TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Cumhuriyetimizi kuran ve bizlere emanet eden Büyük Önderin, (Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına 'Türk Milleti' denir) ifadesiyle dile getirdiği Türk Milleti kavramı, etnik bir ayrışmayı değil, birlikteliği vurgulamaktadır" dedi.
Toptan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin açılışının 89. yıldönümü dolayısıyla özel gündemle toplanan Genel Kurulda yaptığı konuşmada, gündemdeki Anayasa değişikliği konusuna değindi.
Toptan, "Hazırlandığı dönemin izlerini taşıyan günümüz Anayasası, ulusumuzun ulaştığı demokratik düzeye cevap verme konusunda yetersiz kaldığı yolunda çok geniş bir mutabakatın olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar çok önemli anayasa değişikliklerini ve yasa düzenlemeleri yapan Meclisimizin bundan sonra da katılımcı ve uzlaşmacı bir anlayışla önemli adımlar atacağına inanıyorum" diye konuştu.
"Özgürlük ve demokrasisi güçlenmiş, ekonomisi gelişmiş, vatandaşlarının yüzü gülen, huzur ve barışın hakim olduğu bir Türkiye için" ortak çaba gösterdiklerini belirten Toptan, TBMM'nin katkılarıyla imkansızlıklar içerisinde bağımsızlık mücadelesi veren bir durumdan, dünyanın öncü ve önder bir ülkesi konumuna gelinmesinin onur ve gururunun hep birlikte yaşandığını söyledi.
-"Türk Milleti" kavramı...-
Atatürk'ün "Türk Milleti" tanımına değinen Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cumhuriyetimizi kuran ve bizlere emanet eden Büyük Önderin, (Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına 'Türk Milleti' denir) ifadesiyle dile getirdiği Türk Milleti kavramı, etnik bir ayrışmayı değil, birlikteliği vurgulamaktadır. Tarih boyunca bu topraklarda bir arada yaşayan, tüm unsurları içine alan ve buluşturan ortak bir ruhla özgürlük mücadelesi verilmiştir.
Toplumumuzun tüm kesimlerinin birbirleriyle iletişimini, duygu ve düşüncelerini aktarmasını sağlayan dilimiz de sahip olduğumuz bu ortak zeminin ayrılmaz bir parçasıdır.
Sahip olduğumuz müşterek değerlerin etnik bir anlayışla bozulmaya çalışılması, ülkemize ve tarih boyunca bir arada barış ve huzur içerisinde yaşamış akrabalık bağları kurmuş milletimize yapılacak en büyük kötülüktür. Tüm farklılıklarımızı ayrışma değil, zenginlik olarak görmeliyiz."
TBMM'de, çocuk haklarının geliştirilmesi yönünde yaptığı çalışmaları kurumsal hale getirmek için Çocuk Haklarını İzleme Komitesi oluşturduğunu bildiren Toptan, "Toplumumuzun kanayan yarası olan suça itilen çocuklarla ilgili devlet ve millet olarak elbirliğiyle gayret etmemiz çok büyük önem taşımaktadır.
Ülkemizin geleceği olan çocukların hayatlarının en güzel dönemlerinde suça itilmesi, toplumsal vicdanı yaralayan ve hepimizin çözmesi gereken ortak bir sorundur. Toplumsal barışı ve huzurumuzu zedeleyen bu önemli sorunun çözümü konusunda başta ailelere, eğitim kurumlarına ve yöneticilerine önemli görevler düşmektedir" diye konuştu.
AA