'Toplumla din arasındaki etkileşim sürüyor'

Ankara (AA) - Ünlü İngiliz tarihçi yazar Andrew Mango, laiklik uygulamalarının her devlette farklılık gösterdiğini ve tartışıldığını kaydederek, "Din devlet ilişkileri nihai bir sonuca varmadı çünkü toplum ve din arasındaki karşılıklı etkileşim sürüyor" dedi.

Gazi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezince düzenlenen "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Temel Dinamikleri Açısından 3 Mart 1924 Yasaları ve Günümüze Yansımaları" konulu sempozyumda "Batıda Laiklik Tartışmaları" konulu bir konuşma yapan tarihçi yazar Andrew Mango, din ve devlet ilişkilerinin nihai sonuca varmadığına dikkat çekerek, "Hristiyanlık 50 yıl önceki gibi değil. Rölativizm daha hakim şu anda ama hoşgörüye ve sorunların ortadan kalkmasına yine de yardımcı olmuyor. Sorunlar devam ediyor" dedi.

Reklam
Reklam

Mango, İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkelerdeki uygulamalardan örnekler vererek, kiliselerin eğitim başta olmak toplumsal ahlak, tıp, din gibi alanlardaki etkinliğine değindi.

Türkiye'nin Batı'dan ayrı tutulmaması gerektiğini kaydeden Mango, dini oluşumları tanımak için Orta Doğu kadar Batı'yı da göz önünde bulundurmakta fayda olduğunu söyledi. Türk toplumundaki dini cereyanların Batı'dakilere benzediğini ifade eden Mango, "Siz size benzersiniz ama bize de benziyorsunuz. Batı'yı bilmekte fayda var bu yüzden. 'Batı bütün sorunlarını halletmişken...' diye başlayan cümleler kuruluyor ancak sorunların tamamını ne siz halletiniz ne de biz hallettik" diye konuştu.