Trabzon'da İstihdam Kariyer Ve Girişimcilik Etkinliği

"İstihdam Kariyer ve Girişimcilik Etkinliği" Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde başladı. 15-17 Kasım 2012 gününe kadar...

"İstihdam Kariyer ve Girişimcilik Etkinliği" Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde başladı. 15-17 Kasım 2012 gününe kadar sürecek olan etkinlik çerçevesinde girişimci gençlere, iş hayatında başarının sırlarıyla ilgili bilgilendirilecek.

Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'ndeki proğramın ilk gününde Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve İŞKUR, İşgücü Piyasası ve İstatistik Dairesi Başkanı Abdullatif Gökdere, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, yaptıkları konuşmalarda işsizliğin önemine işaret ederek çözüm önerileri hakkında bilgi verdiler.

Reklam
Reklam

İŞKUR, İşgücü Piyasası ve İstatistik Dairesi Başkanı Abdullatif Gökdere, konuşmasında İŞKUR faaliyetleri hakkında bilgi vererek tüm krizlerle birlikte en gelişmiş ülkelerde bile milyonlarca işsizin bulunduğunu söyledi.

Gökdere, İŞKUR'un faaliyetleri sonucu yüzbinlerce işsizin kendi aşını, ekmeğini kazandığına dikkat çekerek, "İşsizlik sadece ülkemizde değil, tüm dünyanın önemli bir sorunudur. Yaşanan tüm krizlerle birlikte en gelişmiş ülkelerde bile milyonlarca insan işsiz kaldı. Ancak son kriz döneminden itibaren reform niteliğindeki tedbirlerle sürekli büyüyen ekonomimiz sayesinde krizden en az etkilenen ülkelerin başında geliyoruz. Avrupa'nın ve diğer büyük ülkelerin aksine ekonomimiz her yıl büyümekte, bu da işsizlik oranlarımızı düşürmektedir. Ülkemizin kamu istihdam kurumu olan İŞKUR'da istihdam kapasitesinin artırılması için önemli çalışmalar yürütmekte sürekli yeni projeler üretmektedir. Kurumumuz faaliyetleri sonucu yüzbinlerce işsizimiz kendi aşını, ekmeğini kazanmaktadır. Kurumumuz, ulasal ve yerel düzeyde ortaklarımızın desteğiyle yürüttüğü bu ve benzeri çalışmalarla her yıl istihdama daha fazla katkı sağlamakta ve daha çok vatandaşımıza hizmet sunmaktadır.Öyle ki 2003 yılında 65 bin kişiyi işe yerleştiren İŞKUR, geçen yıl 360 bin, bu yılın ilk 10 ayında ise 420 bin kişinin üzerinde işsizi işe yerleştirmiştir. 2008 yılında sadece 30 bin cıvarında vatandaşımız işgücü yetiştirme ve uyum proğramlarından yararlanmışken, 2009 ve 2010'da 210 bin, 2011'de 250 bin ve 2012'nin ilk 10 ayında 370 binin üzerinde vatandaşımız bu hizmetlerden yararlanarak meslek sahibi olmuş ve işgücü piyasasıyla bağ kurmuşlardır. Ülkemizde ilk defa uygulamaya giren ve başarıyla yürütülen işsizlik sigortası fonu sayesinde ise her yıl ortalama 40 bin işsizimize işsizlik ödeneği bağlamaktayız" dedi.

Reklam
Reklam

"KARNIMIZI DOYURACAĞIMIZ, EVİMİZE ONURUMUZLA EKMEĞİMİZİ GÖTÜRECEĞİMİZ EN ÖNEMLİ UNSUR İŞ SAHİBİ OLMAK"

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık da işsizliğin önemine işaret ederek insanın yaşam boyunca mücadele ettiği en önemli unsurların başında fiziki ihtiyaçlarının giderilmesi geldiğini söyledi.

