Toptan'dan "bilinmeyen dil" tartışmasına değerlendirme

ANKARA (ANKA) -Meclis Başkanı Köksal Toptan, DTP'lilerin bir süredir dile getirdiği Kürtçe'nin Meclis tutanaklarına "Bilinmeyen dil" olarak girmesine yönelik eleştirilerine "Keşke daha yumuşak bir ifadeyle Türkçe olmayan bir dil denilebilseydi" karşılığını verdi.

Meclis Genel Kurulu'nda 2009 yılı bütçe görüşmelerinin son gününde birleşimi yöneten Meclis Başkanı Köksal Toptan, DTP'lilerin Kürtçe'nin "bilinmeyen dil" olarak Meclis tutanaklarına geçmesi ile yurtdışı gezilerine götürülmemeleri yönündeki şikayetlerine Meclis kürsüsünden yanıt verdi. Meclis Genel Kurulu'nda konuşan milletvekillerinin hem diğer milletvekilleri hem de millet tarafından anlaşılabilmesi için Türkçe konuşmanın dışında başka bir yol ve yöntem olmadığını belirten Toptan "Şu örnek de yanlış; yabancılar geliyor buraya İngilizce, Fransızca konuşuyor deniliyor. Hayır, onları başkan ve milletvekili arkadaşlarımız Türkçe dinliyor. Simultane tercüme ile anında Türkçe'ye çevriliyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

1991 yılından bu yana süregelen uygulamaya göre Genel Kurul'da ‘anlaşılmayan bir dille meram ifade edildiği'nde tutanaktaki görevlilerin bunu tutanaklara "anlaşılmayan bir dil" olarak geçirdiğini kaydeden Toptan "Keşke daha yumuşak bir ifadeyle Türkçe olmayan bir dil denilebilseydi. Bu daha iyi olabilirdi. Arkadaşlarımdan rica ediyorum, bu ifadeyi bu şekilde yumuşatmakta fayda var. Türkçe olmayan bir dil diyelim. Öyle olursa daha yumuşak olur."dedi. DTP'lilerin Kürtçe'nin anlaşılmayan bir dil olmadığına ilişkin itirazlarına ise Toptan, "Tutanaktaki arkadaşlarımız bilemez ki, Burada iki değerli arkadaşımız çıktı, hükümeti eleştirdi, bütçeyi eleştirdi. Bunu böyle sürdürmek de yanlış. Buradan birbirimizi anlayabilecek bir dili kullanmamız lazım. Anayasanın ve işin gereği bu. O konuda arkadaşlarımızın bu konuda hassas olmalarını rica ediyorum" diye konuştu.

-"YURTDIŞI GEZİLERLE İLGİLİ KANUN TEKLİFİ VERİN"-
Toptan, DTP'li Hasip Kaplan tarafından gündeme getirilen yurtdışı gezilere DTP'lilerin götürülmemesiyle ilgili eleştirileri de yanıtladı. Konunun Kaplan tarafından sıkça dile getirildiğini söyleyen Toptan, "Deneyimli bir arkadaş olmasa, gençleri tahrik mi ediyor diyeceğim. Ancak çok deneyimli bir arkadaşımız. Bu konuda üç kere başkanlığa soru önergesi verdi, üç kere cevap verdik. Dedik ki; başkanın yurtdışı gezilerini düzenleyen bir kanun var. O kanunda grupların güçleri oranında, yurtdışı gezilerde temsil edilmesi öngörülüyor. Böyle olunca 5 kişiyle yurtdışına gittiğimizde üç arkadaşımız AKP'den, diğer arkadaşlarımız CHP ve MHP'den oluyor. Böldüğümüzde böyle bir oran ortaya çıkıyor." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kaplan'ın itirazına ise Toptan "Tek kişi de olsa olmuyor. Sayın Kaplan bunu çok iyi bilirsiniz. DTP'li arkadaşlarımızın başkanla beraber yurtdışına gitmesi için o heyetin en az 21 kişi olması lazım. 21 kişilik bir milletvekili heyetiyle de gidilmez. Ama ben ne yaptım, bu kanun kapsamı dışında olan heyetlerde zaman zaman oluyor. Sayın Sakık bilecektir, ben bir Amerika, bir Almanya gezisi önerdim. İkisine de gelmediler." karşılığını verdi. Bu konuda mevcut kanun yürürlükte olduğu sürece yapılabilecek bir şey olmadığını ancak yasa teklifi verilerek kanun değişikliğinin sağlanabileceğini söyleyen Toptan, Kaplan'ın "Mahkemelik oluruz, AİHM'e götürürüz" sözlerine de "Mahkemelere saygımız var, ben yurtdışına giderken yanımda DTP'li bir milletvekili arkadaşın bulunmasından rahatsız olur muyum, böyle bir şey olur mu? Ama keşke idari yargı yerine kanun değişikliği yoluyla yaparsanız ben çok memnun olurum" yanıtını verdi.