Toz fırtınası ve sıcaklar Güneydoğu’yu kavuruyor

Suriye ve Irak üzerinden gelen çöl fırtınasının oluşturduğu toz bulutları, rüzgarın etkisiyle başta Mardin olmak...

Suriye ve Irak üzerinden gelen çöl fırtınasının oluşturduğu toz bulutları, rüzgarın etkisiyle başta Mardin olmak üzere diğer Güneydoğu illerini de etkisi altına aldı.
Toz bulutu ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kavurucu sıcaklar yaşamı olumsuz etkiliyor. Öğle saatlerinden itibaren etkili olan toz bulutları nedeniyle Mardin adeta kızıl bir renge büründü. Suriye üzerinden esen güney rüzgârlarının taşıdığı toz bulutları, her gün binlerce aracın geçiş yaptığı uluslararası İpekyolu’nda görüş mesafesini 100 metreye kadar düşürdü.
Mardin Merkez ile sınıra komşu Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerinde toz bulutları yüzünden görüş mesafesi büyük oranda düşerken, otomobil sürücüleri gün ortasında farlarını yakmak zorunda kaldı.
Vatandaşlar, toz bulutları yüzünden evlerinden dışarı çıkamaz hale geldi. Çıkan bazı vatandaşlar maske takarken, bazıları da bezle ağızlarını kapatmak zorunda kaldı. Öğle saatlerinden itibaren Mardin'i etkisi altına alan toz bulutu nedeniyle Mardin’de adeta hayat durdu.
Latifiye Mahallesi Muhtarı Ferhan Çalhan, toz bulutunun en çok sağlığı etkilediğini belirterek, "Bu toz bulutu Suriye tarafından geliyor. Şehir merkezine girdiği zaman hastalığa neden olabiliyor. Bazı insanlarda nefes darlığı var, bazı insanlar çalışıyor. Toz bulutu yüzünden insanlar işlerini yapamıyor, çalışamıyor. “dedi.
Meteoroloji yetkilileri, özellikle bölgede Mardin’de etkili olan toz bulutunun bugün yoğun olduğunu, görüş mesafesini etkilediğini aktararak, ancak bunun yarına kadar devam edeceğini kaydettiler.

Reklam
Reklam

Mardin İl Sağlık Müdürü Turhan Yamaç, toz bulutu olduğu sürece yaşlı, bebek ve çocukların zorunlu olmadıkça dışarı çıkarılmamaları konusunda uyardı. Çocukların ve yaşlıların sağlığı açısından tozlu havadan uzak durmaları gerektiğini kaydeden Yamaç, şöyle dedi:
''Ailelerin bu konuda çocuklarını dışarı çıkarırken kati süratle maske kullanmaları ve mümkün oldukça dışarıda fazla tutmamalıdır. Çocukların tozlu ortamlarda dışarıda olmaları ileri yaşlarda astım ve benzeri hastalıklara neden olabilir. Çocuk ve yaşlıların bu konuda dikkatli olması lazım. Yaşlılar, çocuklar ve hastalar mecburi olmadıkça dışarı çıkmamaları gerekir. Normal sağlıklı insanların da dikkat etmeleri gerekir. Zorunlu hallerde ise dışarı çıkarılması durumunda ağızlarının ince tülbentle kapatılmasında yarar var. Solunum sorunu olan çocuklara daha çok dikkat edilmeli. Evlerde de pencere kenarlarına ıslak bez konulması ve pencerelerin toz bulutu ortadan kalkıncaya kadar açılmamasını tavsiye ediyoruz.''
Aşırı sıcak ve kirli havanın birçok hastalıklara neden olduğunu belirten Dr. Adem Özden ise Mardinlileri sıcak havalara karşı dikkatli olmaları yönünde uyardı. Basınç artışının şiddetli baş ağrılarına neden olduğunu ve migreni tetiklediğini ifade eden Özden; kalp hastalarını, çocukları ve astım hastalarını da sıcaklara karşı uyardı. Aşırı sıcakların kalp ataklarını artırdığını, giyime de dikkat edilmesini isteyen Özden, 11.00-15.00 saatleri arasında özellikle dışarı çıkılmaması gerektiğini söyledi.
Mardin’in, sık sık Suriye üzerinden gelen toz bulutunun etkisi altında kaldığının altını çizen Özden, hava kirliliğinin özellikle astım hastalarını ve solunum yolu enfeksiyonu olan insanları etkilediğini belirtti. Özden, güneşe çıkıldığı durumda koruyucu kremler kullanılması yönünde vatandaşları uyarırken, güneşin yanıklara sebep olduğunu da hatırlatarak, yanıklar konusunda beyaz tenlilerin daha dikkatli olması ve güneşte uzun süre kalmamaları gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz