Töre cinayetleri araştırılacak

DİYARBAKIR (İHA) - Dicle Üniversitesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından hazırlanan ortak bir projeyle, töre ve namus cinayetleri nedeniyle 40 ayrı cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerle görüşülecek.

Son yıllarda sık sık gündeme gelen töre ve namus cinayetleri bilimsel verilerle ele alınacak. İlk kez, töre ve namus cinayeti mağdurları değil, cinayetlerde yer alan ve cezaevinde bulunan zanlılarla ilgili proje hazırlanacak. Dicle Üniversitesi'nin hazırlamış olduğu projeye TÜBİTAK'ın da destek vermesi üzerine 2 kuruluş ortak bir çalışma ile 40 ayrı cezaevinde bulunan töre ve namus cinayeti zanlılarıyla görüşecek. Yaklaşık 1.5 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında Diyarbakır, Batman, Van, Adana, Urfa, Muş, Bingöl, İzmir, Mersin, Konya gibi 40 ayrı cezaevinde bulunan yaklaşık 200 tutuklu ve hükümlülerle görüşme yapılacak.

Reklam
Reklam

Proje sorumlusu Dicle Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mazhar Bağlı, amaçlarının sık sık gündeme gelen töre ve namus cinayetleri sonrasında, mağdurlarla değil, suça itilen ve baskı altında cinayet işleyen ya da itilmeye zorlanan kişilerle görüşmek olduğunu söyledi. Projenin start aldığını belirten Doç. Dr. Bağlı, şimdiye kadar Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde ondan fazla tutuklu ile görüştüklerini ve görüşmelerinin diğer cezaevlerinde devam edeceğini söyledi.