Vali Kızılcık, insanın öncelikle karnını doyurmak için çalıştığını ifade ederek "Karnımızı doyuracağımız, evimize onurumuzla ekmeğimizi götüreceğimiz en önemli unsur iş sahibi olmamızdır. İŞKUR başta olmak üzere TTSO Esnaf odalarımız belediyemiz, üniversitemiz, kalkınma yönünde burada il istihdam kurulu adı altında oluşturulan bir birim tarafından organize edilen, 21 ilde gerçekleştirilecek bu etkinlikler sayesinde istihdam anlamında çoğu gelişmiş ülkelerin dahi karşılaştıkları problemleri bu sayede önemli oranda çözmüş olacağız. Amerika'ya baktığımızda işsizliğin önemli sorun olduğunu görüyoruz. ABD'de 10 gün önce gerçekleştirilen seçimlerin de ana teması da işsizlikti. İşsizlik toplumların önceliği arasında yer alıyor. Avrupa'nın 21 ülkesinde genel greve gidilmesine neden olan unsur yine işsizliktir. Örneğin İspanya'da yüzde 25 Yunanistan'da yüzde 27, İtalya'da Portekiz'de yüzde 16-17'lerdedir. Türkiye'de ise uygulanan doğru insan odaklı politikalar sayesinde yüzde 8,2'dir. Biz devlet olarak, hükümet olarak doğru istihdam ve kalkınma politikası uyguluyoruz ki dünyada işsizliğimiz yüzde 8,2'ye indi. Bu yeterli değildir. Ama ülkeler ile kıyasladığımızda önemli olduğunu düşünüyoruz. Trabzon'daki işsizlik oranına baktığımızda bunun yüzde 6,3 olduğunu görüyoruz. Türkiye ortalamasından 2 puan daha az olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gençlere mutlaka meslek sahibi olmaları konusunda uyarılarda bulunan Kızılcık, "Gençlere sesleniyorum. İşe girmek mutlu olmak istiyorsanız lütfen bir meslek sahibi olunuz. Bir meslek sahibi değilseniz 21. yüzyılda değişen katma değer oranı yüksek ürünlerin üretildiği ve daha fazla ücretlerin ödendiği işlere girebilmeniz mümkün değildir. Bunun yolu da il istihdam kurulu marifetiyle olur. Sanayicimizin ve esnafımızın talepleri doğrultursunda açılan kurslara devam edin. Bu kurslar ücretsiz olup hatta sizlere her gün başına günde 25 TL ücret ödeniyor. Her işi yaparım değil de şu işi çok iyi yaparım diyebilmelisiniz. İŞKUR'un sunduğu fırsatlardan yararlanın. Hangi alanda meslek sahibi olmak istiyorsanız o alanda kursa katılın" şeklinde konuştu.

İşadamlarına da seslenen Kızılcık, "Hangi nitelikte çalışan eleman arıyorsanız bunların yetiştirilmesi için bizlere yani il istihdam kuruluna müracaat ederek bizlere taleplerinizi bildiriniz. Biz de en kısa zamanda kurslar açar ve sizlerin ihtiyaç duyduğu iş gücümüzü yetiştirmenin arayışı içinde olacağız" dedi.

Reklam
Reklam

"KADIN DAİMA ERKEĞİN YANINDA"

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da, istihdam, kariyer ve girişimcilik buluşmalarının önemine uşaret ederek bu etkinliğin girişimcilere ayrı bir katkısı olacağını söyledi. Daha sonra etkinlik çerçevesinde Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, "Kadınlara Yönelik İstihdam Olanakları" konulu bir sunum yaptı. Röktör Attar, konuşmasında organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek kadının iş hayatındaki yerini anlattı. İş bulmanın çok önemli olduğunu kaydeden Attar, "Ülkemizde ve dünyada kadının toplumda sahip olduğu iş imkanlarından ve kadınların üst düzeydeki konumlarda, kurumlarda görev almasından hiç şüphesiz bir kadın olarak gurur duyduğumu ifade etmem gerekmektedir. Fakat yine ülkemiz kadınlarının iş olanaklarından yeterince faydalanmadığı gerçeğini ve endişelerimi de sizlerle paylaşıyorum. Milletlerin geleceği ileri görüşlü, başarılı ve onurlu yöneticilerin yetiştirilmesiyle sağlanacaktır. Bu durumda ülkemizin geleceği toplumun tüm yöneticilerini yetiştiren ve annelik vazifesinin kutsallığını asli meslek sayan kadınımızın omuzlarında yükselecektir. Toplumda anarşi ve terörün baş göstermesinin bana göre en temel nedeni eğitimsizlik ve cahilliktir. Türk destanlarına bakalım kadın daima erkeğinin yanındadır. Onların güç ve ilham kaynağıdır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından Vali Kızılcık ve beraberindekiler stantları tek tek gezerek bilgi aldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz