Trafik sigortası sorgulama: Trafik sigortası olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Binlerce sürü tarafından araca ait trafik sigortası sorgulama işleminin nasıl yapılacağı merak edilen konular arasında yer almaya devam ediyor. Trafikte meydana gelebilecek her türlü kazaya yönelik önlemini almak isteyen sürücüler, araçlarının trafik sigortası hakkında bilgi edinmek istiyor. Peki, araç trafik sigortası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Trafik sigortası, herhangi bir kaza sonrasında diğer araca ve araç içerisinde bulunan kişilere verilebilecek zararları dikkate alarak, araç sahibini korumaya alan zorunlu bir sigorta türüdür. Kısaca; trafik sigortası kaza esnasında kişinin karşı tarafa vereceği maddi zararları karşılayan bir sigorta türüdür. Bu sigorta devlet tarafından araç sahipleri için zorunlu kılınmıştır. Bu sayede devlet, bütün sürücülerin diğer araç sahiplerine vereceği zararların karşılanmasını da güvence altına almış oluyor. Trafik sigortası sayesinde kaza yapan kişi, karşı tarafa verdiği hasarın yükümlülüğüyle uğraşmak zorunda kalmıyor.

Reklam
Reklam

Trafik sigortası sorgulama nasıl yapılır?

Günümüzde trafik sigortası sorgulama e-devlet platformu üzerinden kolayca yapılabiliyor. Bu sayede mevcut zorunlu trafik sigortası ve poliçe detayları ilgili kurumlara gitmeden internet üzerinden ulaşabiliyor. Araç sigorta sorgulama işlemi için en kolay yöntem; birden fazla devlet kurumunun birleşmesiyle sistem üzerinden hizmet verdiği e-Devlet uygulaması kullanmaktır. Kişilerin sisteme giriş yapabilmesi için e-Devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza veya T.C. kimlik kartı bilgilerine erişebiliyor olması gerekiyor. E-Devlet şifresi bulunmayan kişilerin giriş şifrelerini PTT şubelerinden alması mümkündür.

Gerekli bilgiler ile E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama adresinden aracın plaka bilgileri girilir ve zorunlu trafik sigortası poliçe bilgilerine kolaylıkla ulaşabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu, E-Devlet üzerinden trafik sigortası sorgulama işlemleri sadece giriş yapan bireyin üzerine olan araçlarda yapılabiliyor olmasıdır. Kısaca bireyin aracı kendi üzerine kayıtlı değil ise poliçe sorgulaması yapması mümkün değildir. Ayrıca başka bir kişinin giriş bilgilerini kullanarak E-devlet sistemine giriş yapmak ise rıza faktörü olmadan yapılması durumunda bilişim suçları kapsamına giriyor.

Reklam
Reklam

Trafik sigortası olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

İnternet teknolojisinin ortaya çıkmasıyla birlikte ürün ve hizmetlere erişim sağlamak çok daha kolay ve güvenli hale gelmiştir. Bu sayede ilgili kurumlara başvurmadan işlemler daha hızlı yürütülmeye başlanmıştır. Günümüzde çeşitli sigorta ürünleri ve poliçeleri ile ilgili işlemler de sistem üzerinden alınabilen hizmetler arasındır. Türkiye’de trafiğe çıkan tüm motorlu araçlar için yaptırılması zorunlu kılınan trafik sigortası, yaptırılmaması durumunda araç sahiplerine trafik cezası kesilmesi ve aracın trafikten çekilmesi gibi cezaları olan bir poliçe türüdür. Bu nedenle kişiler sigorta durumunu mutlaka kontrol etmelidir. Araç trafik sigortası sorgulama işlemi en kolay haliyle e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu sayede trafik sigortam kaç tl gibi poliçe detaylarını merak edenler bu bilgilere kolayca ulaşabilirler.

2023 trafik sigortası fiyatları ne kadar?

Trafik sigortası yaptırma işleminde fiyatlandırmayı etkileyen birçok faktör mevcuttur. Bunlardan biri aracın kayıtlı olduğu şehirdir. Her şehir için yapılan inceleme işleminde belirlenen risk oranları bulunur. Buna göre fiyatlandırma sürecinde şehirlere göre oluşan risk göz önünde bulundurularak trafik sigortası fiyatları için indirim veya artırım yapılabilir. Bu tutar belirlenirken, araç sahibinin hasar basamağı da sigorta fiyatını belirleyen bir faktördür. Araç sahibinin hasar geçmişi yüksek bir durumdaysa, bununla birlikte aracın kayıtlı olduğu şehir yüksek riskli bir şehir ise tavan fiyat artacaktır. 2023 yılı için açıklanan otomobil trafik sigortası tavan fiyatı 11.199 TL’dir. Buna göre çeşitli araç tiplerinde uygulanan tavan fiyatlar aşağıdaki gibidir:

Reklam
Reklam
  • Otomobil , 11.199 TL
  • Kamyonet , 14.649 TL
  • Motosiklet , 4.565 TL
  • Traktör , 2.290 TL
  • Minibüs (10-17 koltuk) , 18.038 TL,

Plakadan sigorta sorgulama nasıl yapılır?

Sigorta sorgulama işleminin birden fazla yolu mevcuttur. Plakadan sorgulama işlemi E-devlet sistemi üzerinden yapılabildiği gibi mobil telefonlardan da yapılabilmektedir. Bu işlem için; DETAY boşluk Plakayı yazılır, TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE fark etmeksizin 5664'e gönderilir. Aracın markası ve modeli, plaka değişim durumu, hangi şehirlerde kayıtlı olduğu, araç türü değişimi, son sahiplik süresi, kaskosunun olup olmadığı, trafiğe çıkış tarihi, kaskolu olduğu süre ve kaskosuz olduğu süre bilgileri mesaj yoluyla bilgi edinilebilir.

  • Örnek : DETAY 34ABC123

Trafik poliçe sorgulama SBM

SBM sistemi üzerinden poliçe sorgulama işlem için www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama adresine gidilir ve sorgulama yapılacak aracın plakası yazılır. Ardından “sorgula” butonuna tıklanır ve araçla ilgili poliçe detayları, sigorta başlangıç-bitiş tarihleri, sigorta yapılan şirket hakkında bilgi edinilebilir. Poliçe sorgulama işleminde merak edilen bir konu olan herhangi bir kaza durumunda sigorta bitiş tarihi dahil mi sorusudur. Trafik sigortası bitiş tarihinden sonraki 15 gün geçerli olmasına rağmen, bir kaza durumunda sigorta şirketi hasarı karşılamayabilir. Bu nedenle, trafik sigortasının bitiş tarihinden önce yenilenmesi gerekir.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: