Trafikteki hareketli bomba "LPG"

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Birhan Şahin, "LPG'li araçlardan sızdırmazlık raporu istenmemesi, facialara...

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Birhan Şahin, "LPG'li araçlardan sızdırmazlık raporu istenmemesi, facialara yol açacak bir karardır. LPG'li araçların trafikte hareketli bombalara dönüşmesine son verilmeli" dedi.

Antalya'nın Kepez ilçesinde park halindeki LPG'li otomobilde gaz kaçağı nedeniyle çıkan yangında 2 yaşındaki Asmin Cuman'ın hayatını kaybetmesinin ardından TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Birhan Şahin de açıklama yaparak, yetkilileri göreve çağırdı. Araç muayenelerinde sızdırmazlık raporunun zorunlu şekilde alınmasına rağmen, bu uygulamanın 2011 yılı sonu itibariyle sona erdiğini aktaran Şahin, "Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 19 Aralık 2011 tarihli genelgesi ile en geç bir ay öncesine ait gaz sızdırmazlık raporunun alınması zorunluluğu kaldırıldı. Bu sebeple gaz sızdırmazlık raporunun bulunmamasını ağır kusurdan, hafif kurusa dönüştürülmüştür. Bu durum LPG'li araç kullanıcılarının keyfiyetine yol açmış ve 2012 yılı Ocak ayından itibaren gaz sızdırmazlık testlerinde ciddi bir düşüş yaşandı. Yeni uygulama ile halkın can ve mal güvenliği ciddi bir şekilde sıkıntıya girmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

2005 yılından önce imalat-montaj ve kullanıma dair denetim ve kontrollerin yapılmaması, araçların LPG'li sisteme dönüştürülmesi sırasında standart olmayan malzemelerin kullanılmasının can ve mal kayıplarına yol açtığını ifade eden Şahin şöyle devam etti:

"2000-2005 yılları arasında biriken sorunlar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın odamıza yaptığı yetki devri sonucu işbirliği ile merdiven altı uygulamalar en aza indirilmişti. Bu nedenle son 7 yılda yakıt türü bilinmeyen araç sayısı 3.5 kat azaldı, LPG yakıtlı araç sayısı 3.5 kat artmıştı. Bu duruma bağlı olarak LPG yakıtı tüketiminde de artış gerçekleşti. Sızdırmazlık raporu vermeye yetkili kuruluşlar arasında en yaygın örgütlüğe sahip olmamız itibariyle araç denetimlerinin çoğunluğunun odamız tarafından yapılmaktadır."

"PERİYODİK KONTROL ŞART"

Araçların, yetkili ve denetimli bir şekilde LPG'li sisteme çevrilmesi gerektiğini belirten Şahin, LPG sisteminin benzinli araçlardan daha güvenli olduğunu aktardı. LPG sisteminde, benzinli sisteme göre daha çok emniyet ve güvenlik ölçülerinin olduğunu aktaran Şahin, "Yaklaşık üç milyon 500 bin LPG'li aracın güvenilirliğini artırmayı sağlayan periyodik bakım kontrollerinde sızdırmazlık raporunun bir genelge ile kaldırılmasının, can ve mal güvenliği açısından 2000-2005 yılları arasına benzer hatta daha vahim sonuçlara neden olacağı, bazı kişi ve kurumları zan altında bırakacağı bilinmelidir. Zira, uzman mühendislerin istihdam edildiği ve standartlara uygun dönüşüm yapan yetkili firmalar piyasadan silinecek, onların yerine merdiven altı tabiriyle uzman olmayan kişiler kontrolsüz ve denetimsiz şekilde araçları LPG sistemine dönüştürecek. Gerek kamu idaresi, gerek ilgili sektör, ilgili esnaf ve halkımızı olumsuz etkileyecek olan bu uygulama, can ve mal güvenliğini büyük ölçüde riske sokmaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Şahin, araçlarını LPG'ye dönüştürmek isteyen vatandaşların yetkili firmalara başvurmaları gerektiğini ifade etti. Şahin, yılda bir kez periyodik bakımların yapılmasının şart olduğu LPG'li araçlar için, Makine Mühendisleri Odası'nın ücretsiz şekilde sızdırmazlık rapor verdiklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: