Trabzon bileziğine ilgi arttı

TRABZON (İHA) - Yapılan tanıtımların Trabzon Hasır Bileziği'ne olan ilgiyi arttırdığı, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında Pazar payında yüzde 50'lik değer artışının oluştuğu belirtildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) 19. Meslek Komitesi Başkanı Sabri Köstereli, Trabzon Hasır Bileziği için yapılan tanıtımların olumlu sonuçlar verdiğini, bu üründe talep artışı yaşadıklarını söyledi. Gerek yurtiçi gerekse yurt dışında olsun pazar açısından yüzde 50'lik değer artışı oluştuğunu belirten Köstereli "Bugüne kadar Trabzon'un iç talebini karşılamaya yönelik bir kapasite ile çalışılıyordu. Artık dış talebe göre kapasite arttırılması gerekiyor. Kapasite artırılmasında ise yeni hasır örücülerine ihtiyaç var. Bu ise yeni istihdam alanı demek" dedi.

Reklam
Reklam

Sektörde el emeğinin yoğun olduğunu ve oluşan değerin Trabzon ekonomisine direk yansıdığını vurgulayan Köstereli, "Bu yansıma Trabzon'da ortalama 3 bin 500 aileyi etkiliyor. Bu aslında hiç görünmeyen bir sektör. Sektörün kaynağı tamamen emek ve el sanatı" diye konuştu.

Trabzon Hasır Bileziği'nin yurt dışına ihracatının sektöre ivme katacağını ifade eden Köstereli "Bizim Tüketicimiz 3 ayla sınırlı. Özellikle düğün dönemi ve gurbetçilerin yoğun olarak tatil için geldiği Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları. İhracatla birlikte kış döneminde sektör canlı tutulabilir. Bu konuda hasır bilezikle ilgili bir festival düzenlemeyi düşünüyoruz. Mesela en durgun dönem başlangıcı olan Mayıs ayında sezon başlamadan en iyi örücülere ödül vermeyi düşünüyoruz. Hem tanıtım hem eğlence içerikli bir festival olacak. Bunun yanında ekonomik katkısı da büyük olacaktır. Turizm bürosuyla ortaklaşa yapacağımız çalışmayla sadece gümüş telkariye tanıtabildiğimiz turistlere Trabzon Hasır Bileziği'ni de tanıtmış olacağız" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Coğrafi işaretin alınmasının Trabzon Hasır Bileziği'nin sadece Trabzon'da üretilmesini ve başka illerin bu ürünün sahiplenmelerini engellendiğini de sözlerine ekleyen Köstereli, şunları söyledi: "150 yıldır Trabzon'da varolan hasır bilezik, başka illerde açılan kurslarla başka yerlere mal edilmek isteniyor. Başka şehirlerde de Trabzon Hasır Bilezik üretimi yapılmaya çalışılıyor. İşte burada coğrafi işaret devreye giriyor ve hasır bileziğin sadece Trabzon'da üretilmesini sağlıyor. Satılan ürünlere konulacak patentle de bu tescillenecektir. Bileziklerin üzerinde TTH işareti olmadan satılan mallar yasal sayılmayacak. İkinci el satışı hazır bilezikte yeni satışları yüzde 30 oranında engelliyordu. Alınan patentle ve kullanılacak olan TTH işaretiyle ikinci el satış da engellenecek. Bunun da yaygınlaştırması için gerekli tanıtımlar yapılacaktır. TTH patenti Trabzon'un Trabzonspor, hamsi, fındık, yayla turizmi dışında hasır bilezikle de anılacaktır. Bunu Trabzon'u tanıtan broşürlere ekleyerek gelen turistlere tanıtmamız gerekir."

Reklam
Reklam

Köstereli, yeni yapılacak çalışmayla kuyumcuların bulunduğu sokağa MOBESE sistemi kuracaklarını ve bu sayede güvenlik unsurunun büyük ölçüde sağlanacağını da belirterek yaklaşık bir yıl içerisinde bu sisteme geçileceğini kaydetti.