'Tornacının oğlunun cumhurun başına geçmesi Anadolu ihtilalinin başarısıdır'

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Anadolu’dan sıradan bir tornacının oğlunun tüm basamakları tırmanarak cumhurun...

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Anadolu’dan sıradan bir tornacının oğlunun tüm basamakları tırmanarak cumhurun başına geçmesinin, Anadolu ihtilalinin şapka çıkarılması gereken bir başarısı olduğunu söyledi. Özhaseki, bu başarıda Gazi Mustafa Kemal’in büyük katkısı ve payı olduğunu anlattı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kayseri’ye Heyeti Temsiliye Reisi olarak gelişinin 92. yıl dönümü törenlerle kutlandı. Törene Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Demiral, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de katıldı. Tören, Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtına çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra düzenlenen atletizm yarışmasında dereceye giren sporculara ödül verildi. Günün anlam ve önemine belirten konuşmayı ise Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki yaptı.
Özhaseki, 92 yıl önce bağımsızlık için Anadolu’da bir canlanış yaşandığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Gazi Mustafa Kemal’i taşıyan Bandırma Vapuru 19 Mayıs 1919’da Samsun limanına demir attı. Bu aslında Anadolu’ya demir atıştı. Erzurum, Sivas sonrasında Gazi Mustafa Kemal aralık sabahında Kayseri’ye doğudan giriş yaptı. Soğuk havaya rağmen Kayserililer karşılamaya gitti ve binlerce Kayserili Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü karşıladı. Bağrına bastılar. Sözler dinlendi. Sözler verildi. 92 yıl öncesinde olduğu gibi şehrimizin doğu kapısından girdiler. Onlar bugün fiziki olarak aramızda değil tabii ki. Ama manevi olarak aramızda. O dönemde tüm Anadolu’da olduğu gibi Kayseri’de de maddi yoksulluk vardı. Maddi imkansızlıklar, bağımsız ve özgürlük ideallerini, ileriye doğru ümitlerini ve çalışma ideallerini sarsmamıştı. Bu amaçla yola çıkan Kuva-yi Milliye’ye en anlamlı katkıyı da Kayseri vermiştir. Kurtuluş mücadelesi verilirken en sıkıntılı günlerde Kayseri sığınılacak güvenilir liman olarak görülmüştü. Kayseri bugün de bağımsızlığına düşkün, özgürlüğüne susamış, inançlı ve çalışkan insanların yaşadığı şehir olarak Anadolu’ya örnek oluyor.”
Mehmet Özhaseki, 29 Ekim tarihinde, Cumhuriyetin ilan edildiği tarihte dünyaya gelen ve göbek adı Cumhur olan bir Kayserili'nin bugün Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyetin Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığını dile getirdi. Bunu, 92 yıl önce zor şartlar altında Kayseri’nin verdiği, Anadolu’nun verdiği desteğin doğal sonucu olarak gösteren Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu en büyük kazanmıdır. En anlamlı başarıdır. Saltanattan Cumhuriyete geçişin en açık ve en anlaşılır bir göstergesidir. Anadolu’da sıradan bir tornacının oğlunun tüm basamakları tırmanarak cumhurun başına geçmesi, Anadolu ihtilalinin şapka çıkarılması gereken başarısıdır. Elbetteki Gazi Mustafa Kemal’in bu başarıda en büyük, en başta olan büyük katkısı vardır.”
Başkan Özhaseki, konuşmasının sonunda, geleceğe ümitsiz değil ümitle baktıklarını söyledi. Bu yolda, geçmişte olduğu gibi yapılanları engellemek isteyen heyecansız, şer, kötü niyetlilerin de olacağını, ama kararlılıkla iyi şeyler yapmaya devam edeceklerini ifade etti.
Kutlama törenleri daha sonra Atatürk Evi Müzesi’nde devam etti. Tekden Koleji öğrencileri halk oyunları ekibinin gösterisinden sonra 92 öğrenci, ellerindeki balonları havaya bıraktı. Her balonda her öğrencinin Atatürk’ten istekleri yer aldı. Ardından Vali Mevlüt Bilici, fotoğraf sanatçısı Faruk Başdemir’in 33 yıl boyunca çektiği fotoğrafların yer aldığı sergiyi açtı. Sergiye katkılarından dolayı Bilici, işadamı Yılmaz Akansu’ya plaket verdi. Sergi açılışında, Vali Bilici, Başkan Özhaseki ve Garnizon Komutanı Demiral’ın isimleri hat sanatıyla ebru üzerine yazıldı. Hat sanatçısı tarafından yazı büyük ilgi gördü. Tören Atatürk Evi Müzesi’nin gezilmesiyle sona erdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz