Törene Erdoğan da katılacak

ANKARA (İHA) - Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinden Karayolları Genel Müdürlüğü'ne vekaleten atanan Sabri Özkan Erbakan, 58. Hükümetin, 'Türkiye'deki duble yol miktarının 15 bin kilometreye çıkarılacağı'na ilişkin sözünü mutlaka yerine getireceğini söyledi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen tarafından vekaleten Karayolları Genel Müdürlüğü'ne atanan, kapatılan Refah Partisi'nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yeğeni Sabri Özkan Erbakan, İHA'nın sorularını cevaplandırdı. Hükümetin en büyük projelerinden birisi olan duble yolla ilgili çalışmaların 15 Aralık 2002 Pazar günü başlıyacağını kaydeden Erbakan, yaklaşık 79 kilometre uzunluğundaki Aksaray-Şereflikoçhisar arası bölünmüş yolun temelinin Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Abdullah Gül'ün de katılacağı törenle Aksaray'da atılacağını bildirdi.

Reklam
Reklam

DUBLE YOL İÇİN 18 VE 19 ARALIK'TA İHALE YAPILACAK Yolun emanet ve püremanet olarak yapılacağını belirten Erbakan, "Başlangıçta 60 milyon dolar ayıracağız ve bu işi mutlaka bitireceğiz. Önce kendi makinalarımızı sokuyoruz. Daha sonra, müteahhitlerle, taşeronlarla çalışmak durumundayız. O konularda hemen ihalelerimizi yapacağız. 18 ve 19 Aralık'ta ihalelerimiz var. Ondan sonra da süratle etap etap giriyoruz çalışmalarımıza" diye konuştu. 15 bin kilometre bölünmüş yol için planlama çalışmalarının bitmek üzere olduğunu kaydeden Erbakan, ilk etapta fazla sorunu olmayan ve projesi hazır olan yolları tercih ettiklerini kaydetti. Türkiye'de şu anda 6 bin kilometre bölünmüş yol bulunduğunu hatırlatan Erbakan, bunların üzerine yapılacak bölünmüş yollarla 15 bin kilometrenin tamamlanacağını ifade etti. Erbakan, yol yapımının bir çok kişiye istihdam sağlayacağını ve büyük sıkıntı içindeki inşaat sektörüne canlılık kazandıracağını dile getirdi. Pazar günü ilk temelin atılmasından sonra çalışmaların süreceğini anlatan Erbakan, "Bundan sonraki güzergahlar mevsim şartlarına göre belirlenecek. Mevsim şartlarının bize müsaade ettiği ölçüde çalışmalar yapılacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"KAMU İHALE YASASI DUBLE YOL İÇİN ERTELENMİYOR" Erbakan, Kamu İhale Yasası'nın ertelenmesi yönündeki girişimlerin arkasında duble yol projesinin bulunduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, bu haberlerin tamamıyla yanlış olduğunu ileri sürdü. Kamu İhale Yasası'nın biraz hızlı bir çalışma içinde yapıldığını belirten Erbakan, "Burda bazı yönetmelik çalışmalarının yapılması lazım. Kamu İhale Kurulu kurulduktan sonra onlar kendi bünyeleri içinde bu yönetmelik çalışmalarını yapmaya başladılar. Ancak görüyoruz ki burda bazı sıkıntılar var. Hedef olarak 2003'ün Ocak ayı kabul edilmişti ama baktık ki biraz daha bu işin üzerinde durmak lazım, çalışmak lazım. Bazı eksikleri tespit ettik. Yoksa bunlarla bir bağlantısı yok. Bu iş için ertelendi deniyor. Hiçbir alakası yok. Bir Yasa çıkartıyoruz, bundan sonraki düzen değişecek, müteahhitlik sisteminde bazı değişiklikler yapılacak. Buna da, altyapısı tam olduktan sonra girmek lazım. Müteahhitleri ve Bakanlığımızı sıkıntı içine sokmamak lazım. Tam olarak bir sene erteleneceğine de karar vermiş değiliz. Biz şimdi bu yollara başladık, programın içine de aldık. Yasa çıksa bile biz buna eski şekliyle devam edeceğiz. Bu bizim yol projemizi hiçbir şekilde etkilemez" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Hedeflerinin, Karayolları'nı daha aktif hale getirmek olduğunu kaydeden Erbakan, "Türkiye'de bir kaynak israfı vardı. Şimdi mümkün olduğu kadar bu kaynakları olumlu bir şekilde değerlendirmemiz lazım. Mümkün olduğu kadar öz kaynak, eğer gerekiyorsa dış kaynak, kredi kullanmamız gerekiyor" diye konuştu. Erbakan, karla mücadele için yeni araçlar alınıp alınmayacağı sorusu üzerine, karla mücadele için ekiplerin tümünün şu anda faal bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Şu anda yeni makina alamadıklarına işaret eden Erbakan, "Tekliflerimiz oldu. Rus malı kar mücadelesi makinaları en ucuz şekliyle elimize getirildi. Onlar üzerinde bir çalışmamız var. Biraz da destekleyeceğiz. Almamız lazım" dedi. Erbakan, yollardaki buzlanmanın giderildiğini de kaydederek, Karayolları ekiplerinin gece gündüz çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

"SOYADIMIN ÖNPLANA ÇIKARILMASINA ALIŞTIM"
Erbakan, 'Göreve atandığınızda Erbakan'ın yeğeni olarak önplana çıktınız, bundan rahatsız mısınız?' sorusuna işe şöyle karşılık verdi: "Biz tabi alışığız buna. Her göreve geldiğimizde oluyor. Ben 26 yıldır bürokratım. Çeşitli projelerde bulundum, çeşitli çalışmalar yaptım. DPT ve GAP'ta çalıştım. 6 senedir de Bayındırlık ve İskan Bakanlığındayım. Soyadımızdan dolayı her zaman önplana çıkıyoruz. Ama ben alıştım buna, benim çevremdekiler de alıştı. Sadece biz bu sıkıntıyı yaşamıyoruz, bizim çocuklarımız da bu sıkıntıyı yaşıyor. O nedenle beni fazla etkilemiyor. Bundan önceki hükümetlerde hiçbir sıkıntı olmadı çünkü bürokrat kolay yetişmiyor".

Reklam
Reklam