Trabzon Ayasofya'daki Düzenleme Hakkında Suç Duyurusu

 Trabzon'da bazı sivil toplum kuruluşları, 52 yıl aradan sonra ilk kez geçen hafta vakit namazı kılınan Ayasofya'da yapılan düzenlemelerin hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle ilgililer hakkında "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet ettikleri" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Trabzon'da bazı sivil toplum kuruluşları, 52 yıl aradan sonra ilk kez geçen hafta vakit namazı kılınan Ayasofya'da yapılan düzenlemelerin hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle ilgililer hakkında "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet ettikleri" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Uzun süre müze olarak kullanılan ancak tapusunun cami olduğu belirtilen Fatih Mahallesi'ndeki Ayasofya'da, mihrap ve mimber yerleştirilerek namaz kılınmaya başlanmasının ardından Fatih Mahallesi Muhtarlığı, Ayasofyalılar Yardımlaşma Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği, Trabzon Sanat Evi Derneği, Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile Mimarlar Odası Trabzon Şubesi temsilcileri, hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini Trabzon Müracaat Savcılığına verdi. Dilekçede, Ayasofya'nın cami olarak kullanılması için yapının iç kısmında çeşitli tadilat ve düzenleme yapıldığı savunularak, bunun 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı olduğunu öne sürüldü. Ayasofya'da tadilat ve düzenleme için ilgili kurumlardan izin alınıp alınmadığının araştırılması istenilen dilekçede, düzenleme için izin alınmamışsa yapılan düzenlemelerin durdurularak sorumluların 2863 sayılı "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçundan cezalandırılması istendi. Trabzon'da yer alan ve geçmişte yıllarca cami olarak kullanılan ve ardından müzeye dönüştürülen Ayasofya, bir süre önce mahkeme kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığından Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilmişti. Daha sonra Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğünce camiye dönüştürülmesi için çalışma başlatılan Ayasofya'da iç kısma mihrap ve mimber yerleştirilmiş, bazı bölümlerine halı serilmiş, namaz sırasında freskler perde ile örtülmüştü. Henüz cami olarak resmi açılışı yapılmayan Ayasofya'da vatandaşlar, 28 Haziran Cuma günü 52 yıl aradan sonra ilk kez ikindi namazı kılmıştı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: