Trafikte Türkiye'yi korkutan rakamlar

SAMSUN (İHA) - ABD, Almanya, Japonya ve Türkiye'nin ulaşım ve trafik kazalarıyla ilgili istatistik rakamları, Türkiye'deki kara tablonun nedenlerini gözler önüne serdi. Türkiye Trafik Kazaları Yardımlaşma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Ege, "Ulaşım yollarının kullanımı ve araç sayılarına göre ölüm oranları incelendiğinde Türkiye sınıfta kalıyor" dedi.

Samsun Valiliği tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Trafik Güvenliği" konulu paneli yöneten Prof. Dr. Rıdvan Ege, Türkiye'nin ulaşımda karayolunu tercih etmesi nedeniyle nüfusu ve taşıt sayısı dikkate alındığında meydana gelen ölüm oranlarının diğer ülkelere göre çok fazla olduğuna dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Prof. Ege, "ABD ulaşımının yüzde 27.2'sini kara, yüzde 38.3'ünü demir, yüzde 24'ünü deniz ve yüzde 10.5'ini havayoluyla sağlıyor. Almanya'da ulaşımın yüzde 58.2'si kara, yüzde 22'si demir, yüzde 12'si deniz ve yüzde 7.3'ü havayoluyla gerçekleştiriyor. Türkiye'de ise ulaşımda karayolu tercih ediliyor. Türkiye'de ulaşımın yüzde 95'i kara, yüzde 4'ü demir, yüzde 0.8'i deniz ve yüzde 0.2'si ise havayoluyla gerçekleştiriliyor. Bu rakamlar da Türkiye'de trafik kazalarının ve ölüm oranlarının fazla olmasının nedenini gözler önüne seriyor" diye konuştu.

Almanya, Japonya ve Türkiye'deki nüfus, taşıt, yaralı ve ölü sayılarını da ortaya koyarak, rakamlardaki çarpıklığa işaret eden Prof. Ege, "Almanya'nın nüfusu 82 milyon 260 bin, taşıt sayısı 53 bin 655, yaralı sayısı 477 bin ölü sayısı ise 6 bin 826. Japonya'daki nüfus 127 milyon 435 bin ve taşıt sayısı 90 milyon 106 bin olmasına rağmen yaralı sayısı 1 milyon 166 bin, ölü sayısı ise 9 bin 575. Türkiye 70 milyon nüfusa 9 milyon 500 bin araç düşmesine rağmen yılda 93 bin insanımız yaralanmış, 8 bin 835 insanımız da ölmüş. Türkiye'de demiryolu, hava ve denizyolu ulaşımına ağırlık verilmeli. Ulaşımda karayolu üzerindeki yükü hafifletmeliyiz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Prof. Rıdvan Ege'nin yönettiği panele, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Av. Hitay Güner, OMÜ Ortopedi ve Travmatoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Birol Gülman, Ulaştırma Bakanlığı Em. Müsteşarı Mete Öner ve Ankara Üniversitesi Adli Tıp ABD Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Vali Mustafa Demir ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, toplu taşımacılığın önemini vurguladı. Vali Demir, "Toplu taşımacılığın yanı sıra Avrupa'nın isteği doğrultusunda madem ki karayoluna ağırlık veriyoruz o halde eğitimi de aksatmamalıyız" açıklamasını yaptı. Başkan Yılmaz da, geçmişe nazaran eğitime verilen önemden dolayı trafik kazalarından ölüm sayısının düşmüş olmasının sevindirici olduğuna işaret ederek, nüfusu 1 milyon civarında olan iller için hükümetin hafif raylı sistemdeki ulaşımı desteklemesi ve bu yöndeki projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.