Tramvay geldi, caddedeki ticaret sektör değiştirdi

Bursa merkez Osmangazi ilçesi Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin hemen yanındaki Cumhuriyet Caddesi'nde tramvay ve...

Bursa merkez Osmangazi ilçesi Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin hemen yanındaki Cumhuriyet Caddesi'nde tramvay ve cephe düzenleme çalışmaları sebebiyle ticaretin şekli değişti. Şehir ekonomisinin önemli merkezlerinden Cumhuriyet Caddesi başta bankalar olmak üzere ünlü restoranların da gözdesi haline geldi.
Tramvay seferlerinin başlamasıyla birlikte araç trafiğine kapatılan ve yaya aksı oluşturulan Cumhuriyet Caddesi'nde binalara modern bir görünüm kazandıracak cephe düzenleme çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. İnönü Caddesi ile Cemal Nadir Caddesi arasında bulunan 120 binanın cephesi de elden geçiriliyor. Tarihi çarşı kimliğinin yaşatılmasının yanında şehircilik ve estetik açıdan kötü görünüm oluşturan klima dış üniteleri kaldırılırken, tabelalar tek tip hale getiriliyor. Binaların dış cephelerindeki sıva ve boya gibi gerekli iyileştirme de yapılırken, caddedeki değişim de gözle görülür boyuta ulaştı.
Cumhuriyet Caddesi’nde yıllardır süren ticari alışkanlık da değişmeye başladı. Ağırlıklı olarak ev tekstil ürünleri ile toptancıların faaliyet gösterdiği cadde, şimdiden başta bankalar olmak üzere yeme içme mekanlarının gözdesi oldu. Cadde üzerinde çeşitli firmalar tarafından depo olarak kullanılan mekanlarını birer birer boşaltıyor. Caddenin hareketliliğini şimdiden gözlemleyen banka ve ünlü yemek restoranları yer kiralamak için birbirleriyle yarışıyor.
Cumhuriyet Caddesi Esnafları Sanayici İşadamları Derneği (CUMSİAD) Başkanı Erkan Öncel, caddedeki değişimin kısa sürede bu seviyelere geleceğini kimsenin hayal bile edemediğini söyledi. Öncel, “Cumhuriyet Caddesi’ndeki değişim, uzun yıllar beklenen bir konuydu. Söz konusu çalışmalar uzun bir süreci kapsıyor, kolay değil. Esnaf da bu düzenlemelerle ilgili sabır gösteriyor” dedi. Cumhuriyet Caddesi’nin çarşının en eski aksı olduğunu kaydeden Öncel, “Bu aksın trafiğe kapanması, cephe sağlıklaştırma çalışmaları çok önemli. Binalar elden geçiriliyor. Kolay bir süreç yaşanmıyor. Esnafın bu sürede sıkıntı yaşadığı malum ancak çalışmaların bitmesini umutla bekliyoruz. İnşaat aşaması ve esnaf profilinin değişimi tamamlandığında, caddenin geleceğinden umutluyuz. Bankalar, fastfood ve kafeler de açıldığında yavaş yavaş caddenin kimliği değişecek. Uzun yıllardır ihmal edilen caddenin A’dan Z’ye tümüyle değişmesi kolay değil. Bugün değil ama 1-2 yıl içinde Cumhuriyet Caddesi gerçek değerine kavuşacaktır.” diye konuştu.
Cumhuriyet Caddesi esnaflarından Çiçek Halı sahibi Mevlüt Çiçek de caddenin araç trafiğine kapatılarak yayalaştırılması sonucunda, egzoz dumanının ortadan kalktığını ve çevrenin daha temiz olduğunu kaydederek, "Biz ticaret yapıyoruz ama ticaretten önce burada yaşıyoruz. Yayaların burayı daha çok kullanıyor. Zamanla esnafın çehresi de değişecek. Bursa halkı, burada nefes alacak" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz