Ankara - Meclisin, yasama çalışmalarında sivil toplumun katkısını sağlamaya dönük çalışmalarda sona gelindi.
TBMM Başkanı Köksal Toptan, sivil toplumun yasama sürecine katkısını sağlamaya çalıştıklarını, bunu çok önemsediklerini söyledi.
Sivil toplum olabilmenin, sivil toplum örgütlerinin yasa yapımına, yasama organının yetkisini kullanımına katkı sağlamakla başladığını belirten Toptan, "Bizde yasama veya yürütme organı, aslında bütün organlar, sivil toplum kendi kendine yaşıyor. Biz bunu kaynaştırmak istiyoruz. Sivil toplum ile yasama organı kaynaşsın, bir yasa yapmak gerektiğinde bunu beraber katkı yapmak suretiyle yapsın istiyoruz" dedi.
Demokrasinin gelişimine bakıldığında, dünyanın gelinen aşamada, "partiler demokrasisinden, temsili demokrasiye geçtiğine" işaret eden Toptan, şöyle konuştu:
"Dünya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra yeni bir kavramla tanıştı. Bu 'katılımcı demokrasi'dir. Batı demokrasilerde bu mükemmel şekilde yürüyor. Zaten Batı demokrasilerinde sivil inisiyatifin, yönetim ve yasama sürecine katılması için çok ciddi bir sivil inisiyatif, sivil örgütlenme var. Bizde bu sivil örgütlenme çok sağlıklı değil, çok geniş de değil. O nedenle, biz yasama faaliyetlerinden başlamak suretiyle böyle bir kültür oluşturmaya çalışıyoruz."Toptan, bu konuda 19 Kasımda TBMM'de sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticileriyle bir toplantı yaptıklarını hatırlatarak, sivil toplum örgütlerinin önerileri ile dünyadaki uygulamayı da gözönünde
bulundurarak konuyu hayata geçireceklerini bildirdi. Toptan, "Muhtemelen önümüzdeki süreçte TBMM İçtüzüğü'nde bir değişiklik yapmak suretiyle
sivil inisiyatifi yasa yapımına katacağız" dedi.