Toplumsal olaylarda polisin tavrı Diyarbakır’da konuşuldu

Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı ve Diyarbakır Emniyeti'nin birlikte organize ettiği bölge güvenlik toplantısı...

Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı ve Diyarbakır Emniyeti'nin birlikte organize ettiği bölge güvenlik toplantısı Diyarbakır’da yapıldı.

Bölge güvenlik toplantısına Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanı İsmail Baş ve birçok il ve ilçe güvenlik şube müdürleri katıldı. Özellikle toplumsal olayların yoğun olarak yaşandığı il ve ilçelerin güvenlik şube müdürlerinin bir araya getirilmesi maksadıyla bu tür toplantıların önemli olduğuna değinen İsmail Baş, Batıda pek rastlanmayan ancak bu bölgeye özgü eylem çeşitleri olduğunu aktardı. İsmail Baş, toplumsal olayların yoğun yaşandığı bu bölgede bu eylemlere karşı nasıl bir mücadele, yol ve yöntemin uygulanması gerektiğini masaya yatırdıklarını belirterek, ortak bir yol bulmaya ve bir standart oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise yaptığı konuşmada son dönemlerde yaşanan toplumsal olaylara müdahale edilmesinde herhangi bir problem yaşanmaması için yapılacak müdahale yöntemlerine büyük önem verdiklerini belirterek, toplumsal olaylara müdahale etmede polis açısından krizin ve riskin iyi analiz edilmesi, alt ve yan şubelerle konunun iyi planlanması gibi etkenlerin önemli olduğunu söyledi. Diyarbakır’da ve diğer illerde polislerin vazifelerini cansiparane bir şekilde yaptıklarını vurgulayan Vali Toprak, gerek kanunların uygulanmasında gerekse vatandaşların hak ve hürriyetlerinin yaşanması konusunda polisin son derece hassas ve dikkatli davrandığını ifade etti.

Vali Toprak, şöyle konuştu: “Biz kendimize güvenip, çağın gereklerine ayak uydurduğumuz takdirde, toplumsal olaylardaki müzakere ve müdahale şekillerimizi, toplum insicamlarına da uygun bir şekilde geliştireceğimize inanıyorum. Diyarbakır’ımız da ve diğer tüm illerimizdeki personelimiz vazifelerini cansiparane bir şekilde ifa ediyorlar. Gerek devletimizin kanunlarının uygulanması, gerekse vatandaşlarımızın hak ve hürriyetlerinin yaşanması konusunda son derece hassas ve dikkatli davranıyorsunuz. Ben öyle gözlemliyorum ki sokaklara kanalize edilmeye çalışılan insanlarımız var ve bu insanların birçoğu o toplumsal olayın içerisinde neden orada bulunduğunu dahi bilmiyor. Başkalarının yönlendirmesi sonucunda oradalar. Birileri toplumu sokaklara taşımak istiyor. Bu durumun iyi özümsenip iyi bir diyalog süreci ile herhangi bir taşkınlığa sebep olmadan kimsenin incitilmeyerek, kötü görüntülerin oluşmasına meyil verilmeden olayların bertaraf edilmesi gerekiyor.”

Reklam
Reklam

TEMEL DÜŞÜNCE ÖNCE MÜZAKERE, EN SON MÜDAHALE

Toplumsal olaylara müdahalede temel düşüncenin önce müzakere, en son müdahale olması gerektiğini vurgulayan Vali Mustafa Toprak, konuyu cenaze örneği ile anlattı: “Dolayısıyla en son yapılması gereken bir şeyi, en önce uygulamaya kalktığımızda problem olabiliyor. Bu, günlük hayatımızda da böyledir. İnsanlarla karşılıklı görüşme yaparken, aklımızda bulunan ve en son söylememiz gereken bir şeyi, en önce söylediğimizde tüm ilişkilerimiz alt üst olabiliyor. Dolayısıyla bu konuyu çok iyi özümsemek lazım. Elbette ki bu tür şeyler önceden çalışılan planlı yaklaşımlar olduğu için, onlar da bizi gözlemliyorlar. Bizim yaklaşım tarzımıza göre de yeni yaklaşım tarzları ortaya çıkarabiliyorlar. Bu gruplar terörist cenazelerinin getirilmesi, sevk edilmesi konusunda ve hatta cenazenin kendi istedikleri mezarlıkta gömülmesine rağmen, cenazeyi istismar ederek kamuoyuna bir şeyleri aktarma veya taraftar toplama ve ajitasyon yapabiliyorlar. Bu grupların, cenazenin gömüleceği yerde gasilhane, cami ve morg bulunmasına rağmen, cenazeyi bir başka yere götürüp dolaştırıp, toplumu ajite ederek, mahallelerden ve sokaklardan adam topladıklarını çok iyi görüyoruz.”

