Trafik polisinden sürücülere: Kötü lastik her zaman kaza sebebidir

Uzmanlar, araç sürücülerini, iyi bir sürüş ve frenleme için lastiklerin dış yüzeyini ve stepne dahil...

Uzmanlar, araç sürücülerini, iyi bir sürüş ve frenleme için lastiklerin dış yüzeyini ve stepne dahil tüm lastiklerin havasını mutlaka kontrol etmelerini tavsiye ediyor.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi'nden yapılan açıklamada, "Kötü bir lastik her zaman kaza sebebi olabilir. Ayrıca kabak lastikler, özellikle yağışlı havalarda direksiyon hakimiyetini tamamen sürücünün elinden alabilir." uyarısında bulunuldu.
Araç sürücülerinin kabak lastiklerini değiştirmeleri istenen açıklamada; lastiklerin iki ön veya iki arka şeklinde değiştirilmesi gerektiği vurgulandı. Her iki lastiğin de aynı desende olmasına itina gösterilmesinin istendiği açıklamada, "Unutmayın ki lastik, dış derinliklerinde eşit olmayan aşınma oluşması, yani lastiklerden birisinin ötekisine nazaran daha fazla ve normal olmayan biçimde yıpranması ön düzen sisteminde bir arıza olduğunun habercisidir." denildi.

Reklam
Reklam

EMNİYET KEMERİ BOYUN BÖLGESİNİ GEÇERSE BOĞULMA OLABİLİR
Açıklamada, araç sürücüleri ve yayaların uyması gereken kurallara da değinildi. Emniyet kemerinin aracın orta direklerinde bulunan ayarlı tutucularından sürücünün boyuna göre ayarlanmasının gerektiği belirtilen açıklamada, emniyet kemerinin kesinlikle boyun bölgesinin üzerinde olmamaması gerektiği vurgulandı. Bu tip kullanımların, kaza sırasında boğulmaya sebebiyet vereceği vurgulandı.

Sürücülerin, her zaman araçta mutlaka çekme halatı, takoz, zincir ve reflektör bulundurmasının tavsiye edildiği açıklamada, yayaların uyması gereken kurallar şöyle sıralandı:

- Taşıt yolu bitişiğinde ve yakınındaki yaya yolu (kaldırım) yoksa banketlerden yürüyün.
- Karşıdan karşıya geçişlerinizi, trafik polisinin bulunduğu yerlerden, o da yoksa yaya geçidi, okul geçidi gibi yerlerden yapın.
- Yaya geçidi, okul geçidi ve kaldırımların daima sağını kullanın.
- Karşıdan karşıya, koşmadan ancak hızlı adımlarla geçin.
- Trafik polisinin düzenleme çalışmalarına, trafik ışıklarına ve işaret ve levhalarına kesinlikle uyun.
- Karayollarına trafiği güçleştirecek, tehlikeye düşürecek ve mani olacak şekilde herhangi bir şey bırakmayınız ve dökmeyin.
- Trafik ışığı ve yetkilinin bulunmadığı yerlerde, taşıtların uzaklık ve hızını kontrol edip güvenliğinizi sağladıktan sonra en kısa doğrultudan en kısa zamanda karşıdan karşıya geçin.
- Yayalar için özel olarak yapılmış alt veya üst geçit, yaya köprüsü veya yaya tüneli gibi yerlerden karşıya geçin.
- Devamlı çizgilerde, virajlarda, tepe üstlerinde, dar köprü ve tünellerde ilerisi görünmeyen yerlerde önünüzdeki aracı geçmeyin.
- Birden fazla şeritli yollarda trafiği tehlikeye düşürecek şekilde işaret vermeden şerit değiştirmeyin.
- Yolun sol şeridini, daima geçiş için serbest bırakınız, sol şeridi devamlı olarak işgal etmeyin.
- Kavşaklardan ve tepe üstlerine yaklaşırken virajlı yollarda ilerlerken süratinizi azaltın.
- Yağışlı havalarda yanınızda zincir, takoz ve çekme halatı bulundurun.
- Önünüzdeki araç başka bir aracı geçmekte ise siz de onu geçmeye çalışmayın.
- Geceleri karşılamalarda kısa hüzmeli farlarla geçiş yapın.
- Alkollü iken araç kullanmayın.
- Önde giden araçları güvenli ve gerekli mesafeden takip edin.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz