Trafikte 'doğru' sanılan 'yanlışlar'

Trafikte, "Arkada oturanlar için emniyet kemeri gereksizdir", "usta sürücü düştüğü problemden kazasız sıyrılmayı bilir", "sıcak havada, lastiğin ısınmasını dengelemek için lastik havaları indirilir", "ABS, mekanik frene göre aracı daha kısa mesafede durdurur" gibi birçok "yanlışın" "doğru" sanıldığı belirtildi.

Türkiye'de bazı sürücülerin trafikle ilgili bildiklerini sandıkları yanlışlar ve bunların doğru karşılıkları şöyle:

"-(Usta sürücü, düştüğü problemden kazasız sıyrılmayı bilir.)
Yanlış. Çünkü usta sürücü probleme girmeyen sürücüdür. Karşısına çıkabilecek her türlü tehlikeyi önceden görebilir, ona göre tedbirini önceden alır. Problemlerle uğraşmaz.

Reklam
Reklam

-(Otobanda tamam ama, şehir içinde emniyet kemeri takılmayabilir.)
Yanlış. Emniyet kemeri hayat kurtaran en önemli güvenlik gerecidir. 50 km/s hızda meydana gelen bir çarpışmada, otomobilin içindekiler emniyet kemeri takmadıkları takdirde, 4 katlı bir binadan aşağı düşmeyle eşit şok yaşar.

-(Arkada oturanlar için emniyet kemeri takmak gereksizdir.)
Yanlış. Motorlu araçlar bir yere çarptığında hemen durur, ancak içindeki yolcular aynı hızla bir yere çarpana kadar ilerlemeye devam eder.

LASTİK HAVALARI NASIL OLMALI?
-(Lastik havalarını düşük tutarsak, hem daha iyi tutunur, hem de daha konforlu olur.)

Yanlış. Lastik havalarının, aracın fabrika değerinin altında olmaması gerekir. Hatta yüke ve yolcu sayısına göre artırılmalıdır.

Çünkü inik lastiğin tabanı yere yayılarak daha iyi tutunma sağlamaz. Aksine tabanın ortası yukarı kalkar ve yol ile teması kesilir. İnik lastiklerin yalnız omuz kesimleri yere basar. Lastik inikken, kayma hareketleri çok daha düşük hızlarda başlar, fren mesafesi uzar, direksiyon hareketlerine daha geç cevap alınır.

Reklam
Reklam

-(Sıcak havada, lastiğin ısınmasını dengelemek için lastik havaları indirilir.)
Yanlış. Lastiğin ısınmasının en büyük nedeni havanın sıcak olması değil, lastik havalarının düşük olması yüzünden lastik yanaklarının daha fazla esnemesidir.

EN ETKİN YAVAŞLAMA NASIL OLUR?
-(ABS (Antiblokaj Fren Sistemi), mekanik frene göre aracı çok daha kısa mesafede durdurur.)

Yanlış. ABS fren sistemi olan bir araç tekerleklerin kızaklamasını önler ve fren sırasında manevra yapılabilmesini sağlar. Ancak, daha kısa mesafede durdurmaz. Bilinen fren bağıntılarında fren uzunluğu aracın dört tekerleğinin de tam bloke olup (yani dönmeden) kayarak yol üzerinde lastik izi bıraktığı durum için hesaplanır. Halbuki ABS, tekerleklerin tam bloke olmasını engeller.

-(Ani frenlerde önce frene basıp, durmaya yakın debriyaja basarsak, motor kompresyonundan faydalanıp daha kısa mesafede dururuz.)
Yanlış. En etkin yavaşlama frenle debriyaja aynı anda basılarak yapılır. Böylece fren anında motor devre dışı bırakılarak, motorun aracı ileri götürme kuvveti yok edilir.

Reklam
Reklam

-(Direksiyon saate göre 10'u 10 geçe pozisyonunda tutulur.)
Yanlış. Direksiyon, saate göre 9'u 15 geçe pozisyonunda tutulur. Bu, acil bir durumda her iki yöne eşit miktarda direksiyonu çevirebileceğiniz tek pozisyondur.

-(Çocukları uyarmak için korna çalınır.)
Yanlış. Çocukları uyarmak için korna çalınmaz. Korna onların paniğe kapılıp beklenmedik bir reaksiyon vermelerine yol açar. En iyisi iyice yavaşlamak ve gerekirse durmaktır.