Toyota, 2014'te Türkiye'de 50 Binden Fazla Otomobil Satmayı Hedefliyor

Toyota Pazarlama ve Satış AŞ CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yenilenen Auris’in ilk çeyrekrte, Corolla’nın da...

Toyota Pazarlama ve Satış AŞ CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yenilenen Auris’in ilk çeyrekrte, Corolla’nın da yılın son çeyreğinde müşterilere sunulmasıyla 2014 yılında satış adetlerinin 50 bini aşacağını söyledi.

Toyota Mıçı Plaza’da basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bozkurt, geçen yılın sektörün beklediği paralelde geliştiğini aktardı. Cari açıkla ilgili soğutma denilen bazı ekonomik tedbirler nedeniyle pazarın bir önceki yıla göre yüzde 10 civarında daraldığını aktaran Bozkurt, bu düşüşü beklediklerini dile getirerek konuşmasına şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Sektör bunu bekliyordu. Hazırlıklar da bu doğrultuda yapıldı. Geçen senenin son çeyreğinde bir miktar ÖTV artışı oldu. Bunu birçok firma fiyatlarına yansıtmadı. Nitekim yüzde 10 daralmayla geçen sene kapandı. Bugün geldiğimiz noktada 2013 beklentilerimiz aslında şimdikine çok paralel. Yani bir tık belki daha iyi olabilir. Ama yine 800 binleri göreceğimiz bir pazar olacağını zannetmiyorum. 780-790 bin bandında satış olur. Neden öyle olur? Artan vergi bu yıl fiyatlara yansıtılmaya başlandı. Faiz oranları iyi bir yerde. Aylık yüzde birin altına inmek hep bizim sektörümüzün işlerine yardımcı olur. Vergi artışı ve faiz oranlarının düşüklüğü birbirini biraz götürür gibi görünüyor."

Toyota özeline bakıldığında geçen sene başında 34-35 bin satış hedeflediklerini dile getiren Toyota CEO'su, şu bilgileri verdi:

"Nitekim tam 34 bin 500 gibi bir rakam elde ettik. Bu yıl mevcut şartlarda satış adetimizin 36-37 binlerde olacağını tahmin ediyoruz. Burada sıkıntımız ne kadar çok satabileceğimizle ilgili değil. Ne kadar çok araç bulabileceğimiz ile ilgili. Fabrikalardan istediğimiz kadar araç alamıyoruz. Mesela Yaris Hybrit, 3-4 ay sıra yazan bir modelimiz olacak yanılmıyorsam. Ben 3 bin tane istiyorum. Fabrika bana 500-600 tane verebiliyor. Bu sadece bizim için değil, tüm Avrupa için geçerli. Bu şartlarda 36 binleri konuşuyoruz. Ama daha fazla ürün alabilirsek yıl içerisinde, bu sayıyı 40 binlere kadar taşımayı hedefliyoruz. Yenilenen Auris ve Corolla ile 2014’teki hedefimiz 50 binin üzerine çıkmak."

Reklam
Reklam

"YERLİ OTOMOBİLLE İLGİLİ BİR BABAYİĞİT ÇIKMADI"

Yerli otomobilin çok konuşulduğunu ancak bir babayiğidin çıkmadığını belirten Bozkurt şunları söyledi:

"Fiziksel olarak mümkün, ama ekonomik olarak imkansız demiyorum ama kolay değil. Önce tabağımızdaki yemeğe bakalım. Mevcut üretim yapan dünya markaları var. Bunların kullandığı yerlilik oranlarını artıralım. Bunun yanında bu markalar bir model üretebiyorsa yenilerini eklemeleri için ortam hazırlayalım. Top önümüzde yuvarlanıyor, vurup gol atma şansımız var. Bu fırsatın değerlendirilmesi gerek. Yeni bir stadyum yapmak seyirci, top ve oyuncu bulmak ayrı bir iş. Bunu da yapalım ama uzun soluklu düşünmemiz gerek. Öncelikle önümüzdeki fırsatları değerlendirerek Türkiye’yi otomotiv üssüne çevirelim. Şu ana kadarda bir babayiğit çıkmadı. Ciddi bir yatırımdan bahsediyoruz, birde risk içeriyor. Bunların hepsini göze almak gerekiyor. Bu yatırıma girecek özel sektör devlet politikasıyla desteklenirse buna girilebilir belki. Ama büyük bir yatırımdan ve büyük bir riskten konuşuyoruz. Dünya devlerinin bile rekabet etmekten kaçındığı bir ortamda bu işe girişmek gerçekten çok zor."

Reklam
Reklam

Dünyanın her yerinde hibrit gibi çevreci araçlara iyi teşvikler verildiğine, insanların kullanması için motive edildiğine işaret eden Ali Haydar Bozkurt, "Ancak bizde böyle bir uygulama yok. Buna rağmen her geçen gün hibrit otomobiller yaygınlaşıyor. Çevreci ve fiyatları neredeyse dizel ile paralel olması ve tüketicinin de bilinçlenmesiyle hibrit otomobil satışları artıyor. 2020 yılına kadar Toyota’nın tüm modellerinin ez az bir hibrit versiyonu olması gibi stratejisi var. Bunu Türkiye’de devam ettiriyoruz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: