Trabzon’daki Hava Kirliliği Insan Sağlığını Tehdit Ediyor

Trabzon’da, kış mevsimiyle birlikte kalorifer ve soba kullanımına bağlı hava kirliliği de arttı. Özellikle kalorifer...

Trabzon’da, kış mevsimiyle birlikte kalorifer ve soba kullanımına bağlı hava kirliliği de arttı. Özellikle kalorifer ve saboların yakıldığı sabah ve akşam saatlerinde artan kirlilik, şehrin üzerinde adeta bir duman tabakası oluşturuyor. Özellikle sahile yakın mahallelerde yoğun olarak göze çarpan duman, insan sağlığını da tehdit ediyor.

Hava kirliliğini en aza indirmek için kaliteli kömür kullanımının, kalorifer yakma talimatına uyulmasının ve baca temizliğinin önemine dikkat çekiliyor. Yetkililer, iyi bir yalıtımla yakıt tasarrufu yapılabileceğini ve bunun da hava kirliliğini yüzde 30 azaltacağını savunuyor. Şehirdeki hava kirliliğine en etkin çözüm olarak ise doğalgaz gösteriliyor. Ancak 2007 yılında ilk kazması vurulan doğalgaz çalışması, yetkililerin farklı tarihlerde defaatle verdiği vaatlere rağmen ağır aksak ilerliyor. 2014 yılı sonu itibariyle şehrin tamamına verileceği açıklanan doğalgazın, o tarihe yetişmesi de zor görünüyor. Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun önceki yıllarda yaptığı açıklamalarının aksine doğalgaz çalışmalarının 2015 yılı sonuna sarkabileceği açıklaması da bu gerçeği doğruluyor.

Reklam
Reklam

Doğalgazla ilgili bir başka şaşırtıcı durum ise vatandaşın gaz kullanımına ilgisizliği. Halen birkaç mahalleye doğalgazın verildiği şehirde yaklaşık 75 bin binadan 17 binin üzerinde daire ve işyerine gaz ulaştırıldı. Ancak toplam 10 bin 84 kişi doğalgaza abone oldu. Bin 300 kişi abone olduğu halde doğalgaz kullanmazken, 7 bin 224 kişi de hattı olmasına rağmen gaz kullanımına geçmedi.

Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kış aylarında artan hava kirliliğini azaltmada doğalgazın önemine dikkat çekti. Gümrükçüoğlu, göreve geldiğinde 2014 yılı sonu itibariyle tüm şehre doğalgazın verilmesi için çalışacağını söylediğini hatırlattı. Belediye olarak üzerlerine düşeni yerine getirdiklerini ileri süren Başkan Gümrükçüoğlu, çalışmaları yapan AKSA Karadeniz Doğalgaz firmasının birtakım finansal problemleri nedeniyle çalışmalarını planlanan şekilde gerçekleştiremediğini belirtti. Çalışmaların hızlandırılması için firma yetkilileriyle zaman zaman bir aya geldiklerini anlatan Gümrükçüoğlu, “Tüm gayretlerimize rağmen şehrin tamamına doğalgazın verilebilmesi 2015'in sonuna kadar sarkabilir." dedi.

Reklam
Reklam

Gümrükçüoğlu, sahil geçiş yolu, devlet sahil yolu, Kanuni Bulvarı gibi yolların geçtiği mahallelere doğalgaz verilebilmesi içinde bu yolların Karayolları’ndan belediyeye devredilmesi gerektiğini söyledi. Gerekli protokolleri yapabilmek için Belediye Meclisi’nden gerekli yetkiyi aydıklarını anlatan Gümrükçüoğlu, Karayolları ile devir için gerekli protokolleri yapacaklarını dile getirdi.

Doğalgaz ulaştırılan mahallelerde kullanma oranının düşüklüğünden dert yanan Gümrükçüoğlu, şu bilgileri verdi: “Trabzon'da doğalgaz ulaşan daire sayısı 16 bin 409, iş yeri sayısı ise 899 iken doğalgaz kullanan abone sayısı 8 bin 784. Toplam abone sayımız ise 10 bin 84. Yani bin 300 kişi abone olduğu halede doğalgazı kullanmıyor ve 7 bin 224 kişi de hattı olduğu halde doğalgaz kullanımına geçmemiş.” Bu rakamların doğalgaz ulaştırılan yerlerdeki abone oranını yüzde 58’de kaldığını gösterdiğini söyleyen Gümrükçüoğlu, “Bu durum bizi önemli derecede mahcup etmekte. AKSA'yı ve EPDK'yı şehrin tamamına gazın bir an önce verilmesi için sıkıştırırken, vatandaşımız kapısına kadar gelen gazı evine çektirip kullanmıyor. Bunu izah etmekte zorlanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: