Törende buluştular

ANKARA (İHA) - Anayasa Mahkemesi asıl üyeliğine atanan Yargıtay 1. Ceza Dairesi Üyesi Mehmet Erten'in Anayasa Mahkemesi'nde düzenlenen yemin töreni devletin zirvesindeki iki ismi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit'i biraraya getirdi.

Anayasa Mahkemesi'nde düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit'in yanısıra Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, Danıştay Başkanı Nuri Alan, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Törenin yapıldığı salonda Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ile birlikte otururken, Başbakan Ecevit'e Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel eşlik etti.

Reklam
Reklam

Tören Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in konuşmasıyla başladı. Bumin, 3 Haziran 2002 günü emekliye ayrılan Rüştü Sönmez'den boşalan Anayasa Mahkemesi asıl üyeliğine atanan Mehmet Erten'in and içerek göreve başlayacağını bildirdi. Başkan Bumin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı koruma, Anayasa Mahkemesi üyeliğini, doğruluk tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde yerine getirme sözlerini içeren andın içilmesi zorunluluğunun büyük anlam taşıdığını belirtti. Tarih ve Türk ulusu önünde yüklenilen sorumluluğun önemini vurgulayan and içme töreninin Anayasa sadakat görevinin de simgelendiğini kaydeden Bumin, Anayasa Mahkemesi üyelerinin Anayasa'nın tüm kuralları ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde insan haklarına saygılı Atatürk milliyetçiliğine bağlı demokratik laik ve sosyal hukuk devleti olduğunu belirleyen ikinci maddesinin ve 'Hiçbir faaliyetin Türk milli menfaatlerinin Türk varlığının devleti ve ülkesiyle bölünmezliği esasını Türklüğün tarihi ve manevi değerlerinin Atatürk millyetçiliğinin ilke ve inkilapları ve medeniyetçilği karşısında koruma göremeyeceği ve laiklik ilkesinin gereği olarak kutsal din duygularının devlet işlerine ve politikaya karıştırılamayacağının' özenle vurgulandığı başlangıç bölümünü ve gözönünde tutmak zorunda olduğunu kaydetti. Bumin Anayasa Mahkemesi üyeliği görevine bugün and içerek başlayacak olan Ertem'in bu görevini Anayasa'ya, yasaya ve hukuka uygun olarak yerine getireceğinin kuşkusuz olduğunu ifade ederek "Sayın Ertem'in erdemli kişiliği, bilgi birikimi, mesleğindeki başarı ve deneyimleri Anayasa Mahkemesi'ndeki çalışmalarında güvencesi olacaktır. Anayasa yargısı alanında olduğu kadar Anayasa'da öngörülen öteki görevlerinin yerine getirilmesinde de olumlu katkılarıyla Anayasa Mahkemesi'ne güç kazandıracağına inanıyorum" diye konuştu. Bumin, Ertem'in özgeçmişini de okudu. Bumin'in konuşmasının ardından Mehmet Erten, kürsüye gelerek and içti. Erten'in and içmesi sırasında tüm davetliler ayakta beklediler. Cumhurbaşkanı Sezer, Erten and içmeden önce, ilk olarak ayağa kalktı ve çevresindeki davetlileri de uyararak ayağa kalkmasını sağladı. And içme töreni Bumin'in Erten'e Anayasa Mahkemesi üyeliği kisvesini giydirmesi ile sona erdi.

Reklam
Reklam

Tören sonunda Cumhurbaşkanı Sezer ve Ecevit'in Anayasa Mahkemesi'nden basın mensuplarının görüntü alma çabası üzerine kısa süreli arbede yaşandı. İlk olarak Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa Mahkemesi'nden çıktı. Ancak Mahkemenin kapısı önünde bekleyen araç, Başbakan Ecevit'in zırhlı özel minibüsüydü. Sezer Başbakan Ecevit'in özel minibüsünün hemen arkasına park edilen makam aracına yürüyerek gitti ve bir süre aracının içinde bekledi. Başbakan Ecevit'in çıkışı sırasında korumalar çevredeki gazetecileri ve kameramanları iterek, yolu açtı. Ecevit özel minibüsüne bu kısa süreli kargaşa ortamında bindi. Ecevit'i taşıyan minibübüsün hareket etmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Sezer Anayasa Mahkemesi'nden ayrıldı.