'Toplumdaki şiddet olaylarının temelinde, ailedeki şiddet yatıyor'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, toplumda yaşanan şiddet...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, toplumda yaşanan şiddet olaylarının temelinde ailedeki şiddetin yattığını söyledi.

Erzurum Palan Otel’de düzenlenen 'Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Bilgilendirme Toplantısı'na katılan Genel Müdür Gevrek, ''Kadına yönelik şiddet olaylarına, toplumsal her alanda rastlanmaktadır. Ancak en dikkat çekici durum, kadının en kutsal varlık olarak bilinen aile içinde şiddete maruz kalmasıdır.'' dedi.

Reklam
Reklam

Kadına yönelik fiziksel şiddetin Doğu bölgelerinde fazla olduğunu, Batıya doğru gidildikçe azaldığını ifade eden Gevrek, ''Kadına yönelik şiddet olaylarına, toplumsal her alanda rastlanmakta. Ancak en dikkat çekici durum, kadının en kutsal varlık olarak bilinen aile içinde şiddete maruz kalmasıdır. Hazırlanan kanun taslağında artık kadına yönelik şiddetin önüne geçmek adına atılması gereken her ayrıntıya yer verilmeye çalışıldı. Kanunun toplum tarafından bilinmesi, kısa sürede öğrenilmesi için herkese görev ve sorumluluk düşmekte.'' diye konuştu.

Sadece şiddet uygulayanların değil, ısrarcı bir şekilde kişiyi rahatsız eden veya taciz eden kişilerin de kanun kapsamında suçlu sayılacağını vurgulayan Gevrek, kanun tasarısında, kolluk kuvvetlerine acil durumlarda yetki verildiğini de ifade etti. Artık bir kişinin, başka bir kişiye musallat olamayacağının altını çizen Genel Müdür Gevrek, "Hakim veya mülki idare amirini uyandırmadan gecenin saat 3'ünde, acil durumlarda emniyetin ve jandarmanın yetkisi var. Kolluk kuvvetleri acil durumlarda yetkili sayılacak.'' bilgilerini verdi.

Reklam
Reklam

'ŞİDDETİ ÖNLEME VE İZLEME SİSTEMİ KURULACAK'

Şiddete maruz kalan veya şiddeti uygulayan kişilerin takibi konusunda da önemli adımlar atılacağına vurgu yapan Gevrek, şöyle konuştu: ''Kanun kapsamında şiddeti önleme ve izleme sistemi kurulması sağlanacak. Şiddete maruz kalan kişiyi izleme yöntemleri arasında, ev ve iş yeri alarm sistemi, kişinin üzerinde taşıyabileceği kolye veya bileklik görünümündeki GPS donanımlı panik butonu, telefon görünümlü mobil cihaz gibi araç ve gereçler kullanılacak. Bu cihazlar sayesinde, şiddete maruz kalan kişinin anında kolluk kuvvetlerine ulaşımı ve yerinin tespiti sağlanacak. Ayrıca en önemli uygulamalardan birisi de elektronik bileklik. Yani şiddet uygulayan kişinin ve mağdur kişinin koluna takılacak aparat sayesinde, şiddeti uygulayan kişi mağdurun yanına belirlenen mesafeden fazla yaklaşması halinde GPS donanımlı cihaz kolluk kuvvetlerine alarm verecek.''

Toplantıya Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kars, Muş illerindeki vali yardımcıları, kaymakamlar, aile mahkemesi hakimleri, savcılar, polis ve jandarma görevlileri katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: