Toptan: "Başkent İstanbul olsa iyi olurdu"

ANKARA (ANKA)- Meclis Başkanı Köksal Toptan, İstanbul'un Türkiye'nin başkenti olmasını istediğini ancak, Anayasa'nın değiştirilemez ilk dört maddesi nedeniyle bunun mümkün olamayacağını söyledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Köksal Toptan'a, sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Anayasa Platformu Girişimi tarafından düzenlenen "Anayasa Platformu Ulusal Çalıştayı"nın sonuç raporunu sundu. Toptan, burada yaptığı konuşmada, bu çalışmayı Türkiye demokrasisi açısından heyecan verici olarak değerlendirdi ve "Alışık olmadığımız işler. Ezberleri bozuyoruz. Sivil toplum örgütlerinin Türkiye'nin daha iyi yönetilmesini tartışması lazım" dedi.

Reklam
Reklam

"Bizi gelecek çağlara taşıyacak modern bir anayasa, üç beş senede bir değiştirmeye ihtiyaç duymayacağımız bir anayasa olsun istiyoruz" diyen Toptan, olması gereken anayasayı da şu sözlerle ifade etti:

"Benim kişisel fikrimi sorarsanız çok daha az maddeli bir anayasa olsun örneğin 30-40 maddelik. Yeni modern çağdaş önümüze engeller çıkarmayan bir taraftan da bizim değerlerimizi, bizim kırmızı çizgilerimizi, hassasiyetlerimizi koruyan bir anayasa olsun istiyoruz."

- İSTANBUL BAŞKENT OLSA İYİ OLURDU AMA…-

Köksal Toptan, konuşmasının sonunda İstanbul'un başkent olmasının iyi olacağını ancak, bunun ise Anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilemez hükmüyle mümkün olamayacağını söyledi. Toptahn şöyle dedi:

"Anayasa'nın ilk üç maddesi ve bu maddeleri tamamlayan bir de dördüncü madde var. Üç madde devletin temel yapısını belirleyen ve dördüncü madde bunu tamamlar. Şimdi biri önümüze bir anayasa metni getirse dese ki üçüncü madde Türkiye'nin başkenti İstanbul'dur. Bu değişiklik iyi olurdu ama ama bunu değiştirme şansımız yok. Çünkü dördüncü madde buna engel koyuyor. Onun için Türkiye hiç kaygılanmasın."

Reklam
Reklam

-İŞİN İÇİNDE SİYASALLAŞMA YOK-

TOBB Başkanı Hisarçıklıoğlu da yaptığı konuşmada, çalışmalarına anayasacıları ve siyasileri dahil etmediklerini belirterek, "Anayasacıların zaten ne yaptıklarını biliyoruz. Biz toplumun birçok kesimini kavrayan ve kapsayan örgütler olarak yeni anayasadan ne bekliyoruz yönlendirilmeden bu tartışmanın içinde olmak istedik. Bu işin içinde siyasallaşma yoktur" dedi. Bu çalışmaya siyasetçileri niye almadıklarının gerekçesini Hisarcıklıoğlu, "Çünkü siyasetin yeri TBMM. Yeni bir anayasanın oluşması süreci içinde zaten onlar görüşlerini söyleyecekler" diye konuştu.

-ORTAK AKIL ORTAK MUTABAKAT GİBİ ALGILANIYOR -

Bu sürecin eşit şekilde paylaşımını istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu süreçte ortak akıl oluşturulsun istedik. Bu ortak akıl katılımcılığını da oluşturduk aslında. Ortak akılla yapılsın istedik. Ama ne yazık ki ortak akıl ortak mutabakat olarak algılanıyor" şeklinde konuştu. Sivil katılımcılıkla bir anayasa yapılabileceğini kanıtladıklarını ifade eden TOBB Başkanı bu şekilde bir ilki de başardıklarını söyledi.

Reklam
Reklam