Toprak Bayramı Çalıştayı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2005 Temmuz'da çıkarılan Toprak Koruma Kanunu'ndan sonra kurtarılan...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2005 Temmuz'da çıkarılan Toprak Koruma Kanunu'ndan sonra kurtarılan arazinin 400 bin hektar olduğunu belirterek, "Türkiye'deki topraklar düz değil, eğimli topraklar. Ayrı bir hassasiyetle yaklaşmamız gerekiyor" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakanlık'ta düzenlenen Toprak Bayramı Çalıştayı'nın açılış törenine katıldı. Bakanlık yetkilileri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet Çolak, TEMA Vakfı Genel Müdürü Serdar Sarıgül, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'ın katıldığı çalıştayda konuşan Eker, 2005 Temmuz'da çıkarılan Toprak Koruma Kanunu'ndan sonra kurtarılan arazinin 400 bin hektar olduğunu aktararak, "Türkiye'deki topraklar düz değil, eğimli topraklar. Ayrı bir hassasiyetle yaklaşmamız gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Eker, bu bayramın çok geç uygulanan bir bayram olduğunu ifade ederek, Türkiye'deki toprakların suyla ilişkisine bakıldığında organik bakımdan fakir olduğunu belirtti. Eker, Temmuz 2005'te çıkarılan 'Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun çıkarılmadan önce bir yere bina inşa edileceği zaman yerin tarım arazisi olması halinde bile kullanılabildiğini dile getirerek, "Toprağı kaybedersek eğer, onun yerine ne koyacağız?" dedi.

Yaşam alanlarını yukarıdan aşağıya taşıdıkları zaman, doğal afetlerin arttığını kaydeden Eker, Türkiye'deki tarım arazilerinin babadan oğula geçerken bölündüğünü kaydetti. Bu çalıştayla, toprakla ilgili farkındalık ve zihinlerde soru yaratmayı hedeflediklerini belirten Eker, "Bundan sonraki süreçte toprakların daha iyi korunması için uğraşalım" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkan Vekili Faruk Fıratoğlu ise, uygarlığın sürdürülebilir kılınmasının toprağın muhafaza edilmesi ile ilgili olduğunu belirtti.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet Çolak da, "Felaketlerle karşılaşmamak için toprağın tanınması zorunludur. 'Tarım toprak olmadan da olur' anlayışı yanlıştır. Toprak kendini kısa sürede yenileyemeyecek en önemli değerdir. 90 cm'den daha derin toprakların oranı Türkiye'de yüzde 14'tür" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, salma sulama metodunun uygulamadan kaldırılmasını talep ederek, bilinçsiz aşırı gübre kullanımının önlenmesinin önemine dikkat çekti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: