Trabzon TSO Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu: "Trabzon'un yeni teşvik kapsamındaki mağduriyetinin giderileceğini umuyoruz"

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon'un yeni teşvik kapsamındaki mağduriyetinin giderileceğini umduklarını bildirdi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon'un yeni teşvik kapsamındaki mağduriyetinin giderileceğini umduklarını bildirdi.

Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ile Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Kara adına yaptığı ortak açıklamada, Türkiye genelinde verilen teşviklerin çok kapsamlı olduğunu belirtti.

Trabzon iş dünyası olarak, 2023 hedefinin ön planda bulunduğu yeni teşvikleri desteklediklerini ifade eden Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Yeni dönemde 6 bölgeye ayrılan yeni teşvik sisteminde Trabzon, 3. bölgede yer almış bulunmaktadır. Artvin ve Rize 4. bölgede, Giresun, Ordu ve Gümüşhane illerimizde 5. bölgede yer aldı. Doğu Karadeniz bölgesindeki üç ilimiz 5. bölgede, iki ilimiz 4, bir ilimizde 3. bölgede yer almış bulunmaktadır. İller bazında yapmış olduğumuz değerlendirmede bazı sıkıntıların var olduğunu gördük. Eskiden en fazla destek alan 4. bölgede yer alırken, şimdi 3. bölgeye alınan Trabzon ise en fazla kaybeden il durumuna getirilmiştir. Gelişmiş illeri daha geliştirmek gerekirken, durdurmamak gerekmektedir."

Hacısalihoğlu, TR-90 Bölgesi olarak altı ilin bir arada bulunduğu ve sosyo ekonomik göstergeleri birbirine oldukça yakın olan Doğu Karadeniz bölgesindeki illerin teşvikte 3 ayrı bölgeye ayrılmış bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yine TÜİK tarafından açıklanan 2011 yılı illere göre göç rakamlarında Trabzon, ülkemizin göç veren illerinin başında gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre, göç verme hızı teşviklerle azalmaya başlamıştır. Önceki teşviklerde Trabzon önemli ölçüde göçün hızını düşürdü. Göçün hızının düşürülmeye devam ettirilmesi için Trabzon'un teşvik avantajlarının düşürülmesi yerine, artırılması gerekmektedir. Yeni teşvik sisteminde Trabzon üç ayrı başlıkta bir önceki teşvikteki avantajlarına göre kayıp yaşamıştır. Buna göre, sigorta pirimi iş veren payı, vergi indirimi payı ve faiz desteği payı Trabzon'un 3. bölgeye alınmasından dolayı geriye düşmüştür. 4. bölgeye alınmamız halinde bir önceki teşvike göre, kayıplarımız geri kazanılmış olacaktır. Bugüne kadar sağlanan teşviklerde Trabzon iş dünyası üzerine düşün sorumluluğu en üst düzeyde yerine getirerek, yatırım ve istihdam sağlayarak ülke ekonomisine verdiği katkıyı en üst düzeye çıkarmıştır."

Reklam
Reklam

Trabzon'un 2011 yılında ülkede kayıt dışı istihdamı önlemede Türkiye'nin birincisi olduğuna dikkati çeken Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu gurur, Trabzon iş dünyamızın gururudur. Yeni teşvik sisteminde illerin bulunduğu bölgelerin değişebileceğini göz önünde bulundurarak Trabzon'un da en azından geçmişe göre kayıplarının telafisinin düzeltileceğini umuyoruz. Zaten bu konuda gerek Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, gerekse Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan gerekli açıklamalarda bulunmuş, illerin zamanla teşvikte bölgeler arasında değişiminin mümkün olduğunu ifade etmişlerdi. Trabzon'un yeni teşvik kapsamındaki mağduriyetinin giderileceğini umuyoruz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz