. Bunun yanı sıra toplum üyelerinin,sokakta çalıştırılan çocuklardan alışveriş yapılması yoluyla çocuğun ekonomik bir sömürü aracı olarak kullanılmasına istemeyerek de olsa katkıda bulunduklarını öğrenmelerini sağlamakla birlikte bu durumun kendileri açısından cezai müeyyide içeren hukuksal bir yaptırımının olduğunu anlatıyoruz. Sokakta yaşamak zorunda kalan çocukların, sağlık sorunlarını gidererek, yetenekleri ölçüsünde eğitilebilecekleri rehabilitasyon merkezlerinde barınmalarının sağlanması, projelerimiz arasında yer almaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUZ" Sokakta çalışan, çalıştırılan çocukların muhafaza altına alınarak çocuk ve gençlik merkezlerine getirildiklerini vurgulayan Eroğlu, "Daha sonra buraya getirilen çocukların ailelerine teslimi sağlanmaktadır. Bu teslim sırasında ailelere çocukların sokakta çalışmaları esnasında başlarına gelebilecek olumsuzluklar anlatılıyor ve kimlik tespitlerinden sonra tebellüğ belgesi imzalatılarak çocuk aileye teslim ediliyor. Çocukların tekrar kuruluşumuza gelmesi durumunda, ailelerin çocukları ihmal ve istismar etmeleri nedeni ile aileler hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" diyerek Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) bu konuda yaptığı çalışmaları özetledi.

Sokakta aileleri tarafından çalışmak zorunda bırakılan çocukların, aileleri ile birlikte her türlü haklarının korunup gözetilerek bakımlarının sağlanması için İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı Çocuk ve Gençlik Merkezleri'nde bir takım çalışmalar yaptıklarının altını çizen Kahraman Eroğlu, "Bu çocukların sağlık sorunlarının giderilmesi noktasında bir takım faaliyetlerde bulunuyoruz. Çocukların öz ailelerine ulaşarak onların tekrar bir arada yaşaması için de uğraş veriyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı Çocuk ve Gençlik Merkezleri'nde, sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocuklar için okuma yazma eğitimleri, masa tenisi, satranç, tiyatro, resim çalışmaları gibi sosyal etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Eroğlu, SHÇEK bünyesinde gerçekleştirilen diğer etkinlikleri de şöyle sıraladı:

"Genel sağlık taramaları, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri, mesleki rehabilitasyonun organize edilmesi, okula gönderme, meslek edindirme (galoş, mum atölyeleri, hobi bahçeleri, kümes hayvanları üretim çiftliği) projesi, aileye dönüş sürecine yönelik çalışmalarla çocuğun hazırlanması, gönüllü kişi ve kuruluşlarla işbirliği yaparak, onların daha profesyonel hizmet almaları için katkı sağlanması, rehabilitasyon ve motivasyon amaçlı yaz okulları ve gezi organize edilmesi."

Anahtar Kelimeler: