Toplum'da 5 kişiden 1'i alerjik

Çorlu Özel Şifa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Coşkun Nazım Tuncay, "Toplumdaki her 5 kişiden 1'i alerjik sayılıyor" dedi.

Dr. Coşkun Nazım Tuncay, "Çoğunluğu oluşturan diğer kişiler aynı etkenlere karşı bir duyarlılık göstermiyor. Tamamen alerjik kökenli denebilecek tek hastalık halk arasında saman nezlesi olarak bilinen mevsimsel nezledir" dedi.

Uzman Doktor Tuncay, vücudun yabancı olarak tanıdığı solunan, yenebilen, iğne ile enjekte edilebilen ve deri ya da göze direkt olarak temas eden organik veya bazı inorganik maddelere karşı var olan savunma mekanizmasının biraz abartılı çalışma halinin alerji olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Hapşırık ve öksürüğün vücudun birer savunma biçimi olduğunu ifade eden Tuncay, "Üst ve alt hava yollarına kaçan yabancı cisimler gıda parçaları, mikroplar, polenler, tozlar eğer bu savunma biçimimiz olmazsa dışarı atılamazdı. Eğer sağlıklı yaşayabiliyorsak biz bunu vücudumuzun savunma sisteminin normal çalışmasına borçluyuz. Ancak bazı durumlarda bu savunma sistemleri yerli yersiz çalışır ve bizi rahatsız eder, işte alerji kavramı burada devreye giriyor" açıklamalarında bulundu.

"Eğer 'vücudun savunma sistemini otomatik olarak çalıştıran neden' tespit edilip de devreden çıkarılabilirse kişi rahatlatılmaktadır" diyen Tuncay, "En sık alerji yaratan nedenler bitki polenleri, ev tozu böcekçikleri, küf mantarları, hayvanlar, bazı gıdalar, ev ve iş yeri ortamında sıkça kullanılan kimyasal maddelerdir" diye konuştu.

Uzman Dr. Tuncay, tamamen alerjik kökenli denebilecek tek hastalığın halk arasında saman nezlesi olarak bilinen mevsimsel nezle olduğunu belirterek, "Yıl boyu süren nezlelilerin yarısında alerjik bir neden tespit edilebilir. Kışın hiçbir sağlık sorunu olmadığı halde yazın aniden nezle başlıyorsa, kedi besleyen birini ziyarete gittiğinizde gözleriniz kaşınıyor ve burnunuz akıyorsa, duvarları küflü bir ortama girdiğinizde nefesiniz daralıyorsa yakınmalarınız muhtemelen alerjik kökenlidir. Bir çok kişinin gıdalarla ilgili sorunu vardır ve bunları alerjik olarak kabul eder, halbuki gıda alerjisi çocukluk döneminde yaygın olmasına karşın erişkinlerde yüzde 1'den az görülmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Alerji testleri konusunda da bilgiler aktaran Tuncay; "Deri testleri ve kan testleri olmak üzere 2 grupta yapılan testlerin amacı hastada belli alerjilere karşı antikorların bulunup bulunmadığını ortaya koymaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

Anahtar Kelimeler: