Dün saat 13.30 sıralarında Çaykara ilçesi Kavlasan mevkiinde yapımı süren HES tüneli inşaatında tünel dışında arızalanan jenaratörü tamir etmeye çalışan 5 işçi yukarıdan gelen çığın altında kaldı. Şantiye çalışanları hemen çığ altında kalan arkadaşlarının yardımına koşarken, çığ altında kalan işçilerin çıkartılması için çalışma başlatıldı. Bölgeye AFAD ekipleri sevk edilirken, helikopterli destek istendi.
Çığ felaketinden fotoğraflar için TIKLAYIN
ZAMANLA YARIŞILIYOR
Arama kurtarma ekipleri yoğun tipinin devam ettiği, kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu bölgeye ulaşmakta güçlük çekti. Ölen Nusret Er'in cesedinin dün arkadaşları tarafından çıkarıldığı ve halen 4 işçinin çığ altında bulunduğu olay yerine AFAD ekipleri 22 saat sonra ulaşabildi. Arama kurtarma ekipleri çığ altındaki 4 işçiye ulaşabilmek için zamanla yarışıyor.
BİR İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
Yapılan çalışmalar sırasında çığ altında kalan işçilerden birinin cansız bedeni çıkartılırken, 4 işçiyi kurtarma çalışmaları başlatıldı.
VALİ ÖZ: YAYA EKİPLERİMİZ ŞANTİYEYE ULAŞMAK ÜZERE
Çaykara ilçesinde oluşturulan kriz merkezinde çığ alanındaki gelişmelerle ilgili bilgi veren Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, iş makinelerinin çığ tehlikesi ve tipi nedeniyle bölgeye ulaşamadığını söyledi. Yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan 10 kilometrelik yolun açılması için çalışmaların da yoğun bir şekilde devam ettiğini anlatan Vali Öz, bölgede kar kalınlığının da 1,5 metreyi aştığını belirterek şunları söyledi: "Bölgeye yaya olarak giden ekiplerimiz şantiyeye ulaşmak üzere. Halen devam eden tipi ve çığ riski ulaşmayı yavaşlatıyor. Bölge halkı ve şantiye ekipleri kontrollü bir şekilde çalışmayı sürdürüyor. Erzurum AFAD’dan 50 kişilik ekip geliyor. Yaklaşık 200 metrelik alana çığ indi. Bu nedenle çalışma zaman alabilir."
Bu arada yaya olarak HES şantiyesine gitmeye çalışan Jandarma, AFAD ve AKUT ekiplerinin de çığ bölgesine yaklaştığı, ancak devam eden yoğun kar yağışı, tipi ve olası çığ tehlikesinin çalışmaları yavaşlattığı öğrenildi.
ÇIĞ ALTINDA KALAN İŞÇİLERİN İSİMLERİ AÇIKLANDI
HES tünelinde çığ altından cesedi çıkartılan işçinin Nusret Er, kar altında kalan işçilerin ise Muhammet Işıklı, Lokman Çalık, Erhan Arslan ve Can Özyürek oldukları öğrenildi.
KAYMAKAM GÜL: İHBAR GELDİ AMA...
Çaykara Kaymakamı Mustafa Gül, çığın meydana geldiği Balkodu- 2 HES inşaatında kurtarma çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Kaymakam Gül, ilk bilgilere göre 1 işçinin öldüğünü, 4 işçiyi kurtarma çalışmasının sürdüğünü açıkladı.
Balkodu- 1 ve Balkodu- 2 Hidroelektrik Santrallarının yapımını engellemek için çevreciler uzun süre eylem yapmış, sonunda HES inşaatları başlamıştı.
VALİ OLAY YERİNE HAREKET ETTİ
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Çaykara’da HES santrali inşaatında çalışan işçilerin çığ altında kalmasıyla ilgili açıklama yaptı.
HES santrali tüneli girişinde meydana gelen olay sonrasında çığ altında kalanlardan 1'inin cansız bedenine ulaşıldığını kaydeden Vali Öz, “Çığ altında kalan diğer 4 vatandaşımızın da kurtarılması çalışmalarını şirket çalışanları kendi gayretleriyle sürdürüyor. Kar nedeniyle kapalı olan yaklaşık 10 kilometrelik yolun açılması çalışmaları da yoğun bir şekilde devam ediyor'' dedi.
"ÇIĞ TEHLİKESİ VAR"
Akşam saatlerinde tekrar açıklama yapan Öz, çalışmaların olası çığ tehlikesi nedeniyle kontrollü şekilde yapıldığını da sözlerine ekledi.
ARAÇLAR YOLDA KALDI, KEPÇE YAN YATTI
Bölgede akşam saatlerinde hava sıcaklığı sıfırın altında 10 dereceye düştü. Çalışmaya katılmak için bölgeye gitmeye çalışan çok sayıda araç yolda kaldı. Çaykara Belediyesi’ne ait bir kepçe de Karaçam yakınlarında yokuştan inerken buzla kaplı yolda kaydı. Kimsnin yaralanmadığı kazanın ardından kepçeyi kaydığı yerden çıkarmak için çalışma başlatıldı. Ekipler güç koşullarda olay yerine ulaşmaya çalışıyor.
METEOROLOJİ UYARMIŞTI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu başta olmak üzere yüksek kar örtüsü ve dik eğime sahip olan bölgeler için 2 gün önce çığ tehlikesi uyarısında bulunmuştu.
Meteoroloji tarafından 2 gün önce yapılan uyarıda "Yapılan son değerlendirmelere göre; Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu başta olmak üzere yüksek kar örtüsü ve dik eğime sahip olan bölgelerimizde çığ tehlikesi olduğundan ilgililerin ve vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir" ifadeleri kullanılmıştı.
Öte yandan bölgede daha önce de çığ felaketleri yaşanmıştı. Son büyük facia ise yine bir Ocak ayında 2009 yılında yaşanmıştı. Gümüşhane'nin Torul ilçesinde bulunan Zigana Dağı’nda 25 Ocak 2009 tarihinde yürüyüşe çıkan TEDAK üyesi 17 kişi çığ altında kalmış, yaşanan çığ faciasında 10 kişi ölmüş, 7 kişi sağ olarak kurtarılmıştı. Söz konusu çığ faciasında Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsaoğlu, Dursun İnan ve Hüsniye Sarıbıyık hayatını kaybetmişti.
(DHA)