Reklam
Reklam

BAZEN BÜTÜNÜYLE HAREKET ETMEK MÜMKÜN OLMAYABİLİR

Toplumsal olaylar konusunda geçmiş dönemde Kuruçeşme semtinde yaşanan bir olayı hatırlatan Vali Toprak, göstericiler tarafından ekip otosu içinden indirilerek 7 yerinden bıçaklanan bir polisin o halde bile silahını kullanmayarak büyük bir duyarlılık göstermiş olduğunu söyledi.

Vali Toprak, olayı şöyle aktardı: “Yani polis arkadaşımızı arabanın içerisinden çıkarıp herkesin gözü önünde bıçaklamışlar. Ama ona rağmen arkadaşımız veya onun yanındakiler müdahalesini silahla yapmamıştır. Silahı kullanma mecburiyeti doğmasına rağmen, ülkemizi, milletimizi ve yarın olabilecek olayları iyi bir şekilde tahlil edebiliyor. Canı yanmasına rağmen çok daha duyarlı davranabiliyor. Elbette ki sizler arkadaşlarımıza olaylar karşısında ve karşılıklı kuvvet kullanımı ile ilgili dersleri çok iyi bir şekilde veriyorsunuz. Bazen yapmamız gereken ve ortaya çıkan fiili duruma mevzuatın bize verdiği yetkiler çerçevesinde yaklaşım göstermemize rağmen veya bu davranışı göstermememiz de bazen olumsuzluk olarak algılanabiliyor. Kuruçeşme semtinde olan olay sadece oradakileri ilgilendirmiyor ki. Tüm milletimizin heyecanını ortaya çıkartabiliyor. Bizim olması gereken ölçüde ve olması gereken noktada, bulunduğumuz alanın hissiyatını çok iyi bir şekilde özümsememiz gerektiğini düşünüyorum. Her bir olay her yerde uygulanmayabilir. Bunu siz çok daha iyi biliyorsunuz. Olaylar karşısında bazen tek düze kurallar bütünüyle hareket etmek de mümkün olmayabiliyor.”

Reklam
Reklam

POLİSİN YAPTIĞI İŞ ÜLKENİN BEKASI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ

Polisin yaptığı işin ülkenin ve milletin bekası açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Toprak, “Hakikaten yaptığınız iş, ülkemizin ve milletimizin bekası için çok önemlidir. Yaptığınız bir yanlış ortalığı karıştırabilir. Başka yerler nezdinde belki yapmadığımız bir hareketten dolayı da çok ciddi sıkıntılar olabiliyor. Onun için tam kıvamında ve ayarında bir yaklaşımı ortaya koymak gerekiyor. Bu da ifade ettiğimiz gibi olayları iyi bir şekilde süzüp, tüm şubelerimizin katkılarını alıp, olay başladığı andan itibaren bunu iyi bir şekilde yönetmek gerekiyor. Bu bazen krize de dönebiliyor, bu krizi iyi yönetebilmek çok önemlidir. Müdahaleleri çok iyi bir şekilde ortaya çıkarmak gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Emniyet Müdürlüğü’nün ve bağlı şubelerinin eksikliklerinin tamamlanmış olduğunu ve birlik içinde bütün güçleriyle toplumsal olayları önleme çabası içinde bulunduklarını belirten Toprak, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Devletimize ve milletimize yönelen her türlü olumsuzlukların üstesinden geleceğimizi umuyorum. Bu seminerin ilimizde yapılmasından ötürü müteşekkir olduğumu bir kez daha ifade ediyorum. Çünkü Diyarbakır kadim bir il. Turizm değerleriyle, kültür değerleriyle, insani değerleriyle büyük bir birikimdir. Yüzyıllardır buraya gelen bir hayat damarı var. Dolayısıyla da bunun çok iyi bir şekilde tanıtılması gerekiyor. Ne yazık ki buradaki toplumsal olaylar ve o görüntüler, kentimizle ilgili algıyı yanlış bir yere götürüyor. Bir ilin algısının çok önemli olduğuna inanıyorum. Her şeyden öte algı yönetiminin de çok önemli olduğunu buradan belirtmek istiyorum.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz