Toroslar'da nesli tükenmekte olan endemik nohut türü bulundu

Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı Çukurköy'de nesli tükenmekte olan baklagillerden nohut türü bulundu. Selçuk Üniversitesi Ahmet...

Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı Çukurköy'de nesli tükenmekte olan baklagillerden nohut türü bulundu. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Duran'ın, 4 yıllık saha araştırması sonucu Cicer heterophyllum türü nohudun dünyada sadece Akseki'nin Çukurköy ormanlık alanında yetiştiği tespit edildi.

Akseki Çukurköy'de Çukurköy nohudunun yetiştiği 5 dönümlük alan, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından özel tel örgüyle koruma altına alındı. Keşfedilen endemik nohut türü ile ilgili Çukurköy'de tanıtım toplantısı düzenlendi. Tanıtım toplantısına Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, Antalya Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan, Akseki Orman İşletme Müdürü Halil Kısacık, Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Ali Ateş, Prof. Dr. Ahmet Duran, Yrd. Doç. Dr. Bekir Doğan, araştırma görevlisi Meryem Öztürk ve köylüler katıldı.
Prof. Dr. Ahmet Duran, yaptığı konuşmada, dünyada sadece Akseki'nin Çukurköy Köyü'nde yetişen nohutla ilgili 4 yıldır bölgede araştırma yaptıklarını söyledi. Ahmet Duran, koruma altına aldıkları ve nesli tükenmekte olan nohut türünün, bölgede koruma altına alınmasına büyük katkısı olan Antalya Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan'ın ismine ithafen, Cicer kasanii ismini verdiklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Çukurköy nohudunun aynı zamanda dünyada en uzun boylu baklagili olduğunun altını çizen Duran, boy uzunluğunu ise 90 ile 120 santimeter arasında olduğunu söyledi. Duran, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Endemik bitkiler genellikle dar yayılışlı çok özel bitkilerdir. Günümüzde bir çok bitki endemik bitki, yeryüzünde jeolojik devirler boyunca meydana gelen iklim değişikliğinden olumsuz etkilenerek nesilleri bütünüyle yok olmuştur. Geçmiş devirlerde çok daha geniş alanlarda yetiştiği kabul edilen Çukurköy nohudu (Cicer heterophyllum kasanii), iklimsel değişikliklere bağlı olarak zamanla daha dar alanlarda vadi tabanlarında, nemli kuzey yamaçların orman altı ve açıklıklara sığınarak ayakta kalabilmiştir. Dünyada Çukurköy nohudu Çukurköy'den başka ormanlık alanda yetişmemektedir. Baklagiller dünyada yaklaşık 20 bin türle temsil edilir. Ülkemizde ise bin 20 baklagil türü bulunmaktadır. Türkiye'de 12 nohut türü doğal olarak yetişir. Bu türlerden altısı yalnızca ülkemizde endemik yetişmektedir. Çukurköy nohuduna nesli tükenmekte olan endemik bir türdür."
Nesli tükenmekte olan Çukurköy nohudunun en önemli özelliğini, yetiştiği alan itibariyle iklim şartlarına dayanıklı ve hastalıklara karşı dirençli olması olduğunu vurgulayan Duran, kültürleme çalışmasıyla açık alanlarda daha nitelikli ve kaliteli nohut yetiştirileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Antalya Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan da yaptığı konuşmada, Akseki Çukurköy'de nesli tükenmekte olan nohut türünü koruma altına almaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Torosların zengin bitki türü çeşitliliğine sahip olduğunu belirten Kaşan, koruma altına aldıkları alanın Çukurköylülerin gözü gibi koruyacağına yürekten inandıklarını kaydetti. Kaşan, Akseki'den yetişen bir nohut türünün botanik bilimi literatürüne girmesinden çok mutlu olduklarını belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz