Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca finanse edilen, Trabzon Valiliği’nin koordinasyonunda ilçe belediyelerinin paydaş olduğunu 65 yaş üstü yaşlıların korunması ve desteklenmesi için hazırlanan ve 5 büyükşehirde uygulanan Yaşlı Destek Programı (YADES) Yaşlanma Yaşa Projesi’nin kapanışı yapıldı.
Projenin kapanışında sahilde Yaşlı Destek Merkezi’nin açılışı yapıldı. Yaşlı Destek Merkezi’nin açılışına Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Valisi Yücel Yavuz’un eşi Şengül Yavuz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Kurt, Kültür İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, Emekliler Derneği Başkanı Burhan Bayraktar ile çok sayıda yaşlı temsilcisi katıldı.
Açılışta konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, proje kapsamında Trabzon’un 18 ilçe ve 692 Mahallesi’nde 60 yaş ve üstü kişilerle anket gerçekleştirildiğini kaydederek, “Anket içeriğinde, yaşlılarımızın hangi sağlık kuruluşlarını kullandığından, devlet bakımına ihtiyaç olup olmadıklarına kadar tespit edildi. 60 yaş üstü 5 bin 300 kişi ile gerçekleştirilen anketle birlikte Trabzon’un ihtiyaç analizi çıkarıldı. Bu anket çerçevesinde kısa, orta ve uzun vadeli planlar oluşturuluyor. Ardından Trabzon’un 18 ilçesinde ilçe belediyeleri ve ilçe kaymakamlık personellerine yaşlı bakım hizmetleri eğitimleri verildi. Bu eğitimler sonrasında her ilçede yaşlıların ulaşabileceği YADES sorumluları oluşturuldu. Trabzon’un 4 bölgesinde halk ve muhtarlara, Yaşlı Destek Hizmetleri’nin önemi ve kurumlararası işbirliği seminer eğitimleri verildi. Proje kapsamında YADES koordinasyon merkezi kuruldu. Bu merkezde Sosyolog, Sosyal Hizmet Uzmanı ve yardımcı personeller görev yapıyor. Bu merkez ile birlikte Trabzon Merkez’de bir çatı kurum oluşturularak ilçe belediyeleriyle birlikte yaşlıların isteklerine cevap veriyor” dedi.
Ayasofya sahilinde kurulan ahşaptan yapılmış Yaşlı Destek Merkezi’nin de yaşlılar için güzel zaman geçirme fırsatı oluşturacağını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Yaşlı Destek Merkezi’ne gelen yaşlılar, taleplerini, isteklerini, şikayetlerini ve önerilerini merkezde bulunan personele bildirecek. Bildiriler ilgili makamlara iletilerek sorunlar kısa sürede çözülecek, talepleri yerine getirilecek. Torunlarını hemen yan tarafında bulunan Oyuncakistan’a getiren dedeler ve nineler bu merkezde yaştaşlarıyla bir araya gelecek. Yaşlı Destek Merkezi’ne gelen yaşlılar, merkezde bulunan kitapları ve günlük gazetelerini okuyabilecekler. Yaşlı Destek Merkezi’nde yaşlılara özel hobi kursları gerçekleştirilecek. Yaşlılar; resim yapma, ebru sanatı, ahşap boyama, dikiş-nakış gibi etkinlikler gerçekleştirecek. Yaşlı Destek Merkezi’nin hemen yanında tamamen yaşlılara özel yapılan egzersiz aletleriyle sporlarını yapacak. Ayrıca yaşlıların talebi üzerine; Kur’an okuma, okuma yazma, bankamatik kullanma, akıllı telefon kullanma gibi eğitimler de verilecek” diye konuştu.
Trabzon Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Kurt’ta, Büyükşehir Belediyesi ile önemli bir ortaklık yaptıkları bu projenin başarıyla uygulandığını dile getirerek, “Farklı sosyal gruptan vatandaşlarımıza yönelik bu türdeki çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek” şeklinde konuştu.