Trafik canavarlarını engelleyecek sistem

İngiltere'de trafik canavarının kökünü kazıyacak bir sistem geliştirildi. Araçlara yerleştirilen bilgisayar, sürücü gaza bassa da hız yapmasına izin vermiyor. Otomobil içine yerleştirilen gelişmiş bir bilgisayar sistemi, sürücülerin hız yapmasını imkansız kılacak.

Sistem, hız limitini kontrol ediyor ve eğer araç çok hızlı sürülüyorsa otomatik olarak aracı yavaşlatıyor. Sistem uydu aracılığıyla aracın yerini tam olarak saptıyor ve aracın ne kadar hızlı sürülmesi gerektiğini tayin etmek için tüm hız limitlerinin bilgisini içeren veritabanıyla karşılaştırma yapıyor. Akıllı Hız Adaptasyonu adı verilen sistem, dün İngiltere'de görücüye çıkarıldı. Sistemin bir aracın fiyatını yaklaşık 500 sterlin artırması bekleniyor. Ancak söz konusu sisteme devletin müdahaleciliğinin kanıtı olduğu gerekçesiyle karşı çıkarlar da var. Bunu savunanlar, uygulamanın sürücülerin özgürlüğünü sınırladığını ve yol güvenliğine yardımdan ziyade engel olabileceğini öne sürüyor.

Reklam
Reklam

Sistemin denemeleri, Londra'da otobüslerden, trenlerden, metrodan ve ana yollardan sorumlu olan Londra Ulaşımı tarafından gerçekleştiriliyor.Kurum, uygulamanın bu yaz başlayacağını belirtiyor. Altı aylık deneme sürecinde, sistemin yol güvenliğine ve yoğunluğuna etkisi gözlemlenecek. Kurum, sistemin Londra'daki kazaları yüzde 10 oranında azaltacağını savunuyor. Halihazırda bilgisayar, Londra ile sınırlı veritabanına sahip, ancak hükümet ülke çapında uygulamaya geçirilmesini planlıyor.

Sistem iki türlü çalışıyor. Bunlardan biri 'zorunlu' biri de 'öneri.' Tavsiyede bilgisayar ekranı olması gereken hız limitini gösteriyor ve eğer araç sınırı aşmamışsa gülen yüz, çok hızlı gidiyorsa somurtan yüz görünüyor. Zorunlu seçenekte ise, hız sınırına ulaşıldığında bilgisayar aracın hızlanmasına engel oluyor. Frenlere herhangi bir zarar vermediği kaydedilen sistem, Technolution adlı bir Hollanda firmasının İngiltere'deki şubesi tarafından üretildi.

TÜRKİYE'YE DE LAZIM

Korkutucu trafik kazaları istatistiklerine bakıldığında böyle bir sistemin Türkiye'ye de gerektiğini düşündürüyor. Türkiye'de motorlu araç sayısı 14 milyonu, sürücü sayısı da 20 milyonu aşarken, 1980-2008 yılları arasındaki kazalarda yaralananların sayısı 7 milyon 258 bini buldu ve yılda ortalama 10 bin kişi öldü.

Reklam
Reklam

Türkiye'de 1980-2008 yıllarını kapsayan raporlara göre, bu dönemdeki kazalarda 146 bin 641 kişi öldü ve 7 milyon 258 bin 342 kişi de yaralandı. Yaralananların 30 gün takibinin yapılmaması nedeniyle sonrasındaki ölümlerin bu kapsamdaki istatistiklere yansımadığı da belirtiliyor.

Türkiye'de 2009 yılının ilk 3 ayında da 62 bin 685 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalar 555 kişinin ölümüne, 30 bin 75 kişinin yaralanmasına neden oldu. Kazaların başlıca sebebini aşırı hız ve dikkatsizlik oluşturuyor.