Toptan'dan, ABD'ye "Ermeni tasarısı" uyarısı

TBMM Başkanı Toptan, oylanacak Ermeni tasarısı için ABD'ye gönderdiği mektupta "Tasarı geçerse kamuoyu tepkisini denetleyemeyiz" dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde ele alınması beklenen ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını destekleyen tasarı hakkında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye bir mektup gönderdi. Toptan mektubunda şu mesajları verdi:

KARŞILIK ALINAMADI: 1915 olayları konusunda Türk ve Ermeni halklarının hafızalarındaki farklılık, olabilecek diyalog imkanlarının da önünü tıkamaktadır. Gerçeklerin açığa kavuşturulabilmesini içtenlikle arzu eden Türk Hükümeti, 2005 Nisan ayında Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'a Ortak Tarih Komisyonu önerisini resmen iletmiştir. TBMM'nin tam desteğine sahip ve üçüncü ülke tarihçilerine de açık olan bu somut önerimize bugüne kadar maalesef Ermeni tarafından olumlu bir karşılık alınamamıştır.

Reklam
Reklam

ERMENİLER UZLAŞMAZ: Aralarında ABD üniversitelerinden akademisyenlerin de bulunduğu pekçok tarihçinin üzerinde görüş birliği sağlayamadığı 1915 olayları hakkında ABD Kongresi'nce tek yanlı iddialara destek veren bir kararın kabul edilmesi Ermeni tarafını daha da uzlaşmaz bir tutuma sevk edebilecektir.

KAMUOYU TEPKİSİ: Tasarı, Ermeni diasporası tarafından asılsız iddiaların ABD tarafından teyit edildiği şeklinde ilan ve takdim edilecek, keza bu Türk kamuoyu tarafından da bu şekilde algılanacaktır. Böyle bir gelişme sonucunda Türk kamuoyunun bu konuda göstereceği tepkinin tetikleyeceği dinamiklerin denetim altında tutulmasını sağlamak güç olacaktır. Söz konusu tasarının kabulü Türk ve Amerikan halklarının çıkarlarına hizmet etmeyeceği gibi Türk-ABD ilişkilerini istenmeyen bir ipotek altına alması ve Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi çabalarına da zarar vermesi kaçınılmazdır.

"DEVLETİN BAŞI GÜLERSE"

TBMM Başkanı Köksal Toptan, hafta sonunu Zongultak'ta geçirdi. Zonguldak'ın ilçelerini gezen ve yetkililerden bilgi alan Toptan, halkla da sohbet etti. Alaplı'da halka hitap eden Toptan'a ilçenin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Öztürk kara kalemle yapılmış portresini hediye etti. Öztürk, "Devletin başı gülerse, insanların da yüzü güler" anlayışıyla resmi yaptırdığını söyledi.

Reklam
Reklam