Toroslar, endemik bitki çeşitliğiyle dünyanın en gözde botanik turizm alanı

Türkiye'nin endemik bitki sayısının Avrupa kıtasının tamamından fazla olduğu, Torosların da dünyanın en önemli eko...

Türkiye'nin endemik bitki sayısının Avrupa kıtasının tamamından fazla olduğu, Torosların da dünyanın en önemli eko ve botanik turizm alanlarından olduğu belirtildi.

Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Duran, açıklamasında, ülkede endemik bitki açısından en zengin bölgenin Akdeniz olduğunu ifade etti.
Akdeniz Bölgesi'nde 830 endemik bitki türü yetiştiğini belirten Duran, bunun 600'ünün Torosların eteğinde yetiştiğini kaydetti. Türkiye'de yetişen tohumlu bitki türü sayısının 10 bin olduğu bilgisini veren Duran, bu sayıda zenginliğin ne Avrupa'da ne de komşu ülkelerde bulunduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Toroslardaki endemik bitki türü zenginliğinin kıymetinin çok iyi bilinmesi gerektiğinin altını çizen Duran, dünyada nesli tükenmekte olan çoğu endemik bitki türlerinin Manavgat, Gündoğmuş, Akseki ve İbradı ilçe sınırları içinde bulunduğunu kaydetti. Çoğu zaman akademik çalışma yapmak için başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinde bulunduğunu belirten Duran, İngiltere'de ormanlık alanda dolaşırken, endemik bir bitki türüne dokunmanın bile hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

"YARADANIN İHSANDA BULUNDUĞU BİTKİ TÜRÜ ÇEŞİTLİLİĞİNİN KIYMETİNİ İYİ BİLELİM"
Duran, "Yaradanın, ülkemiz coğrafyasına ihsanda bulunduğu bitki türü çeşitiliğinin kıymetini iyi bilelim. Toroslar dünyanın en gözde botanik turizmi alanı. Dünya, bunu çok iyi biliyor. Atalarımızdan emanet aldığımız bu zenginlikleri, başta kendi çocuklarımız olmak üzere insanlık için korumak zorundayız. Dünyada olmayan çoğu endemik bitki türleri ülkemizde mevcut. Avrupa ülkeleri, bir endemik türü korumak için milyarlarca dolar harcıyor. Toroslardaki zenginliğimizin kıymetini çok iyi bilelim." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Toroslardaki endemik bitki türlerinin korunmasıyla Manavgat, Akseki, Gündoğmuş ve İbradı ilçe köyleri ve kırsal alanlarında eko ve botanik turizmin yaygınlaşacağı bilgisini veren Duran, böylece kırsal alanda kalkınmanın oluşacağını kaydetti. Her yıl binlerce Avrupalı entelektüel ve akademisyenin yeni bitki türlerini yerinde görmek için ülkeden ülkeye seyahat ettiğinin altını çizen Duran, iyi bir çalışma va tanıtımla Torosların önümüzdeki çok kısa süre içinde botanik turizminde cazibe merkezi olacağını kaydetti.
Bu arada; Toroslarda, botanik turizmini yaygınlaştırmak için Akseki'nin Emiraşık Köyü'nde 4 milyon lira harcayarak butik otel kurduğunu belirten Mustafa Kaya, konaklama tesisinin yılın 12 ayı dolu olduğunu kaydetti. Kaya, bölgeye botanik turizm için genelde Avrupa ülkeleri biyolog ve ekologlarının geldiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz