Toptan: YSK, çok güzel bir yorum getirdi

İstanbul (AA)- TBMM Başkanı Köksal Toptan, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yerel seçimlerde "TC kimlik numarası taşıyan mühürlü ve imzalı "nüfus kayıt örneğinin aslını" getiren vatandaşların, üzerinde TC kimlik numarası olmayan resmi belgeyle ibraz etmeleri halinde de oy kullanabilecekleri" yönünde dün aldığı kararı "YSK, bana göre çok güzel bir yorum getirdi. Başka türlü doğabilecek sorunlar daha çok olabilirdi. YSK'yı gerçekten kutlamak lazım" dedi.

Toptan, eşi Saime Toptan ile birlikte mezun oldukları İstanbul Üniversitesini ziyareti etti. Ziyaret sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Toptan, bir
gazetecinin, "Yerel seçim öncesinde liderlerin birbirine hitabını nasıl değerlendiriyorsunuz, ceza davası konusu olur mu?" sorusuna karşılık, şöyle konuştu: "Seçimlere doğru bu tür tartışmalar dünyanın bütün ülkelerinde oluyor. Bizde de olmasını doğal karşılamak lazım. Son günlerde biraz, tırnak içinde, seçilen kelimelerde dikkatli olunsa iyi olur düşüncesindeyim ama genel olarak değerlendirdiğimizde Türkiye kavgasız, dövüşsüz ama tartışmalı. İşin yapısında var. Kimsenin burnu kanamadan, eskiden gördüğümüz kötü örnekleri yaşamadan, partiler arasında kavgalar olurdu, seçim büroları arasında kavgalar olurdu. Son 8-9 güne girdik. Ümit ediyorum ki Nevruz'u gerçek anlamda bir bayram havası içinde kutlayacağız. Sonraki pazar günü de yine bir şölen havası içinde seçmen gidip oyunu kullanacaktır, hiçbir olumsuz gelişme de olmayacaktır."

Reklam
Reklam

-Kimlik numarası sorunu-
Köksal Toptan, kimlik numarası konusundaki sorunu da YSK'nın kendisinden beklenen büyük bir sağduyu göstererek çözdüğüne işaret ederek, "Artık herkes güle oynaya sandık başına gidecek ve kendi yerel yöneticilerini seçecektir" dedi. Gazeteci Ali Kırca'nın "YSK, 'yasa değişikliği şart' diyordu. Sonra yasa değişikliği olmadan geçti. 'Bir kere delinmekle bir şey olmaz' mı dedi?" şeklindeki sorusuna karşılık Toptan, "Tam öyle demedi. Bana göre çok güzel bir yorum getirdi. Başka türlü, doğabilecek sorunlar daha çok olabilirdi. Çünkü 3,5 milyon seçmenin mağdur olacağı anlaşıldı. 3,5 milyon seçmen, seçimlerin sonucuna doğrudan etki edecek büyük bir oran. YSK'yı gerçekten kutlamak lazım gelir ve buraya çok takılmamak gerekir. Güzel bir yol açtı" diye konuştu.