Toprak: "Hükümet Türk tarımını yok ediyor"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Türkiye'nin tarımda net ithalatçı konumuna getirildiğini belirterek, uygulanan politikaların tarımı yok ettiğini ifade etti.

İSTANBUL (ANKA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, İstanbul'da iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle buluşarak, işverenlerin, sanayicilerin ve ihracatçıların sorunlarını dinledi. Toprak burada yaptığı açıklamada özellikle 10 yıldan bu yana uygulanan tarım politikalarının Türk tarımını, hayvancılığını, tarıma dayalı ihracat ve gıda endüstrisini tükenme noktasına getirdiğini belirtti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanının Türkiye'nin tarımsal üretimde Avrupa'da birinci, dünyada 7'inci sırada olduğu açıklamalarının tam tersine, Türkiye'nin net ithalatçı konumuna getirildiğini kaydeden Toprak, "Geçen yılın sonuna kadar 17 milyar doları aşan tarımsal ithalata karşın, tarımsal ürün ihracatı 15 milyar dolar düzeyinde kaldı, tarımsal dış ticaret açığı 2 milyar doların üzerine çıktı" dedi.

Reklam
Reklam

Hayvancılıkta durumun daha da acıklı olduğunu, sağlanan desteğe rağmen Türkiye'nin 3 milyar dolarlık canlı hayvan ve et ithal ettiğini, samanın dahi ithal edildiğini ifade eden Toprak şöyle devam etti:

"Bırakın hayvancılığı en büyük üreticisi olduğumuz fındıkta ABD'den fındık ve iç fındık ithal ediyoruz. Karadenizli çay üreticisi alın terinin karşılığını alamazken Çin'den çay ithal ediyoruz. Malatya'da dünyanın en ünlü kayısısını üretirken, İran'dan kuru kayısı ithal ediliyor. Türk narları, narenciye ürünleri Rusya'dan gümrük kapılarından çevrilirken, Bulgaristan'dan Nar ithal ediyoruz. Tablo bu olunca TÜİK'in de açıkladığı gibi 2,5 milyon kişi tarımsal üretimi, hayvancılığı bırakmıştır. Buğday üretimi yüzde 20'nin üzerinde düşmüş, Türkiye 5 yılda 6 milyar dolara yakın tutarı buğday ithalatına ödemiştir. Kendi buğday üreticisini mağdur etmiştir. Suriye kapıları kapatınca Ortadoğu ülkelerin en büyük ihraç kalemimiz olan yaş sebze meyvede ihracat yüzde 50 düşmüştür. Bu politikaların kime hizmet ettiği açıklanmalıdır. Doğru olan bir tek şey vardır o da bu politikalar Türk tarımına hizmet değil, yok etmektir." (ANKA)

Reklam
Reklam

(HM/HF)

Anahtar Kelimeler: