Toptan'dan "yeni anayasa" açıklaması

ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Köksal Toptan, "İyi, modern ve bize yakışan bir Anayasa yapma konusunda sivil toplumun çok ciddi katkılarını alacağımızı düşünüyoruz" dedi.

TBMM Başkanı Toptan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve beraberindeki heyeti kabul etti. Toptan, heyeti kabulü sırasında yaptığı kısa açıklamada, TESK'in yaklaşık 4 milyon insanı temsil ettiğine dikkat çekerek, "Biz, bizim mahallenin bakkal kültüründen gelen bir kuşağız" dedi. Sadece çay, pirinç, ekmek ve şeker satmayan, aynı zamanda postane görevi de yapan mahalle bakkalının akşam işten çıkanların bir selamlaşma adresi ve bir kültür olduğunu dile getiren Toptan, "Kaynağında ahilik felsefesi var. Ahilik dendiği zaman akla gelen bütün müspet meziyetlerin toplandığı bir kültür aklımıza geliyor" dedi. "Tüfek icat oldu, mertlik bozuldu" sözünü hatırlatan Toptan, büyük ve modern mağazaların açılmasının bu kültür ortamını zedelediğine işaret etti. Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Esnaf ve sanatkarın sorunlarına kayıtsız kalan bir ülke yönetimi düşünülemez. Demokrasi için iki temel şart var; biri, o toplumda demokrasi kültürünün oluşmuş olması, ikincisi de ekonomik bakımdan orta sınıfın mevcudiyetidir. Türkiye'de orta sınıf denildiği zaman akla gelen ilk kesim, esnaf ve sanatkar kesimidir. O nedenle bu kesimlerin ayakta durması, Anadolu'da yerleşik bir deyimle, 'Cüzdanının bir kenarında mutlaka zor gün için bir miktar parasının bulunması gerekir. Cüzdanda o yedek akçe kalmadıysa sorun var demektir. Bu sorunları hep beraber çözeceğiz. Türkiye, bu mücadeleyi büyük bir kararlılıkla sürdürecektir. Öbür taraftan daha iyi demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlükler yönünden de şaşmamamız lazım gelir."

"MODERN BİR ANAYASA YAPIMI KONUSUNDA SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN KATKILARINA İHTİYAÇ VAR" TBMM Başkanı Toptan, bu çerçevede yeni ve modern bir Anayasa yapımı konusunda sivil toplum örgütlerinin katkılarına ihtiyaç duyacaklarını söyledi. Meclis'te 19 Kasım'da sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir toplantı yaptıklarını hatırlatan Toptan, bu örgütlerin önerilerinden yararlanacaklarını söyledi. Toptan, sivil toplumu yasama yapma sürecine nasıl katabilecekleri konusunda yoğun bir çalışma yaptıklarını ifade ederek, "İyi, modern ve bize yakışan bir Anayasa yapma konusunda sivil toplumun çok ciddi katkılarını alacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Bunu kurumsal hale getirmek istediklerini ifade eden Toptan, ancak bu tür çalışmalara çok fazla gönüllü olunmadığını kaydetti. Toptan, TBMM Adalet Komisyonu başkanlığı yaptığı dönemde, üniversitelerin bile toplantıya çağrıldıkları halde bazı önemli çalışmalara katkı sağlamadıklarını bildirdi. Toptan, "Gerekiyorsa İçtüzükte de değişiklik yaparak yasa yapımında sivil toplumun mutlaka katkısını almak istiyoruz" diye konuştu.

Toptan'a esnaf ve sanatkarların sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir dosya sunan Palandöken, Köksal Toptan'ın şimdi de önceki bakanlığı döneminde de esnaf ve sanatkara hep yakın olduğunu söyledi.