Trabzon’un Tonya ilçesine bağlı Kaleönü köyünde yaşayan bir grup köylü kadın tarafından çekilen “Karadeniz Kadiniyuk Haklarumuzun Peşindeyuz" konulu belgesel film, bu akşam Lara Sinemasında başlayan AB-Türkiye Belgesel Film Buluşması’nda görücüye çıktı. Yoğun ilgi gösterilen gecede Trabzon Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin ve diğer protokol mensupları, yerlerini kadınlara vererek filmi ayakta izledi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından bu sene 3'ncüsü gerçekleştirilen ‘AB-Türkiye Karadeniz Kadın Belgesel Film Festivali' bu akşam Lara Sinemasında başladı. Festivalin açılışına Trabzon Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Selim Çelenk, Tonya Kaymakamı Yeliz Yıldızhan, Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, film ekibi ve davetliler katıldı. Gala öncesi salonda kadınların ayakta olduğunu gören Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, protokolde oturduğu koltuktan kalkarak, salondakilere “Bugün dünya kadınlar günü. Görüyorum ki kadınlarımız ayakta kaldı, bu yüzden ben koltuğumu kadınlara bırakıp, filmi ayakta izleyeceğim” dedi. Vali Yardımcısı Ertekin’in konuşmasının ardından protokolde yer alan erkek katılımcılar koltuklarını kadınlara vererek filmi ayakta seyretti.
Tonya ilçesine bağlı Kaleönü köyünde yaşayan bir grup köylü kadın tarafından çekilen “Karadeniz Kadiniyuk Haklarumuzun Peşindeyuz" konulu belgesel film izleyenlerin beğenisini sunulurken, film kadar izleyenler arasında yer alan ve film ekibinde yer alan köylü kadınlardan yönetmen 71 yaşındaki Hanife Baykan ile kameraman 45 yaşındaki Ayşe Uzun Yağız, 72 yaşındaki Sebahat Şanlı yoğun ilgi gördü. Film gösteriminin ardından Baykan, Yağız ve Şanlı ile belgesel yönetmeni Deniz Yeşil'e birer plaket verildi.
Film gösterimi öncesi bir konuşma yapan Trabzon Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, "Karadeniz kadını fedakar, cefakar fındıkta, çayda zor şartlarda çalışıyorlar. Gelecekte Türk kadının daha eğitimli daha üretken ve Türkiye'nin her noktasında her kademesinde bilindiği gibi kadınlarımız artık Vali ve Bakan olabiliryorlar bu kutsanacak bir şeydir" dedi.
Belgesel yönetmeni Deniz Yeşil ise, "Benim hiç unutmayacağım iki deneyim oldu bu geçen yıl ve bu sene çektiğimiz film bu bir atölye idi ben elimden geldiğince yardımcı oldum onlara ama bütün filmi onlar kurtardı. Karadeniz'in direnen kadınını sembolize etmesi bu filmdeki en büyük değerdi. Bütün film ekibinin çok büyük katkıları olduğunu vurgulamak istiyorum" diye konuştu.
71 yaşındaki yönetmen Hanife Baykan, belgesel'in gösterimi sonrası yaptığı açıklamada, "Belgesel çok iyi geçti. Film starları gelsin baksın ineklerimizi biz film çekelim. Film çekme çetin değildir ya. Tonya Kaymakamı kadın oldu onla çok gurur duyuyorum. Kadınların hakkını savunacak" şeklinde konuştu.
Öte yandan; “Karadeniz Kadiniyuk, film bile çekeyruk” diye yola çıkan Tonya’nın Kaleönü köyünden 4 kadın, belgesel yönetmeni Deniz Yeşil önderliğinde “Karadeniz Kadınıyız Güçlüyüz Ama…” konulu belgesel film çekmişti. Film köylü kadınlar tarafından çekilen ilk belgesel film olma özelliği taşırken, filmin yönetmenliğini köylü kadınlardan 55 yaşındaki Asiye Köksal yaparken, yönetmen yardımcılığını 71 yaşındaki Hanife Baykan, sesçiliğini 72 yaşındaki Sebahat Şanlı ve kameramanlığını da 45 yaşındaki Ayşe Uzun Yağız isimli köylü kadın yapmıştı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz