Toroslar'da 15 milyon yıllık fosil

ADANA (İHA) - Adana'nın Feke İlçesi'ne bağlı bin 300 rakımlı Akoluk Köyü'nde, 15 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen balık fosili bulundu.

Akoluk Köyü'nde yaşayan Betül Yavuz, su kuyusu kazarken tesadüfen bulduğu balık fosilini, Adana'da balıkçılıkla uğraşan ağabeyi Halil İbrahim Yavuz'a götürdü. Ağabey Yavuz da fosili, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerine gösterdi. Bunun üzerine üniversitede balık fosiliyle ilgili inceleme başlatıldı. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Çevik, bin 300 metre yükseklikte tuzlu su balığı fosili bulunmasının 15 milyon yıl öncesi düşünüldüğü zaman şaşırtıcı olmaması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Çevik, 15 milyon yıl önce bugünkü Türkiye'nin tamamının "Tetis" denilen bir denizin altında olduğuna dikkat çekerek, "Toros Dağları'ndaki balık fosili, 15 milyon yıl önce yaşayan ve Miyosen dönemine ait olduğu tahmin edilen 'Bregmaceros sp' adıyla bilinen balık familyasına ait Atlantik Okyanusu balığıdır. 15 milyon yıl önce bütün Anadolu Tetis Denizi altında olduğu için Toros Dağları'nda balık fosili bulunması çok normal. Daha sonra Tetis Denizi'nin çekilip karanın yükselmesiyle Anadolu'nun bugünkü halini aldığı tahmin ediliyor" dedi.

"Brgmaceroz sp" adlı balığın Atlantik Okyanusu balığı olduğunu vurgulayan Çevik, "Bu tür balıklar Akdeniz havzasında varmış, ancak daha sonra zaman zaman balıklar Akdeniz'de beslenemediği için yok olmuşlar. Akdeniz'de iki büyük olay yaşandı. Akdeniz ile Atlantik Okyanusu bağlantısı kesildiği için Akdeniz'de büyük bir buharlaşma yaşandı. Balıklar Akdeniz'de yaşayamaz ve beslenemez hale geldikleri için yok oldular. Ancak daha sonra Cebeli Tarık Boğazı'nın açılmasıyla birlikte Akdeniz ve Atlantic Okyanusu bağlantısı sağlandı ve Bregmaceros sp balıkları tekrar Akdeniz havzasına gelmeye başladı. Şu anda da Akdeniz havzasında bu balık türü yaşamaktadır.

Reklam
Reklam

Bu araştırmayı ilk önce Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi gerçekleştirdi ve başka bir bağlığın midesinde Bregmaceros sp balık türüne rastlandı. Bizim yaptığımız araştırmalarda ise Karataş ve Yumurtalık sahillerinde balığı canlı olarak yakalayarak Akdeniz'de yaşadığını kanıtladık" şeklinde konuştu.
Feke'de bulunan balık fosilinin İtalya'da da bulunduğunun altını çizen Çevik, "Bregmaceros sp balık türü vücut az çok uzun ve basık, baş küçük, burun oldukça kısadır. Gözler lateral de büyük, ağız küçük terminal ve eğimli, çeneler eşittir. Solungaç açlıkları oldukça geniştir. En büyük özelliği başının altında yüzgeç olmasıdır" dedi.