Trakya’ya Yapılacak Canlı Hayvan Sevklerine Dikkat

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü , Trakya’ya yapılacak olan canlı hayvan sevkleriyle ilgili...

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü , Trakya’ya yapılacak olan canlı hayvan sevkleriyle ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, yaptığı açıklamada; “Bilindiği üzere Bakanlığımızca yürütülen yoğun mücadele neticesinde Trakya Şap hastalığından Ari duruma gelmiş ve Dünya Sağlık Teşkilatının (OIE) genel kurulu tarafından bu bölgemize ‘Aşılı Arilik’ statüsü verilmiştir. ‘Trakya’da Şap Hastalığından Aşılı Arilik Statüsünün’ sürdürülebilmesi, amacıyla Anadolu’dan, Trakya’ya yapılacak canlı hayvan sevklerine Uluslar arası kurallar getirilmiştir. Bu çerçevede Bakanlığımızca hazırlanan 2010/7 ve 2010/13 Sayılı Genelgeler ekseninde Trakya Bölgesine Yapılacak olan canlı hayvan sevkleri ile ilgili bilinmesi gereken bazı kurallar aşağıdaki şekildedir” dedi.

Reklam
Reklam

Trakya’ya sevki yapılacak hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisinin bulunmaması gerektiğini belirten Köksal, “Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 kilometre çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır. Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı ve sonuçları negatif olarak bulunmuş olmalıdır. Ayrıca bu süre zarfında bu işletmenin 10 kilometre çevresinde şap hastalığı çıkmamış olmalıdır. Test ücretleri Yetiştiriciler tarafından karşılanacaktır. Hayvanlar bulundukları işletmeden yüklemenin yapılacağı yere nakledilirken şap hastalığı enfeksiyonuna maruz kalmamalıdır. Trakya’ya yapılacak hayvan sevklerinin en az 4 ay öncesinden İl Müdürlüğüne müracaatta bulunulmalıdır” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz