Trafik Polislerinden Sürücülere Bilgi Broşürü

Trafik polisleri tarafından araç sürücülerine broşür dağıtılarak trafikle ilgili bilgi verildi.Adıyaman Üniversitesi önünde yapılan programa,...

Trafik polisleri tarafından araç sürücülerine broşür dağıtılarak trafikle ilgili bilgi verildi.

Adıyaman Üniversitesi önünde yapılan programa, Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Nadir Telli ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne bağlı trafik polisleri tarafından yoldan geçen araç sürücüleri durdurularak hem bilgi içeren broşür hem de polisler tarafından yaya, kırmızı ışık, alkollü iken araç kullanımı, emniyet kemeri, cep telefonu, aşırı hız ve kask kullanımı hakkında bilgi verildi.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili açıklama yapan Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Nadir Telli, 16 Mayıs- 15 Haziran tarihleri arasında, ‘Alkollü iken araç kullanımını ve seyir halinde iken cep telefonu kullanımının önlenmesi’ konusunda tüm Türkiye’de olduğu gibi Adıyaman ilinde de bir çalışma gerçekleştirildiğini söyledi.

Alkolün en temel özelliğinin muhatabının fiziksel ve zihinsel fonksiyonlarını köreltmesi, işlevsel özelliğini kaybettirmesi olduğunu anlatan Telli, şöyle konuştu: "Bu bakımdan ülke genelinde trafik kazalarında insan faktörüne bağlı ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı trafik kazası nedenlerinin başında alkollü araç kullanmak gelmektedir. Alkollü araç kullanan sürücüler, sadece kendine zarar vermeyip aynı zamanda, trafikte kurallara uygun araç kullanan masum yol kullanıcıları ile çevreye de maddi manevi büyük zarar vermektedirler."

Karayolları Trafik Kanunu'nun 48-5 Yönetmelik ile belirtilen miktarın üzerinde alkollü iken araç kullanmak maddesine tatbik edilen para cezası karşılığının 1. defasında 650 TL olduğunu anlatan Nadir Telli, şunları söyledi: "2.defasında 814, 3 veya 3’ten fazlasında bin 306 TL’dir. Geriye doğru 5 yıl içerisinde; 1. defada 6 ay, 2. defada 2 yıl, 3 veya 3’ten fazlasında 5 yıl mahkemece sürücülerin sürücü belgeleri geri alınır. Sürücülerden 2.defa alkol aldığı tespit edilenler hakkında Sağlık Bakanlığı'nca Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi’ne 3 veya 3’ten fazlasında ise sürücüler ‘Psiko-Teknik Değerlendirme’ye ve psikiyatr muayenesine tabi tutulur. Bu değerlendirme ve muayene sonrasında durumu uygun olanlara süresi sonunda belgeleri iade edilir."

Reklam
Reklam

İlk 5 ay içerisinde 5 bin 650 sürücünün alkol denetimine tabi tutulduğunu anlatan Telli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Karayolları Trafik Kanununun 48.5 Yönetmelik ile belirtilen miktarın üzerinde alkollü iken araç kullanmak maddesinden 36 sürücünün sürücü belgesi geri alınmış olup denetim sonucunda sürücülere 23 bin 400 TL trafik idari para cezası uygulanmıştır.

Yapılan alkol denetimlerinde teknolojinin en son imkanları, vatandaşlarımızın hizmetine sunulmakta gerek sağlık, hijyen ve gerek iş gücü ve zaman kaybının önlenmesi açısından azami hassasiyet ve duyarlılık gösterilmektedir. Her sürücüye temiz ve kullanılmamış alkolmetre çubukları kullanılmaktadır.

Sürücülerin can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla, alkol denetimlerine kararlılıkla devam edilecektir. Duyarlı vatandaşların, alkollü sürücüleri ücretsiz 155 polis hattına ihbarda bulunmaları gerekmektedir.”

