TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, "torba kanun" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri devam ediyor.
Muhalefet milletvekilleri, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 3 üye şartını, Ekonomik ve Sosyal Konsey'e üye konfederasyonlara bağlı işçi sendikaları için yüzde 1'e indiren maddeye eleştiriler yöneltti.
Eleştirilere yanıt veren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, sendikalar açısından daha olumlu bir düzenleme getirdiklerini, geriye yönelik değil, daha iyiye doğru bir adım olduğunu söyledi. Yılmaz, düzenlemenin, büyük konfederasyonların görüşlerine daha uygun olduğunu, sendikalar adına olumlu yönde bir adım atıldığını kaydetti.
Ekonomik ve Sosyal Konsey'in önemli bir mekanizma olduğuna işaret eden Yılmaz, burada kamu, işveren ve sendikaların yer aldığını anımsattı. Yılmaz, konseyde sivil toplum örgütlerinin yeterince temsil edilmediğine işaret ederek, bunun AB tarafından da eleştirildiğini söyledi.
Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eski yapısıyla toplasak, eski yapısıyla devam edecekti ancak yeni yapıyla devam etmesini istiyoruz. Şu anda Hükümet düzeyinde bir taslak oluşturulmuş durumda. Umut ediyorum ki yakın gelecekte Meclis'e gelecektir. Belli bir çalışma yapıldı. Bu çalışma geldiğinde kamunun ağırlığını bir miktar azaltıp, üçüncü sektörün, sivil toplumun ağırlığını artıracak yeni bir taslak gelecek. Konsey'in, anayasal güvenceye kavuşturulması da olumlu bir durum. Yeni tasarıyla da bu mekanizma işler hale gelecek."
Yılmaz, henüz ileri düzeyde gelişmiş bir ülke olmadıklarını belirterek, "Milli gelir, kişi başına gelir, ekonomik büyüklüklerimiz ortada. 10 yıl öncesine göre hızlı gelişsek de ileri ülkeler düzeyine henüz ulaşamadık" dedi.
Bir taraftan ekonomik pastayı, ekmeği büyütmek gerekirken diğer taraftan bunun daha adil paylaştırılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, son 10 yılda bu politikaları izlediklerini anlattı.