Töre cinayetlerinin kurbanı daha çok erkekler

SİVAS - İsa Sansar - Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Töre ve Namus Cinayetleri Raporu"na göre son 6 yılda polis sorumluluk bölgelerinde töre kavramı içerisinde değerlendirilen 1091 cinayet olayı meydana geldi. Araştırmaya göre bu olaylarda sanılan aksine en çok erkekler öldürüldü.

Son yıllarda yazılı ve görsel basında sıkça yer alan, Türkiye hakkında uluslararası arenada olumsuz imajın oluşmasına neden olan töre ve namus cinayetleriyle ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı tarafından rapor hazırlandı.

Reklam
Reklam

Raporda, 81 il emniyet müdürlüğünden töre kavramı içerisinde değerlendirilebilecek, son 6 yılda işlenen 1091 cinayet olayıyla ilgili yapılan analiz çalışmaları doğrultusunda, meydana gelen olaylar ve bu olaylara karışan (maktül-şüpheli) şahıslara ait profil çalışması yapıldı.

İncelenen dosyalarda polis sorumluluk bölgesinde 2000-2005 yılları arasında töre kavramı içerisinde değerlendirilen 1091 olayın meydana geldiği, bunlardan yüzde 29'sunu oluşturan 322 olayın "namus" sebebiyle ortaya çıktığı anlaşıldı.

Olayların diğer nedenleri ise aile içi uyuşmazlık, yasak ilişki, kan davası, cinsel taciz, tecavüz ve kız alıp-verme olarak sıralanıyor. Olayların gerçekleştiği bölge olarak incelendiğinde 212 olayla Marmara Bölgesi birinci sırada yer alırken burayı 209 olayla Ege Bölgesi izliyor.

Cinayet olaylarının yaşandığı il bazında ise yüzde 10'luk oranla Ankara birinci sırada yer alırken, yüzde 9'luk oranla İstanbul ve İzmir ise listenin ikinci sırasını paylaşıyor.

Araştırmaya göre yaşanan olaylara karışan toplam 1593 şüpheli tespit edilirken bunların 1413'ü erkek, 180'i ise kadın zanlı.

Reklam
Reklam

Olaylarda öldürülen toplam 1190 kişinin yüzde 60'lık bölümünü 710 kişiyle erkekler oluştururken, yüzde 40'ını ise 480 kişiyle kadın kurbanlar izliyor. Olaylarda yaşamını yitiren 480 kadından 99'u 19-25 yaş grubunu oluştururken 89'u 26-30, 50'si de 0-18 yaş grubunda yer alıyor. Olaylara karışan şüpheli şahısların doğum yeri ve nüfus kayıtları itibariyle incelendiğinde yüzde 24'lük oranla Güneydoğu Anadolu Bölgesi birinci sırada yer alırken, bunu yüzde 21 oranla Doğu Anadolu Bölgesi izliyor.