Sürücülerin en temel görevinin araç kullanırken araç haricinde herhangi bir şeyle meşgul olmamak ve araç kullanmaya odaklanması olduğunu belirten Telli, şunları söyledi: "Bunlardan biri de, araç kullanırken cep telefonuyla arama yapmak, çalan telefona cevap vermek, numara çevirmek gibi davranışlar sürücünün dikkatinin dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına neden olarak kazaya yol açabilir. Aracın güvenli bir biçimde yol alması her şeyden önce sürücünün temel sorumluluğu altındadır. Karayolları Trafik Kanununun 73. seyir halinde cep veya araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanmak maddesine tatbik edilen para cezası karşılığı 72 bin TL’dir. İlk 5 ay içerisinde Karayolları Trafik Kanunu'nun 73. maddesinden 87 sürücüye 6 bin 274 TL trafik idari para cezası uygulanmıştır."

Reklam
Reklam

Cep telefonlarının kullanımı sırasında sürücülerin daha fazla hata yaptığını belirten Telli, sözlerine şöyle devam etti: "bazı tehlikeli durumların ya hiç farkına varamamakta ya da önlem almakta geç kalmaktadırlar. Yapılan bir araştırmaya göre, bu gecikme çevresel koşullara, aracın o andaki hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniyeye kadar artabilmektedir. Saatte 60 kilometre hızla giden bir otomobilin sürücüsünün frene basmasının bu kadar gecikmesi durma mesafesinin 15 metre daha artması demektir. Aynı araştırmada, cep telefonuyla konuşan bir sürücünün çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edemediği görülmüştür. Buna göre, sürücülerin basit bir arama yaparken yüzde 20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise yüzde 29 olasılıkla tehlikeli bir durumu gözden kaçırabileceği bulunmuştur.

Telli, otomobil sürerken cep telefonuyla konuşmak ya da mesajlaşmanın kazalara neden olduğunu söyledi.

ARABA SÜRERKEN CEP TELEFONU KULLANMAYIN

Batılı üniversitelerde yapılan araştırmalarda, insanın iki işi aynı anda yapamadığının belirtildiğini anlatan Telli, şunları söyledi: "Sanılanın aksine insan aynı anda iki işi yapamaz. Alkollü iken araba kullanan birinin kaza yapma olasılığı sarhoş olmayan birine göre dört kat fazla. Arabada telefonla konuşan ya da mesaj atanların kaza yapma riski ise sekiz kat fazla. Bu şu anlama geliyor; bu sürücülerin etraflarında olan olaylara reaksiyon gösterme hızları yavaşlıyor. Mesajlaşan sarhoşu bile solluyor. SMS yazanların, alkollü araba kullananlara göre çok daha büyük risk taşımaktadır. Söz konusu kişiler, mesajlaşma sırasında olup bitenleri sarhoşlardan bile daha geç algılıyor. Cep telefonu kullanımı, kişiyi fiziksel olarak meşgul etmesinden çok artan zihinsel faaliyet ve buna bağlı olarak dikkatin dağılması, konsantrasyonun bozulması nedeniyle kaza riskini artırıyor. Birçok araştırmada doğrulanan başka bir bulgu ise, ele alınmadan kullanılan araca bağlı telefonların kaza riski açısından hiçbir yarar sağlamamasıdır. Çünkü sürücü için dikkat dağıtıcı olan yönü telefonun fiziksel özellikleri değil, konuşmanın yoğunluğudur."

Reklam
Reklam

Sürücünün deneyimli olması veya cep telefonu kullanmaya alışkın olmasının riski azaltmaya yetmediğini belirten Telli, sözlerine şöyle devam etti: "Hem telefon kullanmaya alışkın hem de deneyimli sürücüler oldukları halde bu kişilerin iki-üç kat daha fazla hata yaptıkları gözlenmiştir. Son yıllarda yapılan araştırmalar cep telefonu kullanımının kişiyi fiziksel olarak meşgul etmesinden çok artan zihinsel faaliyet ve buna bağlı olarak dikkatin dağılması, konsantrasyonun bozulması nedeniyle kaza riskini artırdığına işaret etmektedir. Tüm sürücülerimizin bu gerçek doğrultusunda trafik kurallarına uymalarını ve kazasız günler geçirmelerini diliyoruz.”

Sürücüler, bu tür programların sürekli yapılması gerektiğini belirterek uygulamadan memnun kaldıklarını ifade ederek polislere teşekkür etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz