Traktörle Tarlaya Hayat Veren Kadınlar-Tekirdağ'ın Yeniçiftlik Beldesinde, Tarım Kooperatif Ortaklığının Yüzde 7'sini Oluşturan Kadınlar, Zamanlarının Büyük Bölümünü Tarlada Çalışarak Geçiriyor (Fotoğraflı

Tekirdağ'ın Yeniçiftlik beldesinde, tarım kooperatifi ortaklığının yüzde 7'sini oluşturan kadınlar, zamanlarının büyük bölümünü tarlada geçiriyor.

Tekirdağ'ın Yeniçiftlik beldesinde, tarım kooperatifi ortaklığının yüzde 7'sini oluşturan kadınlar, zamanlarının büyük bölümünü tarlada geçiriyor.

Tekirdağ'da kadın çiftçiler, ev işlerinin yanı sıra, tarlayı ekme, biçme, gübreleme ve ilaçlama gibi işleri de titizlikle yürütüyor.

Yeniçiftlik Beldesi Tarım Kredi Kooperatif Müdürü Cumhur Küreşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kooperatif ortaklarının yüzde 7'sinin kadın çiftçilerden oluştuğunu söyledi. Küreşoğlu, kadın çiftçilerin erkeklere göre "işini daha çok sahiplendiğini" ifade etti.

Reklam
Reklam

Tarım Kredi Kooperatifleri ve Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi'nin, katkılarıyla çiftçilere yönelik eğitimlerin devam ettiğini anlatan Küreşoğlu, şunları söyledi:

"Erkekler için köy kıraathanelerine giderek eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Kadınları da ziraat mühendislerimiz evlerine giderek bilgilendiriyor.Gübreleme, hayvan bakımları ve ilaçlama konularında eğitimlerimiz sürüyor. Kadın çiftçilerimiz, aktardığımız bilgileri dikkatli bir şekilde dinleyerek yerinde uyguluyor. Kadınların çiftçilikte erkeklerden daha başarılı olduklarına inanıyorum."

-"Çiftçiliği severek yapıyorum"-

Yeniçiftlik beldesinde 45 yıldır çiftçilikle geçimini sürdüren Şerife Yolcu (60), tarım işlerini severek yaptığını ifade etti.

Tarlada yapamadığı iş olmadığını anlatan Yolcu, şöyle konuştu:

"Traktörü, tarım makinelerini kendi başıma kullanıyorum. Tarlada yapamadığım iş yok. Bir erkeğin yapabildiği her işlemi yaparım. Tarlanın sürülmesi, gübresi, ilacı... Ne ihtiyaç varsa yapabiliyorum. Artık çiftçilik daha modernleşti. Tarım aletleri, traktörler, teknoloji sayesinde gelişti. Verim de ona göre artıyor. Genellikle buğday, ayçiçeği, arpa, yulaf ve kanola ekiyoruz. Hem ev işlerine bakmak, hem de tarlada çalışmak zor ama işimizi severek yapıyoruz."

Reklam
Reklam

Çiftçi Serpil Çetin de tarlada eşi ile birlikte çalıştıklarını ve bilinçli tarım yapmak için her türlü imkandan faydalandıklarını anlattı.

Tekirdağ merkeze bağlı Ortaca köyünde geçimini çiftçilikle sürdüren Latife Gökmen (55) de kadınların üretime katkı sağlamalarından mutluluk duyduğunu ifade etti.

Gökmen, "Kışın ev işleri ile uğraşıyorum. Yazın ise tarlada eşimle birlikte çalışıyorum. Buğday, ayçiçeği, soğan, pancar, karpuz ve kavun ekiyoruz" dedi.

-GÜBRETAŞ Tekirdağ Bölge Müdürü Goral-

GÜBRETAŞ Tekirdağ Bölge Müdürü Musa Goral, kadınların tarım konusunda bilgilendirilmelerine yönelik çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Goral, kadın çiftçilerin üretim konusunda bilinçlendirilmeleri, birbirleriyle kaynaşmaları ve kendilerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla Tekirdağ'da çeşitli etkinlik ve toplantılar düzenlediklerini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: